25
Mon, Sep
65 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Το Καλοκαίρι Της Ελληνικής Μπύρας

Ελλαδα
Typography

Η έκπληξη ήταν ευχάριστη. Στις επιλογές μπύρας που είχε το μπαρ του πλοίου που έπλεε στο Αιγαίο υπήρχαν όχι μόνο ελληνικές μπύρες, αλλά και δύο προϊόντα εγχώριας μικροζυθοποιίας, που ήταν ιδιαίτερα εύγευστα.

Στο μικρό αιγαιοπελαγίτικο νησί, σε ένα από τα ορεινά χωριά μάλιστα, η έκπληξη ήταν ακόμα μεγαλύτερη όταν είδαμε στον κατάλογο της μικρής ταβέρνας να υπάρχει ελληνική μπύρα και μάλιστα φιάλη μικροζυθοποιίας. «Πώς κι έτσι;», ρωτήσαμε τον υπεύθυνο. «Πολλοί τουρίστες που περνούν ζητούν ελληνική μπύρα. Όταν δοκίμασαν μια μπύρα που παράγεται σε μικρές ποσότητες από διπλανό νησί, και την είχα φέρει δοκιμαστικά, ενθουσιάστηκαν. Ζήτησα να μου προμηθεύουν σταθερά», μας απάντησε. Όπως σημείωσε εξάλλου και οι Έλληνες επισκέπτες δείχνουν προτίμηση προς την ελληνική μπύρα, ενώ σιγά-σιγά ανακαλύπτουν και τον ιδιαίτερο γευστικό χαρακτήρα της μικροζυθοποιίας.

«Όντως, καταγράφεται μια αυξημένη διακίνηση και παρουσία των προϊόντων της ελληνικής μικροζυθοποιίας, η οποία σε μεγάλο βαθμό επιβλήθηκε από τους καταναλωτές, οι οποίοι ζητούν τις μπύρες μας. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα να υπάρχουν οι ελληνικές ετικέτες σε πολύ περισσότερα σημεία πώλησης και σε εμπορικά καταστήματα», λέει στην «Κ» ο κ. Σοφοκλής Παναγιώτου, β' αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ζυθοποιών. «Έχουμε κι εμείς εικόνα για την αυξημένη ζήτηση από ξένους τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα και επιθυμούν να δοκιμάσουν ελληνικές γεύσεις. Αλλά και οι Έλληνες ψάχνουν όλο και περισσότερο καλή ελληνική μπύρα, θέλουν να ενισχύσουν την εγχώρια παραγωγή, ενώ όλο και περισσότεροι αναζητούν τις πιο προσεγμένες, ιδιαίτερες και συχνά έντονες γεύσεις της μικρής παραγωγής και την καλύτερη ποιότητα», συμπληρώνει ο κ. Παναγιώτου.

Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή στον χώρο της μικροζυθοποιίας δραστηριοποιούνται περίπου 30-35 εταιρείες, που απασχολούν συνήθως από 5-15 εργαζομένους. Τι σημαίνει όμως μικροζυθοποιία; Νομοθετικά πρέπει η ετήσια παραγωγή να είναι κάτω των 20 εκατομμυρίων λίτρων. «Για τα ελληνικά δεδομένα πρόκειται για μια πολύ μεγάλη παραγωγή. Μόνο μία εταιρεία, η οποία ανήκει στην κατηγορία της μικροζυθοποιίας, πλησιάζει αυτά τα επίπεδα. Οι υπόλοιπες εταιρείες παράγουν πολύ μικρότερες ποσότητες, από 300.000-1.000.000 λίτρα τον χρόνο», σημειώνει ο κ. Παναγιώτου.

Η μεγέθυνση του κλάδου των μικρών παραγωγών μπύρας στην Ελλάδα είναι μεγάλη. Το 2009 υπήρχαν μόλις έξι εταιρείες μικροζυθοποιίας, ενώ τώρα είναι περίπου 35. Παρά την έντονη τάση ανόδου, η Ελλάδα είναι ουραγός στον τομέα και με μια έννοια παρθένο έδαφος για την ιδιαίτερη μπύρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ελλήνων Ζυθοποιών (ΕΕΖ) στην Ιταλία υπάρχουν 1.000 μικροζυθοποιίες, στο Βέλγιο 300, στην Ολλανδία 500 και στην Αγγλία πάνω από 2.000.

