English Greek
18
Πεμ, Απρ
36 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Το Αλκοόλ Στην Κύηση Εγκυμονεί Κινδύνους

Υγεια
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Μία από τις μεγαλύτερες παγίδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνιστά η κατανάλωση αλκοόλ, ενέργεια που ενδέχεται να κοστίσει ετεροχρονισμένα στην ποιότητα ζωής του παιδιού.

Κάθε χρόνο έρχονται στον κόσμο δεκάδες χιλιάδες μωρά με σοβαρές και μη αναστρέψιμες εγκεφαλικές βλάβες, οφειλόμενες αποκλειστικά στη συστηματική κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοολούχων ποτών από τις εγκυμονούσες κατά την περίοδο της κύησης.

Μόνο στη Γερμανία, ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο, γνωστό ως Fetal Alcohol Syndrome (FAS), αγγίζει τις 4.000, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι η συντριπτική πλειονότητά τους είθισται να εκδηλώνει τα πρώτα συμπτώματα κατά την προσχολική περίοδο, τα οποία εντείνονται στη διάρκεια των μαθητικών χρόνων και είθισται να κορυφώνονται στο χρονικό διάστημα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ακόμη και στις πιο μικρές δόσεις της, η αιθυλική αλκοόλη είναι ικανή να επιτελέσει το αφανές, καταστρεπτικό της έργο στον εγκέφαλο ενός εμβρύου, καθώς μεταβάλλει τη διεργασία συγκεκριμένων γονιδίων στα νευρικά κύτταρα. Τα παιδιά τα οποία θα γεννηθούν με FAS παρουσιάζουν καθυστερημένη ανάπτυξη, με το βάρος και το ύψος τους να εξελίσσονται και να διαμορφώνονται στο πέρασμα των ετών στα κατώτατα επίπεδα του σχετικού διαγράμματος σωματικής ανάπτυξης.

Το κεφάλι τους ξεχωρίζει για το μικρό του σχήμα, ενώ ορισμένα εξ αυτών έχουν πλατύ και διογκωμένο μέτωπο. Συχνή είναι και η εκδήλωση διαταραχών στο καρδιαγγειακό και στο ουροποιητικό σύστημα.

Τα... καλά νέα
Αρκετά εξ αυτών παρουσιάζουν μειωμένο μυϊκό τόνο, ωστόσο όλα τα παραπάνω αποτελούν τα... καλά νέα, καθώς τα σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται στο συναισθηματικό και νοητικό «οικοδόμημα». Με το δείκτη νοημοσύνης τους να μην υπερβαίνει συνήθως το 70, τα παιδιά αυτά εμφανίζουν υστέρηση στην πνευματική ανάπτυξη και αντιμετωπίζοντας τεράστιες δυσκολίες στη μάθηση.

Το εν λόγω σύνδρομο προσβάλλει και τον τομέα της μνήμης, καθιστώντας παράλληλα εξαιρετικά δύσκολο το έργο της κρίσης και ελέγχου των παρορμήσεών τους, εκδηλώσεις ωστόσο που ξεγελούν εύκολα τους γονείς, οι οποίοι, σπεύδουν, ελλείψει ειδικών επιστημονικών γνώσεων, να «δικαιολογήσουν» την ιδιόρρυθμη συμπεριφορά, κάνοντας λόγο για «πεισματάρικα» παιδιά, τα οποία απλώς δεν έχουν έφεση προς τη συνεργασία...

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Robert Koch, την οποία επικαλείται το περιοδικό «Spiegel», περίπου 14% των εγκύων στη Γερμανία καταναλώνουν κρασί, μπύρα ή ελαφριά αλκοολούχα κατά τη διάρκεια της κύησης.

Από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις παιδιών με FAS αποτελεί η 19χρονη Χάιντε, το ένα εκ των δύο υιοθετημένων παιδιών του Γκέρχαρτν και της Μαρίας, οι οποίοι τη θυμούνται να απομονώνεται από μικρή ηλικία, φαινόμενο που εντάθηκε στο νηπιαγωγείο, ενώ φώναζε δυνατά με το παραμικρό. Ως έφηβη αδυνατούσε να παρακολουθήσει τα μαθήματα, έκανε κοπάνες και σύχναζε με περιθωριακούς.

