English Greek
30
Τρι, Απρ
47 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Δημήτρης Πολιτόπουλος: Ο Game Changer Του Ελληνικού Επιχειρείν

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ένα πρόσωπο του ελληνικού επιχειρείν που κατάφερε να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού, είναι ο Δημήτρης Πολιτόπουλος.

Ο επιχειρηματίας πίστεψε στο όραμα της δημιουργίας μίας αμιγώς ελληνικής ζυθοποιίας, σε μία εποχή που κυριαρχούσαν απόλυτα οι δύο πολυεθνικές Heineken και Carslberg, μέσω των θυγατρικών τους στην Ελλάδα, Αθηναϊκής και Ολυμπιακής Ζυθοποιίας. Ίδρυσε τη Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης που παράγει τη μπύρα Βεργίνα, το 1996, και κατάφερε με τον καιρό να εδραιώσει την παρουσία της στην ελληνική αγορά, μπαίνοντας σφήνα στους δύο μεγάλους του κλάδου.

Η αρχή έγινε στα μέσα της δεκαετίας του '90, τότε που η Ελλάδα δε διέθετε καμία αμιγώς ελληνική μπύρα. Ο Δημήτρης Πολιτόπουλος, γεννημένος στην Αθήνα, με πτυχίο χημικού μηχανικού και MBA από το Stevens Institute of Technology New Jersey, USA, αποφάσισε να εξειδικεύσει τις γνώσεις του στη ζυθοποιία, αποκτώντας Brewing Technology Diploma από το Siebel Institute of Technology Chicago Illinois, USA, προκειμένου να υλοποιήσει μια παράτολμη ιδέα: να επιστρέψει στην πατρίδα του και να δημιουργήσει μια ελληνική ζυθοποιία με στόχο την παραγωγή, την εμφιάλωση και την εμπορία μπύρας ανώτερης ποιότητας, που να παράγεται από ελληνικό κριθάρι και να έχει ελληνικό όνομα.

Έκτοτε συνέβησαν πολλά. Ο ίδιος επένδυσε αρκετά χρήματα προκειμένου να καταφέρει να εδραιώσει την παρουσία της επιχείρησής του στην αγορά. Και ταυτόχρονα επιδόθηκε σε ένα πολυετή δικαστικό αγώνα, προκειμένου να καταφέρει να σπάσει την κυριαρχία των δύο μεγάλων και κυρίως της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

«Γνωρίζαμε ότι το κοινό θα αντιμετωπίσει με διστακτικότητα την πρώτη μπύρα με ελληνικά γράμματα στην ετικέτα της, και ήμασταν προετοιμασμένοι γι' αυτό. Δεν ήμασταν προετοιμασμένοι όμως για τον πόλεμο που δεχτήκαμε από τον ανταγωνισμό», είχε δηλώσει κάποια στιγμή ο ίδιος.

politopoulos

Η προσφυγή στην Κομισιόν και η έρευνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού
Το 2003 η πλευρά Πολιτόπουλου, προσέφυγε στην Κομισιόν, καταγγέλλοντας τις συνθήκες ανταγωνισμού στον κλάδο της μπύρας στην Ελλάδα και το 2005 η Επιτροπή Ανταγωνισμού προχώρησε στη διεξαγωγή αυτεπάγγελτης έρευνας.

Μετά από μακροχρόνια εξέταση της υπόθεσης, η Επιτροπή προχώρησε στην επιβολή του μεγαλύτερου προστίμου στην ιστορία της, σε βάρος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, ύψους 31,45 εκατ. ευρώ, διαπιστώνοντας ότι η θυγατρική της Heineken προχώρησε σε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά, εφαρμόζοντας πρακτικές που αντίκεινται στον ανταγωνισμό σε όλα τα κανάλια διανομής, είτε πρόκειται για τη χονδρική, είτε για τα σούπερ μάρκετ, είτε για τη μαζική εστίαση.