Το ποσοστό της αγοράς μπύρας που αποσπούν οι ετικέτες μικρής, αλλά και προσεγμένης, παραγωγής είναι ακόμα πολύ μικρό, από 0,7%-0,9%, αλλά πλέον είναι ορατό. Στην εποχή της κρίσης και της οικονομικής στενότητας, πόσο επιδρά το γεγονός πως οι φιάλες της μικροζυθοποιίας είναι ακριβότερες από τις μπύρες μαζικής παραγωγής; «Όντως, σήμερα ο καταναλωτής ψάχνει φθηνότερα προϊόντα, αλλά ταυτόχρονα και προϊόντα που έχουν υψηλή ποιότητα σχετικά με το κόστος τους (value for money). Οι μπύρες της ελληνικής μικροζυθοποιίας ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, γιατί πλέον μπορούν να κοιτάξουν από πλευράς ποιότητας στα ίσα τις αντίστοιχες ετικέτες του εξωτερικού. Ενώ ήδη έχουν αρχίσει τις εξαγωγές. Η δική μας εταιρεία, για παράδειγμα, εξάγει σε 12 χώρες», τονίζει ο αντιπρόεδρος της ΕΕΖ.

Η φορολογία
Τα προϊόντα μικροζυθοποιίας επιβαρύνονται με το 50% του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τις μπύρες κι αυτό διευκολύνει -ως ένα βαθμό- την προσπάθειά τους. Από την άλλη, όμως, σύμφωνα με την ΕΕΖ, ο φόρος στην μπύρα στην Ελλάδα είναι ο τέταρτος υψηλότερος στην Ευρώπη, συγκρινόμενος μόνο με τις Σκανδιναβικές χώρες, που έχουν όμως άλλο επίπεδο μισθών και εισοδημάτων. «Στην Ελλάδα πληρώνουμε 5-6 φορές υψηλότερο φόρο σε σχέση με την Ισπανία. Έτσι δεν πάμε μακριά», τονίζει ο κ. Παναγιώτου.

Το μήνυμα που θέλουν να στείλουν οι μικροί παραγωγοί ελληνικής, ιδιαίτερα γευστικής, μπύρας είναι πως από πλευράς ποιότητας είναι ήδη σε υψηλό επίπεδο. Στόχος πλέον η ευρεία διάδοση.

πηγή: kathimerini.gr

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Mikkeller - Buddy Buddies / Hazy Fuentes / This Chit Here
Γιώργος Ιορδανίδης

Τρεις νέες, περιορισμένης παραγωγής, ετικέτες συνεργασίας, κυκλοφορεί η Mikkeller San Diego.

Listermann - Horchata / Blueberry Lime Tart
Γιώργος Ιορδανίδης

Δύο νέες ετικέτες κυκλοφορεί η Listermann Brewing Co., από το Οχάιο.

Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών: «Χρειαζόμαστε Κίνητρα Και Εκσυγχρονισμένο Νομοθετικό Πλαίσιο»
Ευγενία Κουτήφαρη

Ο εγχώριος κλάδος της ζυθοποιίας υποστηρίζει με πολλαπλούς τρόπους την ελληνική οικονομία, τόσο συνεισφέροντας στα φορολογικά έσοδα, όσο και στις εξαγωγές και την απασχόληση. Προσβλέ&pi [ ... ]

Lehe - Ajakapsel
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Lehe Pruulikoda, από την Εσθονία.

Η Γερμανική Μπύρα Έβγαλε Τη Γλώσσα Στον Ανταγωνισμό
Έλκε Ρίχτερ / Μαρία Ρηγούτσου

Πριν από 30 χρόνια η ΕΕ υποχρέωσε τη Γερμανία να ανοίξει την αγορά μπύρας. Η απόφαση έγινε δεκτή με μεγάλη απογοήτευση θεωρώντας πως πλήττεται η παράδοση. Τελικά η γερμανική μπύρα τριπλασίασε τις εξαγωγέ&s [ ... ]

Great Divide - Chai Yeti
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα έκδοση της "Yeti", κυκλοφορεί η Great Divide Brewing Co.

* Beer & Brewing Awards 2016 *

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΥΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Εγγραφείτε μέσω της δωρεάν συνδρομητικής υπηρεσίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις και νέες πληροφορίες όταν αυτές είναι διαθέσιμες.
Terms and Conditions

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το