English Greek
14
Τρι, Μάι
27 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ρόδιος Επιχειρηματίας Κατηγορείται Για Λαθρεμπορία

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων θα καθίσει, μετά από αναβολές, την 20ή Μαΐου 2024 επιχειρηματίας της Ρόδου κατηγορούμενος για λαθρεμπορία.

Μετά από έλεγχο, που διενεργήθηκε από το αρμόδιο Τελωνείο Ρόδου στα βιβλία και στοιχεία της εταιρείας, για τη διαπίστωση εφαρμογής των διατάξεων του Τελωνειακού Κώδικα κατά τα έτη 2008, 2009, 2010 και 2011, εκδόθηκε το από 10-03-2012 πόρισμα, το οποίο εδέχετο ότι δεν διαπιστώθηκαν διαφορές μεταξύ των δηλωθεισών και των πραγματικών ποσοτήτων μπύρας, που πωλήθηκαν από την εταιρεία κατά τα ως άνω ελεγχόμενα έτη και ως εκ τούτου, σε σχέση με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τον αναλογούντα ΦΠΑ, που ήταν και το αντικείμενο του ελέγχου, επιστοποιείτο εμφατικά, με επισημειωματική ρητή δήλωση στο τέλος της οικείας πορισματικής αναφοράς, ότι έχουν «όλα καλώς».

Ακολούθως και μετά οκτάμηνο περίπου από τον ως άνω έλεγχο, διενεργήθηκε νέος έλεγχος από κλιμάκιο του Σώματος Διώξεως Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.), ο οποίος παραδόξως, κατέληξε σε πορισματικές παραδοχές εντελώς αντίθετες προς αυτές του πρώτου ελέγχου.

Διαπιστώθηκε συγκεκριμένα ότι η εταιρεία απέκρυψε πωλήσεις 10.705.267,58 λίτρων ζύθου (μπύρας) και δεν κατέβαλε τις αντίστοιχες φορολογικές επιβαρύνσεις, ήτοι τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ), τον ειδικό φόρο κατανάλωσης (ΕΦΚ) και το δικαίωμα υπέρ του Ειδικού Ταμείου Ελέγχου Παραγωγής και Ποιότητας Αλκοόλης, Αλκοολούχων ποτών (ΕΤΕΠΠΑΑ) για την χρονική περίοδο από τον Ιανουάριο του 2008 έως και τον Μάιο του 2012.

Του αποδίδεται στο κατηγορητήριο ότι πραγματοποίησε πωλήσεις ζύθου (μπύρας) στην Δωδεκάνησο και στην λοιπή Ελλάδα καταθέτοντας στο Τελωνείο Ρόδου ανακριβείς δηλώσεις ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΔΕΦΚ).

Το ύψος των διαφυγόντων φόρων (ΕΦΚ, ΦΠΑ και ΕΤΕΠΠΑΑ) φέρεται να ανέρχεται στο ποσό των 2.338.512,62 ευρώ.

court

Ο ίδιος ο κατηγορούμενος αρνείται κατηγορηματικά τα όσα του αποδίδονται τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η εταιρεία της οποίας τυγχάνει πρόεδρος έχει ελεγχθεί από τον πλέον αρμόδιο προς τούτο φορέα, το Τελωνείο Ρόδου, για τα έτη 2009, 2010 και 2011 και δεν διαπιστώθηκε καμία απολύτως παράβαση.

Υποστηρίζει ακόμη ότι δεν ερευνήθηκαν αναλυτικά και δεν αποτέλεσαν βάση του διασταυρωμένου ελέγχου το σύνολο των τιμολογίων πωλήσεως και πιστωτικών σημειωμάτων που εκδόθηκαν προς τους πελάτες στις επίμαχες περιόδους, ότι δεν ελέγχθηκαν τα φορολογικά βιβλία της εταιρείας και δεν εφαρμόστηκε η αξιόπιστη ελεγκτική επαλήθευση δηλαδή η συμφωνία των λογιστικών εγγράφων εισόδου με τα εκδοθέντα φορολογικά στοιχεία, ούτε και έγινε η οποιαδήποτε αντιπαραβολή των δηλώσεων ΦΠΑ και φορολογίας εισοδήματος της εταιρείας.

