English Greek
04
Σαβ, Μάι
45 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Αλεξάνδρα Τσουκανέλη: Η Καταναλωτική Επιθυμία Είναι Η Αφετηρία Για Τη Δημιουργία Μιας Μπύρας Που Ξεχωρίζει

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Για πάνω από 60 χρόνια η Αθηναϊκή Ζυθοποιία καινοτομεί και φέρνει επανάσταση στον κλάδο των αλκοολούχων ποτών.

Στη σκιά της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών και της ενέργειας, ο κλάδος της ζυθοποιίας αντιμετωπίζει μια αδυσώπητη αλλαγή, όπου η ποιότητα και οι τιμές έχουν γίνει βασικοί παράγοντες στη μάχη για τα μερίδια της αγοράς. Κατά συνέπεια, αυτό το απαιτητικό περιβάλλον χρειάζεται έξυπνες λύσεις για τον εκσυγχρονισμό του κλάδου, που όμως συχνά είναι δύσκολο να βρεθούν.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία κοιτά στα μάτια τις προκλήσεις της εποχής και απαντά με το σημαντικότερο χαρακτηριστικό που πρέπει να έχουν οι επιχειρήσεις σήμερα για να επιβιώσουν και να διακριθούν: καινοτομία.

Και μπορεί η μπύρα να είναι ένα από τα παλαιότερα αλκοολούχα ποτά με μακρά ιστορία που χάνεται στο βάθος των αιώνων -από τη Μεσοποταμία και την Αίγυπτο, μέχρι τα ευρωπαϊκά μοναστήρια και την Αμερική- όμως πρόκειται για ένα προϊόν που εξακολουθεί να μας εκπλήσσει με την τεράστια γκάμα γεύσεων και τον συνδυασμό των συστατικών της.

Η Αλεξάνδρα Τσουκανέλη, Innovation Manager της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας περιέγραψε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος, τη σημασία της καινοτομίας για το μέλλον της μπύρας και αποκάλυψε την έμπνευση πίσω από την νέα lager με άρωμα... Ελλάδας που λάνσαρε η εταιρεία.

tsoukaneli1

Κα. Τσουκανέλη πώς ορίζεται, και πώς εφαρμόζεται η καινοτομία στον χώρο των ποτών;
Το όραμα μας στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία είναι να δημιουργούμε το μέλλον της μπύρας, αλλά και πέρα από αυτή. Προσανατολιζόμενοι λοιπόν στην ανάπτυξη, η καινοτομία για εμάς αποτελεί μονόδρομο, ώστε να προσαρμοζόμαστε συνεχώς στη δυναμική της αγοράς, τις προτιμήσεις των καταναλωτών και τις τεχνολογικές εξελίξεις. Τοποθετούμε στην καρδιά κάθε πρωτοβουλίας τον καταναλωτή και δουλεύουμε διαρκώς στο να απαντήσουμε σε νέες ή διευρυμένες περιστάσεις κατανάλωσης μπύρας και ποτών, αλλά και σε ανάγκες καταναλωτικών κοινών που δεν καλύπτονται από υπάρχοντα προϊόντα. Όμως αν θα έπρεπε να επιλέξω ένα μόνο στοιχείο από τη στρατηγική μας, που αποτελεί γνώρισμα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και μας διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό, θα μιλούσα για την καλλιέργεια και την προώθηση μιας εργασιακής κουλτούρας που ευνοεί την καινοτομία. Αυτό φυσικά δεν επιτυγχάνεται από τη μια μέρα στην άλλη, είναι προϊόν διαδικασιών, αλλά και ανθρώπινων παραγόντων. Είναι κάτι πάνω στο οποίο έχει χτίσει η εταιρεία μας για πάνω από 60 χρόνια και είμαστε πολύ υπερήφανοι για αυτό.

Στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία μόλις λανσάρατε ένα νέο προϊόν, την Άλφα με θαλασσινό αλάτι. Ποια ήταν η έμπνευση πίσω από αυτή τη δημιουργία και ποιο κενό της αγοράς έρχεται να συμπληρώσει;
Η καταναλωτική ανάγκη που αντιληφθήκαμε ότι υπήρχε στην κατηγορία μπύρας, αφορά σε μια επιθυμία για εμπειρίες πειραματισμού και εξερεύνησης, ένα ταξίδι στον κόσμο της γεύσης και της τοπικής παράδοσης. Είναι η επιθυμία μιας μπύρας που δεν είναι άλλη μια lager ή pilsner, αλλά μια ανακάλυψη, μια εξερεύνηση του τόπου και του χρόνου.

Στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, αυτή η καταναλωτική επιθυμία ήταν η αφετηρία για τη δημιουργία μιας μπύρας που ξεχωρίζει. Μια μπύρα που δεν ακολουθεί απλά τις τάσεις, αλλά τις δημιουργεί.

Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ήταν η νέα Άλφα με θαλασσινό αλάτι, μια αναβαθμισμένη lager που αποπνέει τη μοναδικότητα και τη γεύση της Ελλάδας. Με τον ταπεινό τενεκέ τυριού ως έμπνευση και το θαλασσινό αλάτι από τις αλυκές Μεσολογγίου ως συστατικό, η νέα Άλφα αποτελεί μια απρόσμενη εξερεύνηση και μια ανέμελη απόλαυση.

alfa salt

Με ποιόν τρόπο οι καταναλωτές συμμετέχουν στη δημιουργική σας διαδικασία; Πώς συμβάλλουν στην διαμόρφωση νέων προϊόντων;
Είμαστε περήφανοι γιατί έχουμε δημιουργήσει στην Α.Ζ. ένα σύστημα διαδικασιών (καινοτομίας) υψηλής απόδοσης, που εμπλέκει όλα τα σχετικά τμήματα της εταιρίας, συνεργάτες επικοινωνίας και έρευνας αλλά και καταναλωτές ταυτόχρονα. Όλοι μαζί αποτελούμε μια ομάδα που δυναμικά και συνεργατικά διαμορφώνουμε τα πρότζεκτ καινοτομίας. Οι καταναλωτές εμπλέκονται σχεδόν σε κάθε βήμα της διαδικασίας.

Ξεκινώντας από αυτούς, εξερευνούμε τις ανεκπλήρωτες ανάγκες και επιθυμίες τους και έτσι προσδιορίζουμε την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουμε. Έπειτα μέσω διαδραστικών εργαστηρίων και δημιουργικών διαδικασιών, συνεργαζόμαστε ενεργά για να δημιουργήσουμε τις πρώτες ιδέες, να σχεδιάσουμε τα πρώτα σχέδια και να δημιουργήσουμε τις πρώτες συνταγές. Και τέλος, σε κάθε σημαντικό επόμενο στάδιο της διαδικασίας, επιδιώκουμε την επιβεβαίωση του πρότζεκτ, είτε μέσω της έγκρισης των καταναλωτών είτε μέσω της απαραίτητης διόρθωσης. Έτσι, δημιουργούμε και επικυρώνουμε το τελικό προϊόν και το concept πίσω από αυτό.

Ποιά είναι η «συνταγή» για να καταφέρει μια εταιρεία που βρίσκεται στον χώρο των ποτών να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό μέσω της καινοτομίας της;
Η επιτυχία μιας εταιρείας στον χώρο των ποτών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αλλά υπάρχουν ορισμένα κλειδιά που μπορούν να τη βοηθήσουν να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό ως προς την Στρατηγική Καινοτομίας της:

Προσήλωση στον Καταναλωτή: Στην καρδιά κάθε επιτυχημένου λανσαρίσματος κρύβεται μια αληθινή και ανεξερεύνητη μέχρι τότε ανάγκη καταναλωτών. Από την πρώτη στιγμή μέχρι την τελευταία, οι επιλογές και οι δράσεις πρέπει να σχεδιάζονται με γνώμονα τις ανάγκες, τις προτιμήσεις και την ικανοποίηση τους.

Μοναδικότητα και Ποιότητα στο Προϊόν: Στον συνεχή αγώνα για την κατάκτηση της κορυφής, η δημιουργία προϊόντων που ξεχωρίζουν είναι το στοιχείο που διαφοροποιεί. Από τα υλικά μέχρι την εικόνα και την εμπειρία γεύσης, κάθε λεπτομέρεια πρέπει να κουβαλά την προσοχή και τη φροντίδα μιας ομάδας αφοσιωμένων μελών.

