English Greek
25
Τρι, Ιαν
62 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Voreia: Η Σερραϊκή Μικροζυθοποιία Που Βλέπει (Και) Κίνα

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Μπορεί οι Σέρρες να δίνουν το 50% της συνολικής παραγωγής γάλακτος της χώρας μας, μπορεί να φημίζονται για τις πίτες, τα κρέατα, τους νεροβούβαλους, τον ποταμό Στρυμόνα, τη λίμνη Κερκίνη, το σπήλαιο της Αλιστράτης και να φιλοξενούν τη μεγαλύτερη εταιρεία επίπλων στην Ελλάδα (Δρομέας), όμως, εδώ και λίγα χρόνια, έχουν και τη δική τους μπύρα.

Πρόκειται για τη μπύρα Voreia, ένα... σήμα που πλέον έχει γίνει ομπρέλα για 5-6 εξαιρετικές μπύρες, μέσω της μικροζυθοποιίας Siris Microbrewery. Πρόκειται για μπύρες, ελληνικές, φρέσκες και μη παστεριωμένες.

Δημιουργός είναι ο Γιάννης Μαρμαρέλλης, ένας πολυσχιδής άνθρωπος, οικονομολόγος, με οικογενειακή παράδοση στην αλλαντοποιία, που έχει ασχοληθεί με real estate και πολλά άλλα, για να καταλήξει στη μπύρα. Βεβαίως, έχει το... DNA της μπύρας, καθώς ο παππούς του, πριν από 80 και πλέον χρόνια, γύρω στο 1932 άνοιξε ένα αλλαντοποιείο στις Σέρρες, οπότε για να διαδώσει και να ωθήσει στους Σερραίους τα αλλαντικά, δημιούργησε τη δική του μπύρα!

Κατόπιν το αλλαντοποιείο ανέλαβε ο πατέρας του κ. Γιάννη Μαρμαρέλλη ο οποίος επέκτεινε την επιχείρηση, με δική του κτηνοτροφική μονάδα, παρασκευαστήριο αλλαντικών και ένα μεγάλο μπακάλικο, που εξελίχθηκε σε... ντελικατέσεν της εποχής! Μάλιστα, άνοιξε και υποκατάστημα στην Αθήνα, διαδίδοντας και στους Αθηναίους το φημισμένο «σαλάμι Σερρών».

Η δημιουργία της ζυθοποιίας, το δυναμικό της και η συνέχεια
Το Liberal συνάντησε τον κ. Μαρμαρέλλη στην έκθεση HO.RE.CA. όπου συμμετέχει ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια. Ο ίδιος, μας εξηγεί πως «η εταιρεία ιδρύθηκε το 2013 και ολοκλήρωσε τις εγκαταστάσεις της τον Φεβρουάριο του 2014. Η παραγωγική ικανότητα της αρχικής επένδυσης ήταν 100 εκατόλιτρα (hl) τον μήνα, ενώ ξεκινήσαμε με τρία άτομα προσωπικό. Από τη 2η χρονιά λειτουργίας, είμαστε κερδοφόροι», σημειώνει.

Αρχικά η μικροζυθοποιία ξεκίνησε με δύο προϊόντα, τις Voreia Pils, Voreia I.P.A., ενώ πλέον παράγει εφτά μπύρες με το όνομα Voreia. Όπως τονίζει ο κ. Μαρμαρέλλης, «από το 2014 και με το ξεκίνημα της λειτουργίας ήδη ξεκινήσαμε να επενδύουμε περαιτέρω και σήμερα η παραγωγική ικανότητα έχει φτάσει 5 φορές παραπάνω, στα 500 hl.

Σε σταθερή βάση η Siris Microbrewery παράγει πλέον έξι προϊόντα (Voreia Wit, Voreia Stout, Voreia Smoked, Voreia Summer Ale) αλλά και προϊόντα one off όπως τις Voreia Imperial Porter και Voreia Stout Barel Aged. Φέτος, στη HO.RE.CA. παρουσίασε και τη νέα μπύρα Voreia Summer σε σκούρο μπουκάλι και μπλε ετικέτα. Μια καλοκαιρινή, ανάλαφρη και δροσερή μπύρα.

