02
Τρι, Ιουν
81 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πόση Μπύρα Πίνουν Κάθε Χρόνο Οι Κύπριοι

Διεθνη
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Στην 16η θέση στην Ευρώπη, με 59 λίτρα κατά κεφαλήν κατανάλωση η Κύπρος.

Ανοδικά κινείται η βιομηχανία μπύρας στην Κύπρο, αφού κατανάλωση, εισαγωγή και παραγωγή παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια θετικά πρόσημα. 59 λίτρα μπύρας καταναλώνει κατά μέσο όρο ένας Κύπριος, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση ζυθοποιών Ευρώπης. Τα στοιχεία αφορούν την περίοδο από 2012-2018 και δείχνουν ανοδική πορεία στην κατά κεφαλή κατανάλωση μπύρας. Συγκεκριμένα από το 2016 μέχρι το 2018 η κατα κεφαλή κατανάλωση μπύρας αυξήθηκε κατά τέσσερα λίτρα. Πρώτη σε κατανάλωση χώρα είναι η Τσεχία, ακολουθεί η Αυστρία, η Γερμανία, η Πολωνία και η Ρουμανία. Η Κύπρος βρίσκεται στην 16η θέση σε επίπεδα κατα κεφαλή κατανάλωσης. Όσο αφορά την συνολική ποσότητα κατανάλωσης, αυτή ανήλθε το 2018 στα 52,4 εκατομμύρια λίτρα παρουσιάζοντας αύξηση από το 2017 και όλα τα προηγούμενα έτη.

Αυξήθηκε και η παραγωγή
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση ζυθοποιών Ευρώπης, το 2018 η παραγωγή ανήλθε στα 39,8 εκατ. λίτρα σε σχέση με 38,3 το 2017. Ωστόσο η χώρα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην παραγωγή και βρίσκεται μεταξύ Εσθονίας και Μάλτας. Στην πρώτη θέση στην Ευρώπη βρίσκεται η Γερμανία, και ακολουθεί η Πολωνία. Ένα ζυθοποιείο με ετήσια παραγωγή μέχρι χίλια λίτρα θεωρείται microbrewery

Έσοδα από φόρους
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το 2012 το ποσό των εσόδων από τους φόρους ανήλθε στα 10.88 εκατομμύρια, ανέβηκε στα 13,51 εκατομμύρια το 2013 ενώ έφτασε τα 14,6 εκατομμύρια το 2018. Συνολικά σε περίοδο επτά χρόνων, το ποσό ξεπέρασε τα 89 εκατομμύρια ευρώ και είναι το χαμηλότερο στην Ευρώπη. Σημειώνεται επίσης ότι κάθε χρόνο τα επίπεδα άμεσης εργοδότησης παραμένουν σταθερά στα 600.

Περισσότερες εταιρείες
Η Κύπρος είναι στις χώρες με τον μικρότερο αριθμό εταιρειών ζυθοποιίας. Τέσσερις εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Κύπρο στον τομέα της ζυθοποιίας σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2018. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε από το 2017 που οι εταιρείες ήταν τρεις. Στην ίδια ομάδα βρίσκονται η Μάλτα με δύο ζυθοβιομηχανίες και η Κροατία με έξι. Σημαντικό κεφάλαιο στην παραγωγή μπύρας είναι και τα μικρά ζυθοποιεία. Στην περίπτωση της Κύπρου, βάσει των στοιχείων της έρευνας, ο αριθμός ανήλθε το 2018 στα δύο.

Εισαγωγές- Εξαγωγές
Το 2016 οι εξαγωγές της Κύπρου σε χώρες εντός της ΕΕ ανήλθαν στις 600 χιλιάδες λίτρα, και 300 χιλιάδες σε χώρες εκτός ΕΕ. Το 2017 αυξήθηκαν οι εξαγωγές εντός Ευρώπης στις 800 χιλιάδες λίτρα, και παρέμεινε στα ίδια επίπεδα για τις χώρες εκτός ΕΕ, όπως και το 2018.

Όσον αφορά το 2018, πρώτο σε εξαγωγές μπύρας ήταν το Βέλγιο. Στην χρυσή πεντάδα είναι η Γερμανία, η Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τσεχία. Η Κύπρος είναι στην 24η θέση από το σύνολο των 31 χωρών.

Στις εισαγωγές παρατηρείται ξανά αυξητική πορεία από το 2016 μέχρι το 2018. Συγκεκριμένα οι εισαγωγές από χώρες της ΕΕ ήταν στα 9,6 εκατ. λίτρα μπύρας ενώ από χώρες εκτός ΕΕ ήταν 600 χιλιάδες λίτρα. Το 2017 οι εισαγωγές αυξήθηκαν στα 12,4 εκατ. λίτρα και 800 χιλιάδες από χώρες εκτός ΕΕ. Μικρή μείωση παρατηρήθηκε το 2018, με την κατανάλωση από εισαγόμενες μπύρες να μειώνεται συνολικά στα 12,5 εκατ. λίτρα από 13,2 εκατ. το 2017. Καταγράφεται επίσης μείωση στις εισαγωγές από χώρες της ΕΕ και αύξηση από χώρες εκτός ΕΕ.

Πρώτη σε εισαγωγές μπύρας είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, ακολουθούν η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και το Βέλγιο.

πηγή: kathimerini.com.cy

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

New Holland - Dragon's Milk Solera
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα έκδοση της "Dragon's Milk" αναμένεται από την New Holland Brewing Co.

Menalon Beer… Μπύρα Από Τη Γορτυνία
Γιώργος Ιορδανίδης

Η Menalon Beer παράγεται με την υποστήριξη του ζυθοποιού Αλέξανδρου Κουμάντου για την "Μαίναλον Κοιν. Σ. Επ." σε μια προσπάθεια να επαναφέρει την καλλιέργεια των παλιών τοπικών ποικιλιών κριθαριού (απογραφή 1512) και λυκίσκου (Χρυσά Βραβεία Τριανταφυλλιδίου Κληροδοτήματος της Βυτίνας, κατά την περίοδο του μεσοπολέμου) στην περιοχή του Μαινάλου.

Funky Buddha - Mint Julep
Γιώργος Ιορδανίδης

Την κυκλοφορία ακόμα μίας νέας ετικέτας ανακοίνωσε η Funky Buddha Brewery.

Συνεργατική Μπύρα Από Άλη Και Noctua
Γιώργος Ιορδανίδης

Στο χώρο της Άλη Μικροζυθοποιία Θεσσαλονίκης βρέθηκε η ομάδα της Noctua Microbrewery για τη δημιουργία μιας νέας συνεργατικής ετικέτας.

Pühaste - Luulu
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Pühaste Brewery.

Surly - Darkness 2017
Γιώργος Ιορδανίδης

Την κυκλοφορία της ετήσιας έκδοσης, της "Darkness", ανακοίνωσε η Surly Brewing Co.

Άλλα Άρθρα

* Beer & Brewing Awards 2019 *

Τα πρώτα επίσημα και μοναδικά βραβεία για την μπύρα, τη ζυθοποιία και τα καταστήματα που την εμπορεύονται (μπυραρίες, pubs) στην Ελλάδα, μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας.

vol

Κράτα το

Κράτα το

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το