English Greek
20
Τρι, Απρ
92 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ψήλωσε, Αλλά Ψάχνει Νέα Στηρίγματα Το Κριθάρι

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Από 16 λεπτά το κιλό η τιμή στο κτηνοτροφικό, με αφετηρία τα 17,5 λεπτά πληρώνουν οι ζυθοποιίες.

Χρονιά τουλάχιστον ικανοποιητικών αποδόσεων, αλλά όχι εξίσου καλών τιμών που, αν και βελτιωμένες σε σχέση με πέρυσι, συνεχίζουν να προσκρούουν στον τοίχο της προβληματικής κατάστασης της εγχώριας κτηνοτροφίας και των φθηνών εισαγωγών, αποδεικνύεται η φετινή για το κριθάρι.

Στον «αφρό», για άλλη μια σεζόν, φαίνεται ότι βγαίνουν όσοι παραγωγοί έχουν συνάψει συμβάσεις με τις ζυθοποιίες, καθώς σε αυτή την περίπτωση, πέρα από τη σίγουρη απορρόφηση της συγκομιδής, οι τιμές που λαμβάνουν κινούνται ελαφρώς -ή σε ορισμένες περιπτώσεις αρκετά- υψηλότερα από τον μέσο όρο της αγοράς. Η πρόσοδος, μάλιστα, βελτιώνεται ακόμα περισσότερο για όσους καλλιεργητές -πάντα στο πλαίσιο της συμβολαιακής- έχουν μπει για τα καλά στο παιχνίδι της εντατικής καλλιέργειας του κριθαριού βυνοποίησης, καθώς εκεί, αναλόγως και της ποικιλίας, οι στρεμματικές αποδόσεις μπορούν να αγγίξουν ακόμα και τα 800 κιλά ανά στρέμμα.

Οι ιδιαίτερα χαμηλές περυσινές τιμές, που κινήθηκαν στα επίπεδα των 13-14 λεπτών το κιλό, αποθάρρυναν αρκετούς παραγωγούς, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιοχές της χώρας, όπως η Θεσσαλία, η μείωση στα καλλιεργούμενα στρέμματα να φτάνει το 25%. Ωστόσο, οι καλές αποδόσεις, οι οποίες, για παράδειγμα, στην περιοχή της Μαγνησίας κινήθηκαν μεσοσταθμικά στα 500 κιλά ανά στρέμμα, συνέβαλαν ώστε η πτώση σε επίπεδο ποσοτήτων να «συγκρατηθεί», τελικά, στα επίπεδα του 15%. Αυτό βεβαίως σημαίνει ότι η ήδη λειψή σε κτηνοτροφικό κριθάρι Ελλάδα καθίσταται ακόμα πιο ελλειμματική, δίνοντας... γήπεδο στις εισαγωγές κυρίως από τις βαλκανικές χώρες...

Οι περισσότερες εμπορικές πράξεις στην εγχώρια αγορά μέχρι στιγμής γίνονται στα 16 λεπτά το κιλό, ωστόσο αυτές δεν είναι οι υψηλότερες τιμές που έχουν καταγραφεί. Οι Ενώσεις Βόλου και Τρικάλων επιχείρησαν και φέτος τη δική τους παρέμβαση στην αγορά, αγοράζοντας κριθάρι από τον παραγωγό με κλειστή τιμή 17 λεπτών. Ωστόσο, νοτιότερα, στη Στερεά Ελλάδα, μικρότερες ποσότητες παραδόθηκαν σε κτηνοτροφικές μονάδες με 18 λεπτά το κιλό.

«Τα περισσότερα κριθάρια έχουν ήδη πωληθεί στον θεσσαλικό κάμπο. Άλλωστε, φέτος ήταν πολύ λίγα, αφού είχαμε και μεγάλη μείωση στα στρέμματα», λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Λαρισαίων Αγροτών, Χρήστος Σιδηρόπουλος. «Τα περισσότερα "έφυγαν" με 16 λεπτά το κιλό στον παραγωγό. Οι Ενώσεις έκαναν μια καλή προσπάθεια να πιέσουν την αγορά για παραπάνω, ωστόσο και αυτές έχουν συγκεκριμένα όρια μέσα στα οποία καλούνται να κινηθούν», συμπληρώνει.