Λατρεύει μια συγκεκριμένη τηλεοπτική σειρά και δη τον κεντρικό, «λαμπερό» χαρακτήρα που υποδύεται η ηθοποιός. Ωστόσο τη θεωρεί υπαρκτό πρόσωπο και «μπερδεύεται» κάθε φορά που βλέπει την ηθοποιό σε κάποια άλλη ταινία...

Υπάρχουν όμως και ακραίες περιπτώσεις, όπως αυτή ενός νεαρού, ο οποίος ξέρει να μετρά από το ένα έως το 20 και βρίσκεται έγκλειστος σε ίδρυμα, μετά την απόπειρά του να στραγγαλίσει μια κοινωνική λειτουργό...

Οι ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο, τα παιδιά με FAS να εκδηλώσουν όχι μόνο τάσεις απομόνωσης αλλά και επεισόδια κατάθλιψης, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να «καταφύγουν» στην ενήλικη ζωή τους με μεγαλύτερη ευκολία σε ναρκωτικές ουσίες ή στο αλκοόλ.

πηγή: Έθνος

Κράτα το

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πασίγνωστο Ποτό Αποτρέπει Την Συσσώρευση Λίπους Και Θωρακίζει Το Συκώτι
europost.gr

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Oregon υποδεικνύει ότι ένα ζεύγος ενώσεων που προέρχονται από τον λυκίσκο, ο οποίος χρησιμοποιείται στην παρασκευή μπίρας από αρχαιοτάτων χρόνων, μπορεί να αποτρέψει την επικίνδυνη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ γνωστή ως ηπατική στεάτωση.

Μπορούν Οι NoLo Μπύρες Να Θεωρηθούν Υγιεινές;
Ζήσης Ψάλλας

Οι αυξανόμενες ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην υγεία από την υπερβολική κατανάλωση μπύρας οδήγησαν σε αυξημένο ενδιαφέρον για τις μπύρες χωρίς αλκοόλ και χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ («nolo»), ειδικά σε ενήλικες κάτω των 30 ετών. Η αποδοχή τους έχει αυξηθεί πρόσφατα, εν μέρει λόγω των εξελίξεων στην παρασκευή, που απαιτεί λιγότερη θερμότητα με αποτέλεσμα έτσι να διατηρούν περισσότερο την αρχική τους γεύση.

Η Άγνωστη Θετική Επίδραση Της Μπύρας Στην Ανδρική Γονιμότητα
onmed.gr

Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων από το Γενικό Νοσοκομείο "Massachusetts" στη Βοστώνη, δείχνει ότι η κατανάλωση ενός ποτηριού μπύρα την ημέρα μπορεί να διπλασιάσει τη γονιμότητα των ανδρών, αντίθετα με τον καφέ που μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες της σύλληψης σε ένα ζευγάρι.

Τι Να Κάνεις Όταν Έχεις Hangover
Μαρία Παπαδοδημητράκη

Όπως φαίνεται, τα περισσότερα διαδεδομένα γιατροσόφια δεν μας θεραπεύουν από το περίφημο hangover. Υπάρχουν, όμως, κάποια που ίσως βοηθήσουν.

Αυτός Είναι Ο Λόγος Που Πρέπει Να Τρώτε Ξηρούς Καρπούς Με Την Μπύρα
newsbreak.gr

Τρώγοντας ξηρούς καρπούς, αντί να παχύνετε από το ποτό, θα χάσετε κιλά.

Μπύρα Και Κρασί Προστατεύουν Από Την Άνοια - Δείτε Γιατί Και Σε Ποια Ποσότητα
onmed.gr

Δύο κουτάκια μπύρας ή δύο ποτήρια κρασιού την ημέρα, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με νέα μεγάλη μελέτη.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το