26
Δευ, Οκτ
64 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ζυθοποιία Γυναικών Φέρνει Τη Χειροποίητη Μπύρα Στο Κιργιστάν

Διεθνη
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Κρυμμένο σε ένα απίθανο σημείο, σφηνωμένη ανάμεσα σε ένα δημοφιλές ντόμινο κλαμπ με Τούρκους και μία πολυκατοικία σοβιετικής κατασκευής, βρίσκεται μία απόλαυση για τους εραστές της μπύρας στην Μπισκέκ, πρωτεύουσα της Κιργιζίας.

Η "Save the Ales", μία μικροζυθοποιία που έχει συσταθεί από ένα ζευγάρι από Κιργιζία-Καζακστάν, την Aida Musulmankulova και την Arzu Kurbanova, μπορεί να είναι μικρή και λιτή. Αλλά αυτό που κάνει στην κουλτούρα των ποτών της Μπισκέκ είναι κάτι περισσότερο από επανάσταση. Ενώ οι ήπιες εισαγόμενες μπύρες και τα τοπικά ποτά αποτελούν τον κανόνα εδώ και πολύ καιρό, η "Save the Ales" φτιάχνει το δικό της σπιτικό ποτό, δανειζόμενη από μία τάση που έχει δημιουργήσει βαθιές ρίζες στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού.

"Όπου κι αν έχουμε ταξιδέψει, πάντα δοκιμάζαμε καλή μπύρα", δήλωσε η Musulmankulova.

Περίπου πριν από τρία χρόνια, αυτή και η σύντροφός της, η Kurbanova, αποφάσισαν να κάνουν το μεγάλο βήμα.

"Αποφασίσαμε να το φτιάξουμε [μόνες μας]. Μάθαμε τα πάντα από το Διαδίκτυο. Δεν ήταν τόσο δύσκολο όσο νομίζαμε".

Οι χειροποίητες μπύρες τείνουν να είναι πιο πειραματικές από τις κλασικές μπύρες ευρωπαϊκού στιλ και τις πιλς και παράγονται σε βυτία και όχι σε βαρέλια, όπως συμβαίνει με τον παραδοσιακό βρετανικό αυθεντικό ζύθο. Και δεν είναι ούτε φθηνές. Το "Save the Ales" χρεώνει την μεγάλη μπύρα 2,80 δολάρια ανά ποτήρι, ένα υπερβολικά απρόσιτο ποσό για τους περισσότερους ανθρώπους εκτός της αγοράς-στόχου του μπαρ των ανερχόμενων αστικών τύπων και των ομογενών της Μπισκέκ.

Οι Musulmankulova και Kurbanova λένε ότι ξοδεύουν τα κέρδη για την ανάπτυξη της καινούριας επιχείρησής τους και στην επανεπένδυση.

Το μπαρ έχει συνεχόμενα σταμάτα-ξεκίνα. Το "Save the Ales" άνοιξε για πρώτη φορά το Μάιο, κέρδισε γρήγορα πολλούς οπαδούς, αλλά έπρεπε να κλείσει για σχεδόν ένα μήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου, λόγω ηλεκτρικής βλάβης. Οι αφοσιωμένοι λάτρεις της υψηλής αντοχής μπύρας India Pale Ale, της μαύρης μπύρας και αυτών με γεύση φρούτων του ζεύγους, είχαν τελικά το μπαρ τους τον Οκτώβριο.

Μία αξιοσημείωτη έμφαση δίνεται στην παροχή της έμπρακτης μεταχείρισης στο "Save the Ales". Η Μπισκέκ δεν έχει καμία έλλειψη σε παμπ με καινοτόμα θέματα που είναι κακόφημα και συχνά εστιάζουν τις προσπάθειές τους για να δελεάσουν τους πελάτες σε μεγάλες οθόνες τηλεόρασης και δυνατή μουσική.

