English Greek
28
Πεμ, Οκτ
63 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Μια Συζήτηση Με Τον Σοφοκλή Παναγιώτου

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Τα ελληνικά ζυθοποιεία ανοίγουν τις πόρτες τους.

Για πρώτη χρονιά οι ελληνικές ζυθοποιίες ανοίγουν τις πόρτες τους αυτό το Σαββατοκύριακο 16-17 Ιουνίου και μας υποδέχονται για να μας μυήσουν στον εξωτικό κόσμο της μπύρας...

Για να είμαστε έτοιμοι να προγραμματίσουμε τις επισκέψεις μας μαθαίνουμε τα πάντα για την ενέργεια από τον κύριο Σοφοκλή Παναγιώτου, πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών και δημιουργό της μικροζυθοποιίας Septem.

Τι σημαίνει Ανοιχτές Πόρτες στα Ζυθοποιεία;
Πρόκειται για μία νέα πρωτοβουλία της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, που στόχο έχει να φέρει κοντά τον καταναλωτή στα ζυθοποιεία. Είναι σημαντικό να ανοίξουμε τις πόρτες μας, καθώς έχει αξία να γνωρίσει το ελληνικό κοινό τη διαδικασία παραγωγής της μπύρας, να μπει στα ζυθοποιεία, να δημιουργήσει εικόνες για την πρώτη ύλη που χρησιμοποιούμε, να συναντήσει τους ανθρώπους που δημιουργούν-εμπνέονται και υλοποιούν την κάθε συνταγή μπύρας.

Όπως και στο κρασί, έτσι και στον ζύθο, έχει αξία για τον καταναλωτή να κατανοήσει καλύτερα το προϊόν και την αξία του. Να μάθει περισσότερα, πέραν των στοιχειών που διαβάζουμε σε μία ετικέτα, να γνωρίσει νέες γεύσεις και το προφίλ της κάθε μπύρας. Ευελπιστούμε, τα «Ανοιχτά Ζυθοποιεία» να δημιουργήσουν μία ολοκληρωμένη εμπειρία γύρω από τον ζύθο, την οποία και θα ζήσουν οι επισκέπτες δίπλα στους ίδιους τους ζυθοποιούς. Ένας από τους σκοπούς της Ένωσης είναι η δημιουργία κουλτούρας μπύρας στην Ελλάδα και αυτή η ενέργεια συμβάλλει ουσιαστικά σε αυτό τον στόχο.

Τα «Ανοιχτά Ζυθοποιεία» δίνουν την ευκαιρία της επίσκεψης του καταναλωτή, με δωρεάν είσοδο, σε κάποιες από τις σημαντικότερες ζυθοποιίες και μικροζυθοποιίες της χώρας μας.

Πώς αποφασίσατε αυτή την ενέργεια;
Ένας από τους στόχους που θέτει η Ένωση μέσω διάφορων δράσεων, είναι να γνωρίσει περισσότερος κόσμος την μπύρα, να δημιουργήσουμε «ζυθόφιλο» κοινό, να προσελκύσουμε νέους καταναλωτές, που δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν μας επιλέγουν, π.χ. το γυναικείο κοινό. Με αυτό το σκεπτικό, ξεκινήσαμε πριν από ένα χρόνο στην ΕΕΖ τον σχεδιασμό της συγκεκριμένης ενέργειας και σήμερα είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τον καταναλωτή το Σαββατοκύριακο 16-17 Ιουνίου 2018, στα επισκέψιμα ζυθοποιεία και μικροζυθοποιεία των μελών μας. Στόχος μας, είναι η πρωτοβουλία «Ανοιχτά Ζυθοποιεία» να καθιερωθεί ως θεσμός και να εξελιχθεί σε μία μεγάλη γιορτή του ζύθου, ένα κάλεσμα για εκπαίδευση του καταναλωτή και ξενάγηση στον μαγικό κόσμο της μπύρας.

Τι θα δει ο κόσμος αυτό το Σαββατοκύριακο;
Μία σειρά από διαδραστικά προγράμματα, όπως ξενάγηση στους χώρους της ζυθοποίησης και της εμφιάλωσης σε κάποιες από τις σημαντικότερες ζυθοποιίες και μικροζυθοποιίες της χώρας, καθοδηγούμενη γευστική δοκιμή διαφορετικών τύπων μπύρας, σεμινάρια και παρουσιάσεις για την ιστορία και τη γευσιγνωσία της μπύρας, καθοδηγούμενη γευστική δοκιμή, που θα αφορά συνδυασμό μπύρας με φαγητό (food pairing), γνωριμία με καταξιωμένους ζυθοποιούς (meet the brewer), γευστική δοκιμή σε craft αλλά και πιο mainstream μπύρες.

