English Greek
19
Παρ, Απρ
38 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Καφές Εναντίον Μπύρας: Ποιο Ποτό Μας Κάνει Πιο Δημιουργικούς;

Υγεια
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ο Michael Cho αποφάσισε να ερευνήσει πιο από τα δύο κοινά ροφήματα μας κάνει πιο δημιουργικούς…

Κατ' αρχήν, πρέπει να ξεκινήσουμε δίνοντας έναν ορισμό για την δημιουργικότητα. Από επιστημονικής σκοπιάς, δημιουργικότητα είναι η δυνατότητα του εγκεφάλου να σκεφτεί κάτι πρωτότυπο από συνδέσεις ήδη υπαρχουσών ιδεών.

Οι συνδέσεις αυτές ελέγχονται από νευροδιαβιβαστές όπως η αδενοσίνη, που δουλειά της είναι να προειδοποιεί τον εγκέφαλο όταν "ξεμένουμε" από ενέργεια και αντιδρά ελαχιστοποιώντας τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων όταν αυτό συμβαίνει, δεσμεύοντας τους υποδοχείς αδενοσίνης.

Με λίγα λόγια, η αδενοσίνη είναι σαν το πρόγραμμα στο κινητό που μας εμφανίζει τη ζωή της μπαταρίας του. Όταν τα αποθέματα ενέργειας μειωθούν, η αδενοσίνη αναλαμβάνει δουλειά και μειώνει τις εγκεφαλικές λειτουργίες.

Ο μόνος τρόπος να επαναφορτιστεί είναι να ξεκουραστούμε. Εκτός... αν έχουμε διαθέσιμο κάποιο μυστικό όπλο.

Όσοι πίνουν καφέ γνωρίζουν τα αποτελέσματα που έχει στον εγκέφαλο, ειδικότερα στο να αυξάνει τη συγκέντρωση. Αυτό συμβαίνει επειδή η καφεΐνη μπλοκάρει τους υποδοχείς αδενοσίνης και ουσιαστικά "κοροϊδεύει" τον εγκέφαλο κάνοντάς τον να πιστεύει πως έχει αποθέματα ενέργειας. Το αποτέλεσμα αυτό μάλιστα, συμβαίνει μόλις 5 λεπτά από τη στιγμή που πίνει κάποιος καφέ.

Οπότε, ενώ νιώθουμε ότι ο καφές μας δίνει περισσότερη ενέργεια, στην πραγματικότητα λέει στο σώμα πως τα αποθέματα ενέργειας είναι επαρκή, παρόλο που αυτά μπορεί να έχουν εξαντληθεί προ πολλού.

Το πρόβλημα με τον καφέ είναι πως προοδευτικά, χρειάζεται περισσότερος καφές για να παραχθούν τα ίδια αποτελέσματα ώστε να νιώσουμε το ίδιο "ενεργοποιημένοι" με πριν.

Γιατί λοιπόν έχουμε περισσότερους μεθυσμένους καλλιτέχνες και όχι πολλούς μεθυσμένους λογιστές;

Μπορεί η καφεΐνη να κάνει τρικ στον εγκέφαλο και να μας κάνει να πιστεύουμε πως έχουμε περισσότερη ενέργεια, αλλά το αλκοόλ έχει τον δικό του τρόπο να επηρεάζει την δημιουργικότητα.

Μετά από κάνα δυο μπύρες, αρχίζουμε να νιώθουμε λιγότερο συγκεντρωμένοι επειδή μειώνει την εργασιακή μνήμη, οπότε αρχίζουμε να νοιαζόμαστε λιγότερο για το τι συμβαίνει γύρω μας. Αυτό όμως, είναι καλό, από δημιουργικής σκοπιάς.

Με το να μειώνει τη δυνατότητα του εγκεφάλου να προσέχει λεπτομερώς τον κόσμο γύρω του, το αφήνει ελεύθερο να σκεφτεί πιο δημιουργικά. Έρευνα μάλιστα, έδειξε πως άτομα που κατανάλωσαν μικρή ποσότητα αλκοόλ, μπορούσαν πιο εύκολα να δημιουργήσουν νέες ιδέες.

Παρόλο λοιπόν που το αλκοόλ δεν βοηθά τον εγκέφαλο να συγκεντρωθεί όπως η καφεΐνη, φαίνεται πως σε μικρή ποσότητα βοηθάει τον εγκέφαλο να κάνει νέες συνδέσεις και να δημιουργήσει νέες ιδέες.

Το αποτέλεσμα; Μπύρα για την ιδέα, καφές για την εκτέλεση.

πηγή: epikaira.gr

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Αλκοόλ Μπορεί Να Είναι Πιο Επικίνδυνο Για Την Καρδιά Από Ό,τι Πιστευόταν Προηγουμένως
Ζήσης Ψάλλας

Τα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ που θεωρούνται επί του παρόντος ασφαλή από ορισμένες χώρες συνδέονται με την ανάπτυξη καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε σε επιστημονικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.

Κατανάλωση Μπύρας Μετά Την Προπόνηση: Μπορεί Να Εμποδίσει Την Αύξηση Μυϊκής Μάζας;
Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή

H κατανάλωση έως και δύο μπύρες την εβδομάδα μετά την προπόνηση δεν θα εμποδίσει την προσπάθεια σας να αποκτήσετε μυϊκή μάζα, αναφέρουν η κα Colleen Deane, λέκτορας στη Βιολογία των Μυϊκών Κυττάρων του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον και ο Philip J Atherton, Καθηγητής Κλινικής, Μεταβολικής & Μοριακής Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ.

Πώς Η Βαυαρική Μπύρα Έγινε Διάσημη Με High-Tech Του 1871
Ρόλαντ Λος, Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου

Πριν από 150 χρόνια ο νεαρός μηχανικός Καρλ Λίντε έκανε τη βαυαρική μπύρα γνωστή παγκοσμίως. Κι αυτό γιατί αντικατέστησε τον παραδοσιακό πάγο με έναν ψυκτικό μηχανισμό.

Τα Δύο Λάθη Που Κάνετε Όταν Πίνετε Αλκοόλ
onmed.gr

Την περίοδο των γιορτών είναι δύσκολο να αποφύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο την επόμενη μέρα να βιώσουμε δυσάρεστο hangover.

Οι Καλύτερες Θεραπείες Για Το Hangover
Θοδωρής Διάκος

Κούραση, πονοκέφαλος, ναυτία, δίψα, και ευαισθησία στους θορύβους και στο φως... Πώς θα συνέλθουμε;

Νέο Χάπι Κατά Του Hangover Υπόσχεται Θεαματικά Αποτελέσματα - Τι Πρέπει Να Ξέρεις
Γιώργος Παπαϊωάννου

Στη Μεγάλη Βρετανία κυκλοφόρησε μία νέα θεραπεία για την αντιμετώπιση του hangover σε μορφή χαπιού. Διατίθεται από τη σουηδική εταιρεία Myrkl, η οποία ισχυρίζεται ότι μπορεί να διασπάσει έως και 70% του αλκοόλ μετά από 60 λεπτά.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το