Επεσήμανε ακόμη ότι δεν δικαιολογείται στην πορισματική αναφορά του ΣΔΟΕ πώς προέκυψε η απόκλιση από τον έλεγχο του Τελωνείου Ρόδου, ενώ έλαβαν υπόψη τους τα ίδια στοιχεία προσθέτοντας ότι δεν διενεργήθηκε επανέλεγχος τον οποίο ζήτησε η εταιρεία από τον προϊστάμενο του Τελωνείου Ρόδου.

Αναρωτήθηκε εξάλλου για ποιο λόγο, ενώ κατά το ΣΔΟΕ έχουν αποκρυβεί ποσότητες πωληθείσας μπύρας για τον οποίο λόγο καταλογίστηκε σε βάρος της εταιρείας ως μη αποδοθείς Φόρος Κατανάλωσης και μάλιστα του αστρονομικού ποσού του αναφερόμενου στην πορισματική έκθεση, για ποιο λόγο στην περίπτωση αυτή δεν καταλογίστηκε και ο αντίστοιχος φόρος εισοδήματος επί των αποκρυβέντων εσόδων.

Αφού τα δηλωθέντα έσοδα της εταιρείας θα ήσαν μικρότερα από τα πραγματοποιηθέντα στην περίπτωση αυτή και η κάθε εισερχόμενη ποσότητα βύνης καταχωρείται σε ειδικό βιβλίο το οποίο τηρούσε παράλληλα το Γενικό Χημείο του Κράτους και η παραχθείσα ποσότητα μπύρας αντιστοιχεί πλήρως στην ποσότητα βύνης η οποία έχει αγοραστεί από την εταιρεία.

Επεσήμανε επιπλέον ότι με βάση τις μηνιαίες αναφορές-ελέγχους, που διενεργούνταν στην εταιρεία από το Χημείο Ρόδου δεν διαπιστώθηκε καμία απολύτως παρέκκλιση και υποστήριξε ότι το Σ.Δ.Ο.Ε. «διέγνωσε» δήθεν διαφορές Ε.Φ.Κ., διότι υπολόγισε εσφαλμένως τις φερόμενες ως πραγματικώς πωληθείσες ποσότητες, με αποτέλεσμα η ανωτέρω Πορισματική Αναφορά να παρίσταται ως πρόδηλα ανακριβής και εσφαλμένη.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι χρησιμοποιώντας λαθεμένη μεθοδολογία αλλά και ελλιπή στοιχεία το ΣΔΟΕ καταλόγισε ΦΠΑ σε φορολογητέες πράξεις για τις οποίες είχε καταβληθεί κανονικά ο εν λόγω φόρος, ενώ το ίδιο ισχυρίστηκε και για τον ΕΦΚ.

Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Μηνάς Τσέρκης.

πηγή: dimokratiki.gr

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Aslin - Booghina
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Aslin Beer Co.

Oktoberfest 2022: Ημερομηνία Και Πληροφορίες Για Την Έναρξη
Αλίκη Μαχαίρα

Κάθε χρόνο το χτύπημα στη σκηνή Schottenhamel αποτελεί τη συμβολική έναρξη του Oktoberfest. Στις 12 ακριβώς, ο δήμαρχος του Μονάχου χτυπά και ανοίγει το πρώτο βαρέλι μπύρας με το σύνθημα "O'zapft is'". Η ημερομηνία έναρξης του Oktoberfest το 2022 είναι η 17η Σεπτεμβρίου.

Bottle Logic - Cake Day (2022)
Γιώργος Ιορδανίδης

Την κυκλοφορία μιας νέας επετειακής ετικέτας για τα 8α της γενέθλια, ανακοίνωσε η Bottle Logic Brewing.

Cerebral - Brewers Dozen / Eclectic Potion - Grenache / Rare Trait / Paper Lantern
Γιώργος Ιορδανίδης

Τέσσερεις νέες ετικέτες κυκλοφόρησε η Cerebral Brewing.

Moksa - Duplexity: WLW15
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Moksa Brewing Co.

Tired Hands - Whatever, Nevermind
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Tired Hands Brewing Co.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το