Πλέον δουλεύουν δύο βάρδιες συνεχώς και τα καλοκαίρια μπαίνει και τρίτη, ενώ το ζυθοποιείο δουλεύει και για λογαριασμό βουλγαρικής εταιρείας, παράγοντας μπύρα ιδιωτικής ετικέτας.

Όπως τονίζει ο ζυθοποιός, η εταιρεία εξάγει από την πρώτη χρονιά της λειτουργίας της στο εξωτερικό και το ποσοστό των εξαγωγών παραμένει σταθερό, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκε και ο τζίρος της επιχείρησης 4 με 5 φορές από την πρώτη χρονιά.

Το ποσοστό των εξαγωγών είναι περίπου στο 22% του τζίρου μέχρι και το 2017 και για το 2018 μετά από νέα συμφωνία με το εξωτερικό αναμένεται να ανέλθει στο 45%. Για το 2018 με τις συμφωνημένες πωλήσεις και εκτίμηση μικρής αύξησης στην εγχώρια αγορά αναμένεται αύξηση του τζίρου άνω 50% σε σχέση με το 2017.

Οι κυριότερες αγορές και το άνοιγμα στην Κίνα το Μάρτιο
Οι μπύρες της σερραϊκής εταιρείας παράγονται αποκλειστικά σε «μικρό» μπουκάλι 330 ml, ενώ πλέον βρίσκεται σχεδόν παντού, σε bar, εστιατόρια, ξενοδοχεία. Το παρών δίνει και στη λεγόμενη «ζεστή» αγορά, αφού τα προϊόντα υπάρχουν πλέον σε όλες τα αλυσίδες λιανικής καθώς και σε πολλά delicatessen.

Σ' ό,τι αφορά το εξωτερικό, η Siris Microbrewery εξάγει ήδη σε 12 χώρες, ενώ καλύτερη αγορά, όπως λέει ο κ. Μαρμαρέλλης είναι η Αμερικανική. Εξάγει σε χώρες όπως H.Π.Α., Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Σουηδία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βουλγαρία, Κύπρος και Αυστραλία.

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει στο Liberal, η Voreia έχει την πρώτη παραγγελία από την Κίνα η οποία θα εκτελεστεί το Μάρτιο και θα ανοίξει αυτή τη μεγάλη αγορά, με τις υψηλές προοπτικές.

Επενδύσεις και προβλήματα
«Έχουμε φέτος προχωρήσει σε επενδύσεις τόσο σε δεξαμενές ζύμωσης και ωρίμανσης όσο και σε νέα μονάδα επεξεργασίας νερού, και κυρίως σε ένα εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου υψηλής ποιότητας πράγμα πρωτοποριακό για μικροζυθοποιία», σημειώνει.

Αναφερόμενος στους σκοπέλους και τα προβλήματα που αντιμετώπισε ως καινούριος ζυθοποιός σε μια επαρχιακή πόλη, τονίζει ότι ελάχιστη είναι η βοήθεια που έχει δεχτεί γενικότερα, ενώ η καχυποψία είναι κυρίαρχο στοιχείο.

«Τα προβλήματα είναι γνωστά και κοινά για όλους αυτή την εποχή. Προβλήματα χρηματοδότησης, υψηλό κόστος ενέργειας, υπερφορολόγιση σε τρομακτικά επίπεδα, κατ' ουσία έλλειψη (απουσία) τραπεζιτικού συστήματος, υπάρχει μόνο βοήθεια από την τοπική Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών», επισημαίνει και συνεχίζει:

Υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις στο ΕΣΠΑ (18 μήνες και ενώ υπάρχει έγκριση δεν έρχονται οι τελικές αποφάσεις ώστε να γίνουν εκταμιεύσεις) και ιδιαίτερα στην μπύρα υπάρχει ένα απαρχαιωμένο νομοθετικό πλαίσιο που απαγορεύει στις ελληνικές ζυθοποιίες να παράγουν παράπλευρα ή παρεμφερή προϊόντα. Προϊόντα όπως ποτά με προσμίξεις αρωματικών, ή προϊόντα ζύμωσης από φρούτα (μηλίτες κ.ά.), την ώρα που η εισαγωγή τέτοιων προϊόντων είναι αθρόα από το εξωτερικό.

