English Greek
23
Τρι, Απρ
41 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Με Την Προσοχή Στραμμένη Στην Τιμή Του Σκληρού Σπέρνουν Κριθάρι Οι Παραγωγοί

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Σε πρώιμο στάδιο βρίσκονται οι σπορές σιτηρών, με τους παραγωγούς να εξετάζουν τις επιλογές τους. Μία από τις λύσεις που αναμένεται να συζητηθούν και φέτος, μετά την ικανοποιητική περσινή χρονιά ως προς τις αποδόσεις του, είναι το κριθάρι. Παρά το γεγονός ότι οι πρόσφατες εκτιμήσεις της COCERAL έκαναν λόγο για αύξηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων, περίπου 10% (από 1,8 σε 2 εκατ. στρέμματα), αυτό δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο.

Σύμφωνα με γεωπόνους και παράγοντες της αγοράς, το πιο ασφαλές, προς το παρόν, είναι να θεωρηθεί ότι τα καλλιεργούμενα στρέμματα θα διατηρηθούν σε παρόμοια επίπεδα, με πιθανή μια μικρή αύξηση. Πάντως, η άνοδος της χρηματιστηριακής τιμής του σκληρού σίτου τις τελευταίες μέρες βάζει αρκετούς στον πειρασμό να το προτιμήσουν. Ιδιαίτερα αυξημένο παραμένει το ενδιαφέρον για τη συμβολαιακή καλλιέργεια, με τις ανάγκες όμως από πλευράς ζυθοποιίας να μην ευνοούν ιδιαίτερες προοπτικές αύξησης των στρεμμάτων.

Στα ίδια επίπεδα το κτηνοτροφικό, υψηλή ζήτηση για το βυνοποιήσιμο
Σε δηλώσεις του στην «ΥΧ» ο γεωπόνος από τη Θεσσαλιώτιδα Δομοκού, Χρήστος Πετρόπουλος, έδωσε τις δικές του εκτιμήσεις: «Είμαστε στις αρχές της σποράς. Αυτές τις μέρες, πληροφορήθηκα ότι η τιμή στο σιτάρι ανέβηκε στα 23 λεπτά. Αν αυτό παραμείνει, θα προσελκύσει περισσότερους παραγωγούς, επομένως εκτιμώ ότι το κριθάρι θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα, εάν δεν μειωθεί ελάχιστα. Περιμένουμε βροχές για να κατεργαστούν καλύτερα τα χωράφια». Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο υπεύθυνος σπόρων Βόρειας Ελλάδας της «Άλφα», Σάββας Ενεπέκογλου, «το κριθάρι για κτηνοτροφική χρήση φαίνεται ότι θα κινηθεί περίπου στα περσινά επίπεδα, με μια πολύ μικρή αυξητική τάση. Αυτό που έχει μεγαλύτερη αυξητική τάση και προσελκύει το ενδιαφέρον των παραγωγών είναι τα κριθάρια για μπύρα.

Οι ποικιλίες κριθαριού που προτείνει η ζυθοποιία πιάνουν καλά κιλά. Από την άλλη, υπάρχουν κι εκεί κάποιοι ανασταλτικοί παράγοντες, καθώς οι παραγωγοί λένε ότι δεν απορροφάται όλη η παραγωγή τους, ενώ άλλοι δεν παίρνουν την ίδια τιμή για το σύνολο της παραγωγής τους». Σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις, σύμφωνα με τον κ. Ενεπέκογλου, μεγάλος αριθμός παραγωγών συμβολαιακού κριθαριού έπιασε από 600 έως 800 κιλά/στρέμμα, γεγονός που συγκαταλέγεται στα συν της καλλιέργειας.

Οι εκτιμήσεις της αγοράς για τις φετινές σπορές
Τις εκτιμήσεις του κατέθεσε στην «ΥΧ» και ο γεωπόνος και επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος συμβολαιακής γεωργίας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Βασίλης Κωτούλας: «Ισχύει ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα. Αυτό είναι απόρροια αρκετών παραμέτρων, με κύριες τις εγγυημένες τιμές και την άμεση πληρωμή, που αποτελούν πλεονεκτήματα τις συμβολαιακής γεωργίας.

Επιπλέον, τη σεζόν 2018 - 2019, οι παραγωγές ήταν πολύ υψηλές και αυτό συνήθως αποτελεί κίνητρο για την επόμενη χρονιά. Ακόμη, οι επιλογές των  παραγωγών είναι περιορισμένες και οι τιμές συμπιεσμένες τα τελευταία χρόνια, αν και η τιμή του σκληρού σιταριού άρχισε να ανεβαίνει τις τελευταίες ημέρες». Ζητώντας από τον κ. Κωτούλα μια εκτίμηση για τις φετινές εκτάσεις βυνοποιήσιμου κριθαριού, μας ανέφερε: «Εμείς έχουμε ξεκινήσει τη διανομή του σπόρου εδώ και έναν μήνα. Σε ό,τι αφορά τα στρέμματα που θα καλλιεργηθούν για τις ανάγκες μας, τα εκτιμούμε στα 150.000 με περίπου 2.500 συνεργαζόμενους παραγωγούς. Σε γενικές γραμμές, τα νούμερα είναι σταθερά, όπως και οι ανάγκες μας».

Την άποψή του στην «ΥΧ» κατέθεσε και ο έμπορος που δραστηριοποιείται στην περιοχή των Φαρσάλων, Ιωάννης Χαρμπής, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον για κριθάρι προς βυνοποίηση: «Πέρσι, οι παραγωγοί έμειναν αρκετά ευχαριστημένοι από τις αποδόσεις, ιδιαίτερα στις ποικιλίες για μπύρα, αλλά και στο κτηνοτροφικό κριθάρι.

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει πάρα πολύ κριθάρι στην αγορά, με αποτέλεσμα η τιμή να έχει σταθεροποιηθεί στα επίπεδα των 14 -15 λεπτών», σημείωσε ο κ. Χαρμπής. Ερωτώμενος εάν το σκληρό σιτάρι είναι ικανό να «κόψει» στρέμματα από το κριθάρι, η εκτίμησή του ήταν ότι τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα ακόμα: «Θεωρώ ότι ακόμα είναι νωρίς να μιλάμε για το σκληρό σιτάρι και πιστεύω ότι θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα μόλις πάρουν τις αποφάσεις τους όσοι είχαν βάλει βαμβάκια, κάτι που υπολογίζουμε να γίνει σε περίπου έναν μήνα από σήμερα».

πηγή: ypaithros.gr

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Almanac - Nature Gazer
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα αναμένεται από την Almanac Beer Co.

J. Wakefield - Sleepy Hollow
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η J. Wakefield Brewing.

Perennial - BA Sump
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Perennial Artisan Ales.

Stu Mostów - Southpaw Salmo Salar / Beethoven Loves Bass
Γιώργος Ιορδανίδης

Δυο νέες ετικέτες κυκλοφόρησε η Browar Stu Mostów.

Funky Buddha - Tropical Floridian
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Funky Buddha Brewery.

Harpagan - Piekielny Miażdżyszpon
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Browar Harpagan.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το