Ποια Ζυθοποιεία συμμετέχουν και ποιο είναι το πρόγραμμα...
Συμμετέχουν 10 μέλη, ενώ ευελπιστούμε του χρόνου να αυξηθούν οι συμμετοχές και, γιατί όχι, να συμμετέχουν και ζυθοποιίες εκτός της Ένωσης. Τα μέλη που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, με αλφαβητική σειρά είναι τα εξής: Αθηναϊκή Ζυθοποιία AE, ΒΑΠ Π. Κούγιος ΑΒΕΕ, Ζυθοποιία Σαντορίνης AEBE, Ζυθοποιία Χίου, Κρητική Ζυθοποιία ΑΕ, Μικροζυθοποιία Κυκλάδων στην Τήνο, Μικροζυθοποιία Μυκόνου AEBE, Μικροζυθοποιία Septem OE, Μικροζυθοποιία Σερρών και Β. Ελλάδος EE και η Ολυμπιακή Ζυθοποιία ΑΕ.

Το αναλυτικό πρόγραμμα είναι αναρτημένο στο site της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, και συνιστάται η επικοινωνία απευθείας με το ζυθοποιείο, για τις ώρες και τις μέρες που είναι επισκέψιμο, ενώ για κάποιες δράσεις είναι απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση.

Ποια είναι η γνώμη σας για τα ελληνικά ζυθοποιεία και τις ελληνικές μπύρες;
Παρατηρείται μία σημαντική αλλαγή, τόσο για τα ελληνικά ζυθοποιεία όσο και για τις ελληνικές μπύρες. Το 2009, όταν ξεκινήσαμε την Μικροζυθοποιία Septem, υπήρχαν συνολικά 7-8 ζυθοποιεία σε όλη τη χώρα. Σήμερα, ο αριθμός έχει αυξηθεί σημαντικά και στο σύνολό τους προσεγγίζουν τα 45 ζυθοποιεία. Έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα ως προς τον αριθμό των διαθέσιμων ζύθων και ιδιαίτερα ως προς την ποιότητα και την εξωστρέφεια των προϊόντων μας. Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύω ότι η ανάπτυξη των μικροζυθοποιείων και της craft μπύρας θα συμβάλλει ουσιαστικά στη διάχυση της κουλτούρας του ζύθου στον Έλληνα καταναλωτή.

Ποια είναι η διαφορά της ελληνικής ζυθοποιίας σήμερα με πριν από δέκα χρόνια;
Τεράστια! Θυμάμαι πριν χρόνια, ο κόσμος δεν γνώριζε τι είναι η craft. Σήμερα, ο καταναλωτής είναι πιο ενημερωμένος και ψάχνει διαφορετικές γεύσεις. Πριν χρόνια, υπήρχε μία προϊοντική μονοτονία, ενώ σήμερα υπάρχει μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων και πληθώρα επιλογών από μικρά και μεγάλα ζυθοποιεία. Πιστεύω, ότι διανύουμε στα ζυθοποιεία μια περίοδο αντίστοιχη της δεκαετίας του 1980 για το κρασί, όπου υπήρχαν λίγα μεγάλα οινοποιεία και ελάχιστοι μικροί παραγωγοί - κτήματα. Σήμερα, υπάρχουν σχεδόν 800 οινοποιεία στη χώρα μας και ο καταναλωτής έχει πληθώρα ποιοτικών επιλογών. Το ίδιο θα συμβεί στο άμεσο μέλλον και στην αγορά της μπύρας.

Ποια είναι τάση για τις μπύρες στην Ελλάδα σήμερα; Πώς αντιμετωπίζει ο Έλληνας καταναλωτής τις μπύρες και τι θα έπρεπε να μάθει;
Το μεγαλύτερο ποσοστό κατανάλωσης σήμερα είναι Lager και γενικά mainstream ετικέτες. Όμως, παρατηρούμε ότι υπάρχει μια τάση στον καταναλωτή να δοκιμάσει αφροζύμωτες, πιο αρωματικές μπύρες, τύπου Pale Ale και IPA. Σταδιακά, ο καταναλωτής εξοικειώνεται σε νέες γεύσεις και διευρύνει τη γευστική του παλέτα. Δοκιμάζει πιο υψηλόβαθμες μπύρες και αποσυνδέεται από την αντίληψη ότι η μπύρα είναι απλά ένα δροσιστικό ποτό για το καλοκαίρι. Πρέπει να εκπαιδεύουμε τον καταναλωτή, ώστε να μειώσουμε την εποχικότητα της κατανάλωσης, όπως ακριβώς συμβαίνει σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Επίσης, πρέπει να επικοινωνήσουμε στον καταναλωτή το γεγονός ότι η μπύρα είναι ένα ασφαλές προϊόν, που δεν νοθεύεται. Τέλος, να μην ξεχνάμε ότι η μπύρα παρασκευάζεται  από αγροτικά προϊόντα, (δημητριακά - κυρίως κριθάρι και άνθη λυκίσκου για τον αρωματισμό της), δεν περιέχει συντηρητικά, η περιεκτικότητα σε αλκοόλη είναι σχετικά χαμηλή, επομένως η κατανάλωση της με μέτρο και υπευθυνότητα αποτελεί ιδανική επιλογή για όλο τον χρόνο.