Διακυμάνσεις στις αποδόσεις παρατηρήθηκαν στην περιοχή της Λιβαδειάς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού συνεταιρισμού «Αιχμέας», Γιώργο Ανέστη. «Είχαμε μικρή μείωση στις εκτάσεις, ενώ σε επίπεδο αποδόσεων υπήρχαν ορισμένα σκαμπανεβάσματα, καθώς κυμάνθηκαν από 300 μέχρι και 600 κιλά ανά στρέμμα. Η τιμή φτάνει, αυτόν τον καιρό, μέχρι και τα 18 λεπτά παραδοτέο στον κτηνοτρόφο», αναφέρει ο ίδιος στην «ΥΧ».

Ένα στοιχείο που προβληματίζει ιδιαίτερα τους παραγωγούς είναι η αυξημένη, τα τελευταία χρόνια, διείσδυση στην ελληνική αγορά βουλγαρικού κριθαριού, που έρχεται σε τιμές πολύ φθηνότερες από το ελληνικό και πιέζει την αγορά προς τα κάτω. «Πριν από λίγες μέρες, παραδόθηκε στην Κεντρική Μακεδονία κριθάρι από τη Βουλγαρία με 163 ευρώ ο τόνος (16,3 λεπτά το κιλό). Οι "γείτονες" έχουν επενδύσει τα τελευταία χρόνια σε υποδομές, έχουν αποκτήσει στόλο φορτηγών και εκμεταλλεύονται το πολύ χαμηλότερο κόστος παραγωγής τους για να κερδίσουν μερίδια», λέει στην «ΥΧ» παράγοντας με γνώση της αγοράς.

Η αβεβαιότητα και οι διακυμάνσεις των τιμών αναδεικνύουν τη συμβολαιακή με τις ζυθοποιίες σε μια αρκετά πιο σίγουρη και, κατά τα φαινόμενα, πιο προσοδοφόρα λύση για πολλούς καλλιεργητές. Χαρακτηριστικά, η τιμή που δίνει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η οποία έχει τα πρωτεία σε επίπεδο εκτάσεων με 140.000 στρέμματα (2.000 περίπου καλλιεργητές), είναι 17,5 λεπτά το κιλό, στα 21 λεπτά το κιλό κινείται η Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης (30.000 στρέμματα, 450 παραγωγοί), ενώ 15 λεπτά το κιλό (παρέχοντας, όμως, τον σπόρο δωρεάν) προσφέρει η Ολυμπιακή Ζυθοποιία (3.500 στρέμματα).

πηγή: ypaithros.gr

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Grimbergen Abbey Επισκέφθηκε Η Ομάδα Της Φώτος Φωτιάδης
sigmalive.com

Σε ένα ξεχωριστό μεσαιωνικό μοναστήρι με πάνω από 900 χρόνια παράδοση στην μπύρα, είχαν την ευκαιρία να παραβρεθούν από την Κύπρο μια ομάδα επαγγελματιών του χώρου εστίασης, μετά από πρωτοβουλία της Φώτος Φωτιάδης Διανομείς.

Heineken: Αβέβαιο Το Δ' Τρίμηνο Λόγω Των Μέτρων Κατά Της Πανδημίας
euro2day.gr

Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παρασκευής μπύρας του κόσμου, δήλωσε πως αναμένει ένα ευμετάβλητο τελευταίο τρίμηνο του έτους, καθώς πολλές χώρες της Ευρώπης επιβάλλουν νέους περιορισμούς, μεταξύ των οποίων το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων.

Marz Community - Opuntia
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Marz Community Brewing Co.

Põhjala - Black Jam
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Põhjala Brewery.

Alvarado / Other Half - Biggie's Crunchee Brunch
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα, σε συνεργασία με την Other Half Brewing Co., κυκλοφόρησε η Alvarado Street Brewery.

Ninkasi - Pacific Rain
Γιώργος Ιορδανίδης

Νέα ετικέτα αναμένεται και από την Ninkasi Brewing Co.

Άλλα Άρθρα

* Beer & Brewing Awards 2020 *

Τα πρώτα επίσημα και μοναδικά βραβεία για την μπύρα, τη ζυθοποιία και τα καταστήματα που την εμπορεύονται (μπυραρίες, pubs) στην Ελλάδα, μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας.

vol

Κράτα το

Κράτα το

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το