Στις ανεπτυγμένες αγορές, η χειροποίητη μπύρα είναι μεγάλη επιχείρηση. Σύμφωνα με την Ένωση Ζυθοποιίας Αμερικής, η λιανική αξία του κλάδου στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμήθηκε σε 22,3 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2015, που αντιπροσωπεύει μόλις πάνω από το ένα πέμπτο της αγοράς μπύρας της χώρας.

Η μπύρα είναι όλο και πιο δημοφιλής στην Κιργιζία, αλλά οι πότες έχουν την τάση να παραθέτουν το παλιό ρωσικό ρητό "μπύρα χωρίς βότκα είναι πεταμένα λεφτά". Το μερίδιο της αγοράς για τις χειροποίητες μπύρες είναι στατιστικά ασήμαντο, αλλά η αποστολή του "Save the Ales", όπου η μπύρα παρασκευάζεται επί τόπου, για την ώρα είναι να καλλιεργήσει σιγά-σιγά πιο εκλεπτυσμένες γεύσεις και συνήθειες. Σε αντίθεση με το σύνολο σχεδόν των μπαρ με μπύρες της Μπισκέκ, το Ales δεν σέρβιρε καθόλου φαγητό μέχρι πρόσφατα, παρά το γεγονός ότι τελικά υποχώρησε με το σερβίρισμα ελαφριών σνακ.

Οι Kurbanova και Musulmankulova λένε ότι πάνω από το ήμισυ των πωλήσεών τους είναι σε αλλοδαπούς που ζουν στη χώρα, αν και το ποσοστό των νέων, των αστών μπαρόβιων της μεσαίας τάξης, αυξάνεται. Και οι έκτακτοι baikes - ένας όρος που σημαίνει "μεγαλύτερος αδελφός" στο Κιργιζιστάν, αλλά είναι και συνώνυμο με τους εύσωμους μεσήλικες άνδρες - βρίσκεται επίσης σε ανοδική πορεία.

"Θυμάμαι μία φορά αυτός ο τύπος μπήκε μέσα στην παμπ", είπε ο Sumsarbek Mamyraliev, ο οποίος έχει ένα στούντιο παραγωγής και είναι φίλος των ιδιοκτητών. "Είπε, 'Φέρε μου μια μπύρα. Πού είναι το shashlik [σουβλάκι]; Πού είναι το chechel [καπνιστό τυρί]; Πού είναι οι ιδιοκτήτες; Πώς σας αφήνουν οι άντρες σας να παρασκευάζετε μπύρα; Αυτό ποτέ δεν θα έχει επιτυχία'".

Όταν ο νέος πελάτης δοκίμασε την μπύρα, ωστόσο, "η στάση του άλλαξε εντελώς", θυμήθηκε ο Mamyraliev.

"Ήταν εκείνος ο πατριάρχης με τη χρυσή αλυσίδα. Είπε: 'Εσείς κορίτσια έχετε ντροπιάσει όλους τους άνδρες στο Κιργιστάν. Αν έχετε ποτέ κανένα πρόβλημα με κανέναν, απλά τηλεφωνήστε μου'".

Οι Musulmankulova και Kurbanova από την πλευρά τους δεν έχουν τίποτα εναντίον της πρόσληψης ανδρικού προσωπικού, ιδίως από τη στιγμή που η ζυθοποιία μπορεί μερικές φορές να είναι σωματικά επίπονη.

"Αλλά οι φίλοι μας, μας είπαν ότι πρέπει να συνεχίσουμε όπως ξεκινήσαμε", είπε η Kurbanova στον ιστότοπο EurasiaNet.org. "Έτσι, όταν έβαλαν αγγελία στο Facebook για έναν βοηθό, ζητήσαμε μία "pomoshnitsa" (μία γυναίκα βοηθό), το οποίο προκάλεσε σάλο".

