English Greek
18
Πεμ, Απρ
35 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Εργοστάσιο ΦΙΞ: Αρχίζουν Κατεδαφίσεις Τον Επόμενο Μήνα - Επένδυση 130-150 Εκατ. Ευρώ

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Στη Dimand το 100% του ακινήτου - Μεικτές χρήσεις στη νέα δόμηση.

Στα χέρια της Dimand πέρασε πλέον το 100% του ΦΙΞ, με τον γνωστό real estate developer να ξεκινάει μέσα στον επόμενο μήνα τις κατεδαφίσεις των μη προστατευόμενων κτισμάτων και, έτσι να μπαίνει μπροστά μία επένδυση της τάξης των 130-150 εκατ ευρώ, για την αξιοποίηση αυτού του εξαιρετικού μνημείου βιομηχανικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης.

Το σημαντικό αυτό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής αλλά και μέρος της βιομηχανικής ιστορίας της πόλης (σ.σ. η παραγωγική λειτουργία σταμάτησε οριστικά το 1983), που επί δεκαετίες είχε αφεθεί στη φθορά του χρόνου και στη δράση των βανδάλων, επιτέλους θα διασωθεί αφού τα πολλά διατηρητέα κτίσματα των 5.000 τ.μ., θα αποκατασταθούν.

Πέραν αυτού όμως, το ακίνητο θα πάρει ζωή από τις χρήσεις που θα δοθούν στα νέα κτίρια που θα ανεγερθούν στην έκταση που θα απελευθερωθεί από την καθαίρεση των μη προστατευόμενων, άνευ ενδιαφέροντος κτισμάτων.

Όπως είπε στο makthes.gr o κ. Νίκος Δήμτσας, γενικός διευθυντής επενδύσεων της Dimand, η θυγατρική "Filma M.A.E" έχει αγοράσει και προσυμφωνήσει το σύνολο του ακινήτου των περίπου 23 στρεμμάτων (σ.σ. από τις οικογένειες Ζαφειρίδη και Παρίση), ενώ μέσα σε διάστημα μηνός, θα αρχίσει και η κατεδάφιση των μη προστατευόμενων κτιρίων (σ.σ. κυρίως παλιών αποθηκών).

Σημειώνεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης (απόφαση της 28/11/2022) τροποποίησε το ρυμοτομικό σχέδιο στην περιοχή του πρώην εργοστασίου ΦΙΞ , μετά από αίτημα των ιδιοκτητών, αλλά και σε εναρμόνιση και με τις προβλέψεις του υπό αναθεώρηση ΓΠΣ του Δήμου Θεσσαλονίκης.

old fix

Σωτηρία και εμπορική αξιοποίηση
Έτσι ανοίγει και ο δρόμος για τη σωτηρία του ΦΙΞ μέσω της εμπορικής αξιοποίησης του ακινήτου. Η δόμηση του ακινήτου θα γίνει με συντελεστή 2,4%, δίχως βεβαίως να πειραχτούν τα διατηρητέα τμήματα και ο προστατευόμενος περιβάλλων χώρος τους.

Η νέα δόμηση υπολογίζεται ότι θα δώσει συνολικά περί τα 30.000 τ.μ., τα οποία θα λάβουν μεικτές χρήσεις όπως π.χ. γραφεία, εμπορικοί χώροι- καταστήματα, χώροι φιλοξενίας- ξενοδοχείο.

Η συνολική επένδυση στο ΦΙΞ, από τα 100 εκατ. ευρώ στα οποία αρχικώς υπολογιζόταν, προϋπολογίζεται πλέον μεταξύ 130-150 εκατ. ευρώ, καθώς όπως είπε ο κ. Δήμτσας τα κόστη αποκατάστασης και αξιοποίησης, έχουν αυξηθεί.

Το project του 'Ηub 26'
Εν τω μεταξύ με ταχείς ρυθμούς προχωράει η ανέγερση του 'Hub 26', του πράσινου επιχειρηματικού κέντρου που κατασκευάζει για τη Dimand η Τέρνα, επί της οδού 26ης Οκτωβρίου και διαγωνίως απέναντι από το ακίνητο του ΦΙΞ.

Η μεγάλη αυτή ανάπτυξη, που υλοποιείται από την "Ουράνια Επενδυτική" (Dimand και Prodea) , έχει πάρει διαστάσεις μετά την απόκτηση όμορου οικοπέδου. Σαν αποτέλεσμα, στο συγκρότημα των μεικτών χρήσεων, αυξάνεται η δόμηση αλλά και το ύψος της επένδυσης που από τα 35 εκατ. ευρώ, ανέβηκε στα 49 εκατ. ευρώ.

Σε αυτό το πρόσθετο ακίνητο του περίπου 1,5 στρέμματος, που ενσωματώθηκε στο έργο, θα ανεγερθεί ένα ακόμη κτίριο που και αυτό θα ενταχθεί στο συγκρότημα κτιρίων του 'Hub 26'.

Το μεγαλύτερο μέρος του νέου αυτού business park που δημιουργείται στη Δυτική Είσοδο της Θεσσαλονίκης, θα είναι έτοιμο στο τέλος του 2023, ενώ ένα μικρότερο τμήμα ίσως παραδοθεί λίγο πιο αργά, μέσα στο 2024.

Το αειφόρο επιχειρηματικό κέντρο θα έχει ανωδομή 20.000 τ.μ., ενώ με τα υπόγεια πάρκινγκ και τους υπόγειους βοηθητικούς χώρους που δημιουργούνται σε δύο επίπεδα, η συνολική επιφάνεια θα είναι 30.600 τ.μ.

πηγή: makthes.gr

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Creature Comforts - Stellar Drift
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα αναμένεται από την Creature Comforts Brewing Co.

Evil Twin / Trillium - Even More Daily Servings
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα, σε συνεργασία με την Trillium Brewing Co., κυκλοφόρησε η Evil Twin Brewing NYC.

Barrier - Terra Squeeze
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Barrier Brewing Co.

«Φωτιά» Στις Τσέπες Των Καταναλωτών Βάζει Η Παγωμένη Μπύρα Μετά Τη Νέα Αύξηση Στο Φόρο
neoskosmos.com

Αντιδράσεις αναμένεται να φέρει η νέα αύξηση του φόρου στην μπύρα.

SixPoint - Mirror Image
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφορεί η SixPoint Brewery.

Καναδάς: Το Οντάριο Απελευθερώνει Τη Διανομή Κρασιού, Μπύρας Και Μηλίτη Έως Το 2026
ypaithros.gr

Το αργότερο μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2026, οι καταναλωτές του Οντάριο θα μπορούν να αγοράζουν τα κρασιά, τις μπύρες, τους μηλίτες και άλλα έτοιμα προς κατανάλωση ποτά χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ σε καταστήματα εκτός από τα υποκαταστήματα του μονοπωλίου LCBO. Τα οινοπνευματώδη εξαιρούνται.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το