Η Ένωση, εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, άλλαξε το καταστατικό της και σήμερα εκπροσωπεί το σύνολο του κλάδου ζύθου μέσω της ισότιμης συμμετοχής μεγάλων και μικρών ζυθοποιών, δουλεύοντας στα πρότυπα μίας διεπαγγελματικής Ένωσης.

Σκοπός της Ένωσης είναι να συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων του κλάδου που σχετίζονται με τη νομοθεσία και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της, να στοχεύσει στην περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς και στη διάχυση της κουλτούρας του ζύθου στον Έλληνα καταναλωτή.

Πρόσφατα, μετά από συντονισμένες προσπάθειες της Ένωσης και  σε συνεργασία με δημόσιους φορείς, νομοθετήθηκε η δυνατότητα παραγωγής και εμφιάλωσης ποτών από ζύμωση από τα ζυθοποιεία (π.χ. μηλίτης). Η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι πολύ σημαντική και ανοίγει μια νέα αγορά για τον κλάδο, καθώς τα προϊόντα αυτής της κατηγορίας που καταναλώνονται στην Ελλάδα είναι αποκλειστικά εισαγόμενα.

Επιπλέον, η Ένωση στοχεύει στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των εγχωρίως παραγόμενων προϊόντων.

Πρόσφατα, καταθέσαμε ένα αίτημα υπαγωγής σε ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την προώθηση των εξαγωγών σε Τρίτες χώρες και ευελπιστούμε σε μια θετική εξέλιξη. Προφανώς, η ενδεχόμενη υπαγωγή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα  θα ωφελήσει όλον τον κλάδο αλλά και θα ενισχύσει την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη των προϊόντων μας.

Τέλος, ο βασικός στόχος της ΕΕΖ είναι να φέρει τον καταναλωτή κοντά στο προϊόν μας, ενημερώνοντάς τον, παράλληλα, για θέματα ασφάλειας και υπεύθυνης κατανάλωσης, να κάνει τον ζύθο πιο προσιτό σε νέο καταναλωτικό κοινό και να δημιουργήσει κουλτούρα μπύρας στη χώρα μας.

πηγή: athinorama.gr

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Budweiser Κερνάει Μπύρες, Αν Προκριθεί Η Εθνική Γυναικών Της Αγγλίας Στον Τελικό Του Μουντιάλ
sputniknews.gr

Η γνωστή ζυθοποιία ανακοίνωσε ότι αν οι «λέαινες» αποκλείσουν απόψε τις ΗΠΑ στον ημιτελικό του Μουντιάλ, θα δώσουν κουπόνι αξία 4 λιρών για δωρεάν μπύρα.

Σόλο - Ανταγωνιστής 3.01
Σταύρος Δοβιστινός

Κρητικός Ιμπεριαλισμός!

Στη Γερμανία Έφτιαξαν Κλαμπ Για Όσους Μισούν Το Γυμναστήριο - Μπύρες, Άραγμα Και Ασκήσεις Σε Πολυθρόνες
Ελισάβετ Δαπόντε

Μπύρες, πατατάκια και άραγμα. Αυτό είναι το τρίπτυχο μιας νέας λέσχης που δημιουργήθηκε στη Γερμανία και απευθύνεται σε εκείνους που δεν θέλουν να τρέχουν στα γυμναστήρια.

Η Amstel Radler Κάνει Την Ανατροπή Της... Κυριακής Και Έρχεται Να Μας Ανοίξει Τη Διάθεση! (Βίντεο)
Αλέξης Ιορδανίδης

Όλοι συμφωνούμε ότι η Κυριακή είναι ένα... «δράμα»! Μετά από ένα Σάββατο που όλοι ξεχνιόμαστε και ξεφεύγουμε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας έρχεται αυτό το απόγευμα της Κυριακής με «πρωταγωνιστές» όλους εμάς, με διάθεση σκοτεινή και με κορύφωση... την απειλητική ΔΕΥ-ΤΕ-ΡΑ!

Founders - Civilized Brut
Γιώργος Ιορδανίδης

Την κυκλοφορία μιας νέας εποχιακής ετικέτας ανακοίνωσε η Founders Brewing Co.

Νέα Εξαγορά Ζυθοποιίας Από Την AB Inbev
Γιώργος Ιορδανίδης

Στην εξαγορά ακόμα μίας ζυθοποιίας προχώρησε η AB Inbev, με τον αετό να προσγειώνεται, αυτή τη φορά, στην Αυστραλία.

Άλλα Άρθρα

* Beer & Brewing Awards 2020 *

Τα πρώτα επίσημα και μοναδικά βραβεία για την μπύρα, τη ζυθοποιία και τα καταστήματα που την εμπορεύονται (μπυραρίες, pubs) στην Ελλάδα, μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας.

vol

Κράτα το

Κράτα το

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Amager - Ganz Besonders
Γιώργος Ιορδανίδης
BrewDog / Buxton - Deep Slumber
Γιώργος Ιορδανίδης
BrewDog / Finn - Two Way Street
Γιώργος Ιορδανίδης
Clown Shoes - Druidess
Γιώργος Ιορδανίδης

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το