English Greek
19
Παρ, Απρ
38 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Παγκόσμια Έρευνα Αλκοόλ: Ποιοι Μεθούν, Ποιοι... Κάνουν Κεφάλι Και Ποιοι Δεν Το Αντέχουν

Υγεια
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον λαό χρειάζεται να καταναλώσουν αλκοόλ οι Έλληνες για να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις του.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει διεθνής έρευνα, που προσπάθησε να καταγράψει πόσο «οινόπνευμα» χρειάζεται να καταναλώσει κάθε λαός για να αρχίσει να αισθάνεται τις συνέπειες του, αλλά και πόσο χρειάζεται για να φτάσει σε κατάσταση μέθης.

Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη του globaldrugsurvey.com, οι Έλληνες άνδρες χρειάζονται να καταναλώσουν 66 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ για να αρχίσουν να έχουν επιπτώσεις. Αυτό ισοδυναμεί με 6,6 ποτήρια μπύρας των 25cl (δηλαδή κάτι παραπάνω από τρία μισόλιτρα) ή εναλλακτικά ισοδυναμεί με κάτι παραπάνω από μισό λίτρο κρασί ή με δύο δέκατα του λίτρου ουίσκι.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό παγκοσμίως, με βάση την έρευνα. Αντίστοιχο ποσοστό έχουν και οι Ιρλανδοί, ενώ ακολουθούν οι Βραζιλιάνοι και οι Ολλανδοί που επίσης χρειάζονται πάνω από έξι ποτήρια μπύρας για να... αρχίσουν να έχουν επιπτώσεις από την κατανάλωσή της (ενώ τα έξι ποτήρια προσεγγίζουν και η Πορτογαλία με τη Νέα Ζηλανδία).

Αντιθέτως, στην Αυστρία και την Γερμανία απαιτούνται μόλις τέσσερα ποτηράκια για να αρχίσουν οι... εκεί πότες να αισθάνονται τις πρώτες επιπτώσεις της κατανάλωσης του αλκοόλ.

Όπως είναι φυσιολογικό, πολύ μικρότερες ποσότητες απαιτούνται για να προκληθούν τα ίδια ακριβώς συμπτώματα στις γυναίκες, καθώς έχουν κατά μέσο όρο μικρότερη μάζα σώματος από τους άντρες και συνεπώς συγκεντρώνουν περισσότερο αλκοόλ στο αίμα τους.

Οι Ελληνίδες είναι κοντά στον παγκόσμιο μέσο όρο, καθώς χρειάζεται να πιουν 4,4 ποτηράκια. Αρκετά λιγότερα από Βραζιλιάνες (5,5), Ολλανδέζες (5,2) και Ιρλανδές (5) αλλά αρκετά περισσότερα από Αυστριακές (3,1) και Γερμανίδες (3,2).

Διαφορετικά είναι πάντως τα συμπεράσματα, αν εξετάσει κανείς πόση κατανάλωση πρέπει να υπάρξει για να έρθει σε κατάσταση μέθης. Εκεί αποδεικνύεται ότι οι Ελληνίδες μεθούν με την μικρότερη ποσότητα σε σχέση με άλλους λαούς, μόλις με 11,7 ποτηράκια. Μόνο οι Γερμανίδες, οι Αυστριακές και οι Ισπανίδες μεθούν με λιγότερα.

Αντιθέτως, αν κάποιος Έλληνας θελήσει να... μεθύσει μια Ολλανδέζα ή μια Βραζιλιάνα, θα έχει δύο προβλήματα. Πρώτον, θα πρέπει να διαθέτει γερό πορτοφόλι, αφού θα χρειαστεί να την κεράσει συνολικά 17 φορές.

Δεύτερον, θα κινδυνεύσει να μεθύσει ο ίδιος, αφού η έρευνα αναφέρει ότι περίπου τόσα και συγκεκριμένα 17,4 ποτήρια χρειάζονται για να μεθύσει ένας άνδρας από την Ελλάδα.

Γενικώς, οι Έλληνες είναι κοντά στον μέσο όρο. Οι Ισπανοί και οι Αυστριακοί μεθούν με λιγότερα από 15 ποτηράκια, ενώ Δανοί, Ιρλανδοί, Ολλανδοί και Βραζιλιάνοι χρειάζονται πάνω από 21 ποτήρια με τους τελευταίους δύο να χαρακτηρίζονται... «πρωταθλητές», αφού απαιτούνται 22,3.

Υπενθυμίζεται ότι ως μονάδα μέτρησης στην παραπάνω έρευνα θεωρούνται τα δέκα γραμμάρια καθαρού οινοπνεύματος, κάτι που μεταφράζεται σε ένα μικρό ποτήρι μπύρας των 25cl ή ένα μικρό ποτήρι κρασί των 10cl ή ένα ποτήρι σκοτσέζικου ουίσκι των 3cl.

Δείτε σε γράφημα τα σχετικά στοιχεία:

πηγή: euronews.com

Κράτα το

Κράτα το

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φίλοι: Πώς Μας Κρατούν Πιο Υγιείς
healthview.gr

Οι φίλοι μας δεν μας κρατούν μόνο παρέα. Μπορούν να μας χαρίσουν και υγεία. Το απέδειξε και μια νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων.

Πώς Η Βαυαρική Μπύρα Έγινε Διάσημη Με High-Tech Του 1871
Ρόλαντ Λος, Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου

Πριν από 150 χρόνια ο νεαρός μηχανικός Καρλ Λίντε έκανε τη βαυαρική μπύρα γνωστή παγκοσμίως. Κι αυτό γιατί αντικατέστησε τον παραδοσιακό πάγο με έναν ψυκτικό μηχανισμό.

Αλκοόλ & Οδήγηση: Μετά Από Πόσες Ώρες Μπορείς Να Οδηγήσεις Με Ασφάλεια;
iefimerida.gr

Η κατανάλωση αλκοόλ είναι μια από τις βασικότερες αιτίες πρόκλησης σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, με πολλές χώρες να αυστηροποιούν συνεχώς το νομικό πλαίσιο για τη συγκεκριμένη παράβαση.

Τί Συνδέει Τη Ζυθοποιία Φιξ Με Το Βέλγιο
Μαίρη Αδαμοπούλου

Το άγνωστο νήμα που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Λέβεν του Βελγίου εντοπίστηκε στο εμβληματικό μεν, εγκαταλελειμμένο δε, βιομηχανικό συγκρότημα της ζυθοποιίας Φιξ, στη δυτική είσοδο της πόλης.

Μπύρα Χωρίς Αλκοόλ: Νέες Τεχνικές Για Υψηλής Ποιότητας Μπύρες
cibum.gr

Ποιές προκλήσεις μπορεί να αντιμετωπίσουν οι ζυθοποιοί για την παραγωγή μη αλκοολούχας μπύρας.

Πόσες Φυσαλίδες Μπορεί Να Έχει Ένα Ποτήρι Μπύρα; Η Επιστήμη Μίλησε!
sputniknews.gr

Υπάρχει κάποιος που να μη θέλει να περάσει καλά με μια μπύρα στο χέρι και να απολαύσει τον κρεμώδη αφρό της; Αναρωτηθήκατε, όμως, ποτέ πόσες φυσαλίδες θα μπορούσε να κρατήσει; Μια ομάδα επιστημόνων φαίνεται να βρήκε την απάντηση.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το