English Greek
27
Πεμ, Ιαν
65 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

«Νέες Επενδύσεις Παρά Την Υπερφορολόγηση»

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ο κ. Μπέκο ανοίγει τα χαρτιά του για τις κινήσεις στις οποίες θα προχωρήσει η θυγατρική του ομίλου Carlsberg στην Ελλάδα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης στην παραγωγή μηλίτη.

 «Δυστυχώς, η κυβέρνηση έχει επιλέξει το μονοπάτι της υπερφορολόγησης, χωρίς να λαμβάνει υπ' όψιν τα οφέλη που αποκομίζει στο σύνολό της η ελληνική βιομηχανία από την αγορά μπύρας». Αυτό τονίζει, μιλώντας σήμερα στην «Κ», ο γενικός διευθυντής της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας κ. Ντέγιαν Μπέκο. Έχοντας αναλάβει τα ηνία της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας του κλάδου στην Ελλάδα από τον Ιούλιο του 2017, ο κ. Μπέκο ανοίγει τα χαρτιά του για τις επενδύσεις που θα πραγματοποιήσει η θυγατρική του ομίλου Carlsberg στην Ελλάδα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει και στην παραγωγή μηλίτη.

- Τον περασμένο Μάιο ολοκληρώθηκε η νέα επένδυσή σας στο εργοστάσιο της Σίνδου. Ποιες άλλες επενδύσεις προγραμματίζετε για την επόμενη διετία;

- Όντως, ολοκληρώσαμε πρόσφατα μια μεγάλη επένδυση αξίας 3,2 εκατ. ευρώ, που αφορούσε τη δημιουργία μιας νέας γραμμής παραγωγής DraughtMaster στο εργοστάσιό μας στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, ένα από τα δύο ιδιόκτητα εργοστάσια που διαθέτουμε στην Ελλάδα. Με τη βοήθεια αυτής της καινοτόμου τεχνολογίας, η μπύρα διατηρεί την ποιότητα και τη φρεσκάδα της για έξι φορές μεγαλύτερο διάστημα σε σχέση με άλλες τεχνολογίες. Παράλληλα, το σύστημα της DraughtMaster είναι εύκολο στη χρήση και στον καθαρισμό, έχει μειωμένα λειτουργικά κόστη και συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς καταργεί το πλύσιμο των βαρελιών, ενώ δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για αυξημένη κερδοφορία και διαφοροποίηση υπηρεσιών. Η νέα επένδυση δίνει ώθηση στην εγχώρια δραστηριότητα της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας και ταυτόχρονα ανοίγει προοπτικές για μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών τα επόμενα χρόνια. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην Ελλάδα και τα επόμενα χρόνια, υλοποιώντας το επενδυτικό μας πλάνο, συνολικής αξίας 45 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, για το 2018 σχεδιάζουμε να επενδύσουμε 7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το ήμισυ θα διατεθεί στη διαδικασία παραγωγής.

- Ο βασικός σας ανταγωνιστής έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στην παραγωγή μηλίτη στην Ελλάδα. Σχεδιάζετε κάτι ανάλογο και εσείς, δεδομένου πλέον ότι η νομοθεσία το επιτρέπει; Θα μπείτε σε κάποια άλλη κατηγορία προϊόντων;

- Η δυνατότητα παραγωγής και εμφιάλωσης από τα ζυθοποιεία ποτών από ζύμωση φρούτων, όπως για παράδειγμα ο μηλίτης ήταν αίτημα της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών. Όπως θα γνωρίζετε, διαθέτουμε ήδη στο χαρτοφυλάκιό μας ένα από τα μεγαλύτερα brand μηλίτη παγκοσμίως, το Somersby, και εξετάζουμε τις δυνατότητες που μας παρέχει ο νέος νόμος. Επί του παρόντος, δεν έχουμε σχέδια να ξεκινήσουμε την παραγωγή μηλίτη στην Ελλάδα το 2018. Αξίζει να τονιστεί ότι μέσα στο 2017 εισήλθαμε σε μία ακόμη κατηγορία προϊόντων, αυτόν της μπύρας χωρίς αλκοόλ, μέσω του λανσαρίσματος της FIX Άνευ και ισχυροποιήσαμε περαιτέρω την κατηγορία των φυσικών αναψυκτικών που συστήσαμε στην ελληνική αγορά το 2016 με την Tuborg Lemon Soda. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην κάλυψη των αναγκών των Ελλήνων καταναλωτών με ένα όσο το δυνατόν πιο διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο.

