English Greek
27
Σαβ, Απρ
41 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Το Κρασί Ο Μεγάλος Νικητής Στην Αγορά Του 1 Δισ. Ευρώ

Διεθνη
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Αύξηση έως 15% στον όγκο κατανάλωσης των αλκοολούχων το 2023.

Ο τουρισμός και το χαρακτηριστικό του «κοινωνικού πότη» που επέστρεψε στους εγχώριους καταναλωτές έδωσαν ώθηση στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, η οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, κινήθηκε το 2023 με αύξηση στους όγκους από 8% έως 15% ανά κατηγορία.

Ειδικά κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων - Πρωτοχρονιάς η αγορά εμφάνισε καλές επιδόσεις και δη στο κανάλι της εστίασης.

Η δυναμική της αγοράς των αλκοολούχων ποτών σε όρους αξίας υπολογίζεται ότι προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ, ωστόσο στην έντονα πληθωριστική συγκυρία η πορεία των όγκων είναι αυτή που υποθηκεύει τις προοπτικές του κλάδου.

Οι πληροφορίες της «Ν» αναφέρουν ότι το πρόσημο του 2023 για τα αλκοολούχα ποτά παρέμεινε θετικό, με το κρασί να καταγράφει την υψηλότερη αύξηση στην κατανάλωση περί το 15%, οι μπύρες και τα «σκληρά» ποτά περί το 8%-10%. Τα super premium ποτά επιβράδυναν τους έντονους ρυθμούς που επέτυχαν το 2022, κινούμενα σε ανάλογη πορεία με τις regular επιλογές.

drinking

«Κοινωνικοί πότες»
Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς «στις επιδόσεις των πωλήσεων στα αλκοολούχα ποτά σημαντική είναι η συνεισφορά του ενδυναμωμένου τουριστικού ρεύματος, ωστόσο σε ό,τι αφορά την εγχώρια κατανάλωση οι Έλληνες, μαζί με τους Ισπανούς και τους Ιταλούς, είναι «κοινωνικοί πότες» και αυτή η συνήθεια της επιτόπιας κατανάλωσης έχει επιστρέψει σε κανονικότητα, μετά την απότομη διακοπή κατά την κρίση Covid-19 και τα lockdowns στην εστίαση.

Όπως το 2023, έτσι και για φέτος οι προβλέψεις είναι αισιόδοξες για την πορεία της αγοράς, καθώς η κατανάλωση στο κανάλι της εστίασης διατηρείται σε καλά επίπεδα».

Με βάση τα στοιχεία από πρόσφατη έρευνα της Ierax Analytixs -που διεξήχθη 13 έως 27 Νοεμβρίου 2023-, το 62% της κατανάλωσης αφορά την εστίαση, το 35% την κατ' οίκον και το 3% σε δημόσιους χώρους, όπως πάρκα και παραλίες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Ierax «η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών εντός σπιτιού είναι μια τάση που δυναμώνει, αλλά για την Ελλάδα οι δυνατότητες του έξω, σε συνδυασμό με το καλοκαίρι, δείχνουν ότι δύσκολα θα δούμε αντίστροφη εικόνα».

Το κρασί και η μπύρα είναι στις δύο πρώτες θέσεις των αγαπημένων αλκοολούχων ποτών, με τη συμμετοχή τους στη συνολική κατανάλωση να ανέρχεται σύμφωνα με την αγορά σε περίπου 20%-25%, στο 8%-10% υπολογίζεται το μερίδιο (βάσει όγκου) των υπόλοιπων αλκοολούχων, ενώ τα premium αντιστοιχούν στο 2%-3% της κατανάλωσης.

Παράλληλα μια ακόμα τάση που εμφανίζει ανοδική πορεία, κυρίως στις ηλικιακές ομάδες 25-44, είναι ο αλκοολούχος καφές, με τρεις στους δέκα να εμφανίζονται θετικά προσκείμενοι στο να δοκιμάσουν.

Αξίζει να επισημανθεί επίσης ότι από όσους καταναλώνουν σπίτι, το 71% αγοράζει αλκοολούχα ποτά στα σούπερ μάρκετ, ενώ το 59% καταναλώνει μόνο του. Οι νεότερες ηλικίες πίνουν περισσότερο έξω σε μπαρ και οι μεγαλύτερες στο σπίτι.

Ως γενικό ποιοτικό χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι άντρες καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ από τις γυναίκες, με το 34% των αντρών να δηλώνει ότι καταναλώνει αλκοολούχα ποτά τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

πηγή: naftemporiki.gr

 
 

 

 

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Smuttynose - Magic Beans
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα αναμένεται από την Smuttynose Brewing Co.

Hudson Valley - Chronology / Topiary
Γιώργος Ιορδανίδης

Δυο νέες ετικέτες κυκλοφόρησε η Hudson Valley Brewery.

AleSmith / Other Half - Hop Cypher
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα, σε συνεργασία με την Other Half Brewing Co., κυκλοφόρησε η AleSmith Brewing Co.

8 Wired - Bract Project NZH-110
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η 8 Wired Brewing.

Uiltje / De Molen - Hop & Drop
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα, σε συνεργασία με την Brouwerij De Molen, κυκλοφόρησε η Uiltje Brewing Co.

Siren - Blush / Out Like A Light
Γιώργος Ιορδανίδης

Δυο νέες ετικέτες κυκλοφόρησε η Siren Craft Brew.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το