Δημιουργία ισχυρής μάρκας και συνεπούς μηνύματος: Η μάρκα ενός προϊόντος αποτελεί την ταυτότητα του και αντικατοπτρίζει τις αξίες, την ποιότητα και την εμπειρία που προσφέρει. Μια ισχυρή μάρκα είναι αναγνωρίσιμη και εμπνέει εμπιστοσύνη στους καταναλωτές. Η διατήρηση ενός συνεπούς μηνύματος σε όλες τις επικοινωνιακές δραστηριότητες της, ενισχύει την αναγνωρισιμότητα και την αξιοπιστία της, καθιστώντας την ακόμα πιο ελκυστική για τους καταναλωτές.

tsoukaneli2

Ποιές είναι οι τάσεις που βλέπετε στον κλάδο σας τα επόμενα χρόνια;
Ορισμένες τάσεις που προβλέπεται να γίνονται όλο και σημαντικότερες στον κλάδο της μπύρας στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια περιλαμβάνουν:

Εντοπιότητα: Οι καταναλωτές εκτιμούν όλο και περισσότερο ιστορίες και προϊόντα που σχετίζονται με τον κοινό μας τόπο, μια γνωστή τάση που όμως η μετεξέλιξη της βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν μιλάμε απλά για γεωγραφικές συνδέσεις αλλά ιστορίες κοινής κουλτούρας και αληθινού ανήκειν και εκφράζεται με σύμβολα και στοιχεία αναφοράς οικειότητας, νοσταλγίας και σύνδεσης.

Υγιεινότερες Επιλογές: Η σημασία της υγείας και της ευεξίας μας καθοδηγεί σε πιο προσεγμένες επιλογές. Επιζητούμε μπύρες και ποτά που είναι καλύτερες για εμάς και για το περιβάλλον / κοινωνία γύρω μας, με λιγότερο αλκοόλ, λιγότερες θερμίδες και προσεγμένες παραγωγικές διαδικασίες.

Καινοτομία και Ποικιλία: Οι εταιρείες ποτών αναζητούν διαρκώς νέους τρόπους για να διακριθούν στην αγορά, είτε μέσω νέων γεύσεων και μαρκών, είτε μέσω καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και συσκευασίας. Αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί, με την εμφάνιση νέων προϊόντων και εκδοχών της μπύρας στην αγορά.

Καθώς παρακολουθούμε αυτές τις εξελίξεις, ας αφήσουμε την περιέργεια και τη δίψα να μας οδηγήσουν σε ένα ταξίδι γεύσεων και εμπειριών. Ας εξερευνήσουμε τα νέα, ας ανακαλύψουμε τα άγνωστα και ας διαπιστώσουμε ότι η διαφορετικότητα είναι η ουσία της καινοτομίας.

πηγή: fortunegreece.com

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διακρίθηκε Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία Για Την Ενημερωτική Της Καμπάνια Στα Bravo Awards 2019
emea.gr

Στα Bravo Awards 2019 η πρωτοβουλία της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, με τίτλο «Απόλαυσε την Ασφάλεια» (#EnjoySafety), που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Safe Water Sports κατάφερε να διακριθεί στην κατηγορία «Bravo Society».

Υγιεινές Τροφές Και Βιοκαύσιμα Από Τα «Σκουπίδια» Της Μπύρας
naftemporiki.gr

Μπορεί να υπάρχουν πολλά είδη μπύρα αλλά όλες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Η διαδικασία παραγωγής τους αφήνει πίσω της πολύ μεγάλες ποσότητες υποπροϊόντων.

Μαθήματα Καριέρας Από Τις Ιδρύτριες Της Πρώτης Γυναικείας Ζυθοποιίας Στη Ν. Υόρκη
moneyreview.gr

Τις τρεις καλύτερες συμβουλές τους σχετικά με την επιτυχία στον επιχειρηματικό στίβο και τη σημασία της συνεκτικής ηγεσίας, μοιράζονται μαζί μας οι LeAnn Darland και η Tara Hankinson, συνιδρύτριες της Talea Beer Co., της πρώτης ζυθοποιίας στη Νέα Υόρκη που ανήκει σε γυναίκες.

Dogfish Head - Hazy-O! / Robot Mutiny
Γιώργος Ιορδανίδης

Δύο νέες ετικέτες αναμένονται από την Dogfish Head Craft Brewery.

Πρόγραμμα Διττής Εκπαίδευσης: Πραγματοποιήθηκαν Με Επιτυχία Οι Ενδιάμεσες Εξετάσεις Στην Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης
capital.gr

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι πρώτες ενδιάμεσες εξετάσεις των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα Διττής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για την ειδικότητα "Ζυθοποιός-Βυνοποιός", που υλοποιείται από την Ελληνική Ζυθοποιία Ατάλαντης (ΕΖΑ) με την υποστήριξη του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

AleSmith / Horus Aged Ales - Speed Hawk
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα, σε συνεργασία με την Horus Aged Ales, κυκλοφόρησε η AleSmith Brewing Co.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το