- Βρισκόμαστε στο τέλος της χρονιάς. Ποια ήταν η πορεία της εταιρείας το 2017 από άποψης τζίρου και κερδών αλλά και μεριδίων;

- Το 2017 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για την Ολυμπιακή Ζυθοποιία. Επιπλέον, αν λάβουμε υπ' όψιν την απαιτητική κατάσταση της αγοράς, η οποία κινείται σε αρνητικά επίπεδα, θα έλεγα ότι η επιτυχία μας είναι αρκετά μεγάλη. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας έρευνας αγοράς IRI, παρόλο που οι πωλήσεις μπύρας στα σούπερ μάρκετ μειώθηκαν κατά 1% την περίοδο Ιανουάριο - Αυγούστου, το μερίδιο της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας αυξήθηκε κατά 3,6 μονάδες την ίδια περίοδο οκτώ μηνών στο 31,6%.

- Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται ανάπτυξη των μικροζυθοποιιών. Πώς αντιμετωπίζετε την απώλεια μεριδίου που υφίστασθε από αυτές;

- Η παγκόσμια τάση των μικροζυθοποιιών έχει κάνει όντως δυναμική εμφάνιση και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, μια εξέλιξη που καλωσορίζουμε ως Ολυμπιακή Ζυθοποιία. Η συμβολή τους είναι ουσιαστική όχι μόνο στην τόνωση της τοπικής παραγωγής αλλά και στην ανάπτυξη της κουλτούρας της μπύρας σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αξίζει να τονιστεί ότι η Ελλάδα διαθέτει πολύ ποιοτικές πρώτες ύλες, αλλά και την τεχνογνωσία για την παραγωγή εξαιρετικών προϊόντων στον κλάδο της μπύρας.

- Πόσο έχει επηρεάσει τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στην μπύρα;

- Δυστυχώς, η κυβέρνηση έχει επιλέξει το μονοπάτι της υπερφορολόγησης, χωρίς να λαμβάνει υπ' όψιν τα οφέλη που αποκομίζει στο σύνολό της η ελληνική βιομηχανία από την αγορά της μπύρας. Ο «φόρος της μπύρας» επηρέασε αρνητικά την ανάπτυξη της αγοράς τόσο από άποψη όγκου όσο και του μεριδίου της στην αγορά των αλκοολούχων ποτών. Το 2016 είχαμε σταθερή αύξηση των πωλήσεων, ενώ αυξανόταν και το μερίδιο των ποτών με χαμηλότερο δείκτη αλκοόλ. Έπειτα, όμως, από την επιβολή του «φόρου της μπύρας», η αγορά επιδεινώθηκε σημαντικά στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, επηρεάζοντας την ικανότητά μας αφενός να συμβάλουμε με άλλους τρόπους στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της χώρας και αφετέρου να αυξήσουμε το μερίδιο της κατηγορίας στην αγορά των αλκοολούχων ποτών.

- Η εταιρεία, αρχικά ως Μύθος Ζυθοποιία αλλά και στη συνέχεια ως Ολυμπιακή Ζυθοποιία, είχε ενεργό ρόλο ως καταγγέλλουσα στην υπόθεση της καταδίκης της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Θεωρείτε ότι έχει αποκατασταθεί η λειτουργία του ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά μπύρας;

- Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία σέβεται, φυσικά, τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης. Ως προς τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι ακόμα νωρίς για να δούμε τις αλλαγές στην αγορά.

πηγή: kathimerini.gr

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pinta - Parritapa
Γιώργος Ιορδανίδης

Την πρώτη της ετικέτα για το 2018, κυκλοφόρησε η Browar Pinta.

Carlsberg: Υψηλότερα Των Εκτιμήσεων Κέρδη Και Έσοδα
capital.gr

Η Carlsberg αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για το έτος και εξέδωσε νέο, μεγαλύτερο πρόγραμμα αγοράς ίδιων μετοχών, μετά από την ανακοίνωση υψηλότερων από ό,τι αναμενόταν εσόδων και όγκων για το α' τρίμηνο.

Mikkeller - More Mosa / Supreme Friends
Γιώργος Ιορδανίδης

Δύο νέες ετικέτες κυκλοφόρησε η Mikkeller Brewing San Diego.

Great Notion / Casa Agria - Unbeatable
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα, σε συνεργασία με την Casa Agria Specialty Ales, κυκλοφόρησε η Great Notion Brewing.

Weldwerks - Chocolate Covered
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Weldwerks Brewing Co.

AleSmith - Heavenly Rye
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφορεί η AleSmith Brewing Co.

Άλλα Άρθρα

* Beer & Brewing Awards 2021 *

Τα πρώτα επίσημα και μοναδικά βραβεία για την μπύρα, τη ζυθοποιία και τα καταστήματα που την εμπορεύονται (μπυραρίες, pubs) στην Ελλάδα, μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας.

vol

Κράτα το

Κράτα το

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Amager - Ganz Besonders
Γιώργος Ιορδανίδης
BrewDog / Buxton - Deep Slumber
Γιώργος Ιορδανίδης
BrewDog / Finn - Two Way Street
Γιώργος Ιορδανίδης
Clown Shoes - Druidess
Γιώργος Ιορδανίδης

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το