Ο Mamyraliev υποστηρίζει την επιτυχία των μικροσκοπικών παμπ ζυθοποιίας σε μία αναδυόμενη κουλτούρα στο Κιργιστάν, το οποίο έχει την πιο δραστήρια κοινωνία των πολιτών της Κεντρικής Ασίας. Σύμφωνα με τον δείκτη επιχειρηματικότητας της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Κιργιζία παραμένει η πιο εύκολη χώρα της περιοχής για την καταχώρηση μίας νέας επιχείρησης.

Ο Alan Laing, ένας Βρετανός πελάτης ο οποίος εργάζεται στη διεθνή ανάπτυξη, συμφωνεί ότι η παμπ είναι "ένα κρυφό κόσμημα".

"Είναι διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο μπαρ στην Μπισκέκ", είπε, αναφέροντας διάφορα θεματικά μπαρ στην πόλη. "[Το Save the Ales] θα μπορούσε να είναι ένα μπαρ στο Μπρούκλιν ή στο Σόρντιτς (στο Λονδίνο) πριν γίνουν υπέρ-μοντέρνα. Είναι απλό, απέριττο και πολύ σχετικό με την μπύρα".

Η Kurbanova αποδίδει την δημοτικότητα της μπύρα τους σε μία μαξιμαλιστική προσέγγιση για τη ζυθοποιία. Δεν φείδονται δαπανών για να φέρουν συστατικά από τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε αντίθεση με τη διάθεση μείωσης του κόστους που είναι τυπική σε άλλες ζυθοποιίες.

Αυτό έχει οδηγήσει σε προσκλήσεις για να σερβίρουν μπύρα σε καλλιτεχνικά φεστιβάλ και σε μουσικές βραδιές, που το ζευγάρι έχει αποδεχθεί, καθώς και προσφορές από ανταγωνιστές που τους θαυμάζουν για να αγοράσουν την μπύρα τους ή ακόμη και να αγοράσουν και ολόκληρη την επιχείρηση. Μέχρι στιγμής, έχουν αντισταθεί σε όλες αυτές τις προτάσεις.

"Έρχονται και μας λένε, θέλουμε να δούμε την μπύρα σας στο εστιατόριο μας", είπε η Kurbanova στον ιστότοπο EurasiaNet.org. "Τους λέμε: μπείτε στην ουρά".

πηγή: globalvoices.org

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Σκοτώνονται» Οι Κολοσσοί Της Ζυθοποιίας - Και Φταίει Ένα Σιρόπι (Βίντεο)
protagon.gr

Τέσσερις από τους μεγαλύτερους ζυθοποιούς του κόσμου αποφάσισαν το περασμένο καλοκαίρι να «θάψουν το τσεκούρι» τού μεταξύ τους εμπορικού πολέμου στην αμερικανική αγορά. Μέχρι που ο ένας εξ αυτών αποφάσισε να σπάσει την ανακωχή...

Πώς Οι Νεότεροι Ζυθοποιοί Της Βρετανίας Δημιούργησαν Μια «Αυτοκρατορία Μπύρας» (Βίντεο)
newmoney.gr

Η λειτουργία μιας ζυθοποιίας με τον καλύτερο σας φίλο είναι η «δουλειά των ονείρων» για πολλούς, αλλά για δύο αποφοίτους που αγαπούν την μπύρα, έγινε πραγματικότητα.

Omnipollo / Other Half - Cookie Kooks
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα σε συνεργασία με την Other Half Brewing Co., κυκλοφόρησε η Omnipollo.

Goose Island - Pally Parfait
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφορεί η Goose Island Beer Co.

Anchorage - Knight Vision
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Anchorage Brewing Co.

New Belgium - Voodoo Ranger
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η New Belgium Brewing.

Άλλα Άρθρα

* Beer & Brewing Awards 2020 *

Τα πρώτα επίσημα και μοναδικά βραβεία για την μπύρα, τη ζυθοποιία και τα καταστήματα που την εμπορεύονται (μπυραρίες, pubs) στην Ελλάδα, μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας.

vol

Κράτα το

Κράτα το

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το