Τελικά με υπερπροσπάθεια υπάρχει αισιοδοξία για το μέλλον της εταιρείας και του κλάδου, αφού τα προϊόντα έχουν κατακτήσει διάφορες και αρκετές βραβεύσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, και η αναγνωρισιμότητα της Voreia γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη.

Το ζυθοποιείο
Όπως τονίζει ο κ. Μαρμαρέλλης, «επενδύσαμε σ' ένα ζυθοποιείο με υπερσύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, καινοτόμο και μοναδικό για τα δεδομένα της ελληνικής μικροζυθοποιίας, το οποίο μας επιτρέπει να παράγουμε premium προϊόντα που επάξια συναγωνίζονται τις γνωστότερες μπύρες μικροζυθοποιείων παγκοσμίως».

Μάλιστα η προμήθεια όλου του μηχανολογικού εξοπλισμού και όλη η κατασκευή έγινε (αποκλειστικά) από ελληνικές εταιρείες και σε συνεργασία με ελληνικές εταιρείες.

«Το ζυθοποιείο μας διαθέτει σήμερα, ένα ζυθοβραστήριο, έντεκα δεξαμενές ωρίμανσης, δύο δεξαμενές έτοιμου προϊόντος και μια υπερσύγχρονη μονάδα εμφιάλωσης και επικόλλησης ετικετών. Η δυνατότητα παραγωγής του ζυθοποιείου προσεγγίζει πλέον το όριο των 500.000 εκατόλιτρων ετησίως.

Όλες οι παραγωγικές διαδικασίες πραγματοποιούνται με απόλυτα φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους που εξασφαλίζουν την μείωση του οικολογικού αποτυπώματος στο ελάχιστο δυνατό. Παράλληλα, σε όλα τα στάδια της παραγωγής ακολουθούνται αυστηρότατοι έλεγχοι ποιότητας στα προϊόντα μας, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα φτάσει στον καταναλωτή ένα απόλυτα ασφαλές και ποιοτικό τελικό προϊόν».

πηγή: liberal.gr

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η AB InBev Κατηγορείται Για Παραβίαση Του Ανταγωνισμού Στο Βέλγιο
euro2day.gr

Η μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο κατηγορείται από την Ε.Ε. ότι εμπόδισε σουπερμάρκετ και χονδρέμπορους να αγοράσουν τις Jupiler και Leffe σε χαμηλότερες τιμές από την Ολλανδία και τη Γαλλία.

Voreia: Η Σερραϊκή Μικροζυθοποιία Που Βλέπει (Και) Κίνα
Απόστολος Σκουμπούρης

Μπορεί οι Σέρρες να δίνουν το 50% της συνολικής παραγωγής γάλακτος της χώρας μας, μπορεί να φημίζονται για τις πίτες, τα κρέατα, τους νεροβούβαλους, τον ποταμό Στρυμόνα, τη λίμνη Κερκίνη, το σπήλαιο της Αλιστράτης και να φιλοξενούν τη μεγαλύτερη εταιρεία επίπλων στην Ελλάδα (Δρομέας), όμως, εδώ και λίγα χρόνια, έχουν και τη δική τους μπύρα.

Commonwealth - Victoria
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Commonwealth Brewing Co.

Põhjala - Armchair Detective
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Põhjala Brewery.

Alvinne - Vaccin 1.0
Γιώργος Ιορδανίδης

Την κυκλοφορία μιας νέας ετικέτας ανακοίνωσε η Brouwerij Alvinne.

Siren - Sold My Soul For Citra / Nitro Coldblooded
Γιώργος Ιορδανίδης

Δύο νέες ετικέτες κυκλοφόρησε η Siren Craft Brew.

Άλλα Άρθρα

* Beer & Brewing Awards 2021 *

Τα πρώτα επίσημα και μοναδικά βραβεία για την μπύρα, τη ζυθοποιία και τα καταστήματα που την εμπορεύονται (μπυραρίες, pubs) στην Ελλάδα, μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας.

vol

Κράτα το

Κράτα το

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Amager - Ganz Besonders
Γιώργος Ιορδανίδης
BrewDog / Buxton - Deep Slumber
Γιώργος Ιορδανίδης
BrewDog / Finn - Two Way Street
Γιώργος Ιορδανίδης
Clown Shoes - Druidess
Γιώργος Ιορδανίδης

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το