Αναφερόταν συγκεκριμένα ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία προχωρούσε σε μεθόδους όπως «η επιβολή αποκλειστικότητας, εκπτώσεις στόχου, καταβολή ποσών για προσέγγιση των πελατών της καταγγέλλουσας, καταβολή ποσών για αποκλεισμό των ανταγωνιστών, ευνοϊκή αντιμετώπιση χονδρεμπόρων που κατ' αποκλεισμό των ανταγωνιστών προωθούν τα προϊόντα της καταγγελλόμενης».

Ταυτόχρονα, από κοινού με την Carsberg έχει προσφύγει στην ολλανδική δικαιοσύνη, όπου διεκδικεί αποζημίωση από τη μητρική Heineken. Μέσα από προσφυγές που έχουν καταθέσει τόσο η Ολυμπιακή Ζυθοποιία (Carlsberg) όσο και η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης (Βεργίνα), οι οποίες έχουν προσφύγει στην ολλανδική δικαιοσύνη, διεκδικούν αποζημίωση 478 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Δημήτρης Πολιτόπουλος όμως εκτός από τη μπύρα, έχει δραστηριότητα και σε άλλους τομείς, όπως αυτός της φιλοξενίας. Όπου επιδιώκει και εκεί να δημιουργήσει το δικό του αφήγημα, έχοντας κληρονομήσει από τον πατέρα του το ξενοδοχείο Ilisia Athens στην οδό Μιχαλακοπούλου, απέναντι από το ξενοδοχείο Hilton. Ο ίδιος μαζί με τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο της ΤΕΜΕΣ που έχει το Costa Navarino και το Hilton, προχωρούν σε πρωτοβουλία αναβάθμισης μίας γειτονιάς με έντονο τουριστικό ενδιαφέρον, συστήνοντας το «Ilissian Project» που θα συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ήδη το Hilton βρίσκεται σε διαδικασία ανάπλασης και ένα μέρος του θα γίνει ξενοδοχείο Conrad, αντλώντας έμπνευση από το όνομα του ιδρυτή της αλυσίδας Hilton, ενώ ένα άλλο μέρος του θα μετατραπεί σε πολυτελείς κατοικίες Conrad και Waldorf. Ταυτόχρονα, θα κατασκευαστούν χώροι με εμπορικές χρήσεις. Από την πλευρά του ο Δημήτρης Πολιτόπουλος που έχει το γειτονικό ξενοδοχείο Ilisia, ήδη φτιάχνει σουίτες σε ένα μέρος αυτού, έχει ήδη δημιουργήσει το εστιατόριο Ox Athens και σύντομα θα ανακαινίσει και το κυρίως κτίριο του ξενοδοχείου του.

Το όραμα και των δύο επιχειρηματιών είναι να πετύχουν την συνολική αναβάθμιση και αναθεώρηση των δεδομένων που σήμερα επικρατούν στη συγκεκριμένη περιοχή, αυτή των Ιλισίων και τα επόμενα χρόνια πολλοί εκτιμούν ότι θα λάβει εντελώς διαφορετική κατεύθυνση και εικόνα από αυτή που έχει σήμερα.

πηγή: thetotalbusiness.com

 
 

 

 

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Stone - Motueka Madness
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Stone Brewing.

Modern Times - Chaos Grid: The Final Course / Stencil Crew / Familiarity Principle
Γιώργος Ιορδανίδης

Τρεις νέες ετικέτες κυκλοφόρησε η Modern Times Beer.

Τότεναμ - Λίβερπουλ: Η Καινούρια Μπύρα Που Θα Σερβίρουν Οι Σπερς
gazzetta.gr

Η Τότεναμ εγκαινιάζει τη νέα μπύρα του συλλόγου στο πρώτο εντός έδρας ματς της χρονιάς με αντίπαλο την Λίβερπουλ.

Anchorage - I Like You
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Anchorage Brewing Co.

Toppling Goliath / Central Waters - Toppling Waters
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα, σε συνεργασία με την Central Waters Brewing Co., κυκλοφόρησε η Toppling Goliath Brewing Co.

Jester King - Year 10
Γιώργος Ιορδανίδης

Τα 10α της γενέθλια γιορτάζει η Jester King Brewery με την κυκλοφορία μιας νέας ετικέτας.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το