English Greek
18
Πεμ, Απρ
35 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η "Ναυμαχία" Της Νήσος Με Την ΕΖΑ Που Οδήγησε Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Σε κάποιο από τα συρτάρια της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρίσκεται μία ακόμα υπόθεση που αφορά στον κλάδο της μπύρας στην Ελλάδα και σχετίζεται με τον κλάδο της ακτοπλοΐας.

Η μπύρα είναι ένας κλάδος, ο οποίος όπως και εκείνος των αναψυκτικών λόγω της δυναμικής και του έντονου ανταγωνισμού που εμφανίζει κυρίως στον τομέα της εστίασης και ευρύτερα του HoReCa, έχει να παρουσιάσει αρκετά ευρύ χαρτοφυλάκιο τέτοιων υποθέσεων τόσο κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα όσο και παλαιότερα.

Όπως πληροφορούμαστε, η Μικροζυθοποιία Κυκλάδων, Νήσος, έχει προσφύγει κατά της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης με καταγγελία της στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ο λόγος για τον οποίο η Νήσος προσέφυγε στην Επιτροπή, είναι διότι όπως πληροφορούμαστε θεώρησε υπεύθυνη την Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης για την έκπτωσή της από τα ψυγεία συγκεκριμένης εταιρείας που εκτελεί ακτοπλοϊκά δρομολόγια και την αντικατάσταση με τα δικά της ΕΖΑ.

Στα καράβια της εν λόγω εταιρείας είχαν κοινή παρουσία τόσο η Νήσος όσο και μία από τις δύο πρώτες σε μερίδιο ζυθοποιίες της Ελλάδας και επί της ουσίας η Νήσος θεώρησε ότι ο τρόπος με τον οποίο η ΕΖΑ προσπάθησε να εισχωρήσει στα κυλικεία των καραβιών, δεν ήταν ο πλέον ενδεδειγμένος, εκτιμώντας ότι καταστρατηγεί τις αρχές και την νομοθεσία περί ορθού ανταγωνισμού.

Να σημειωθεί ότι η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης είναι ο τρίτος παίκτης αυτή τη στιγμή στην εγχώρια αγορά μπύρας με μερίδιο περίπου 6,5%, ενώ κυρίαρχοι παίκτες είναι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία και ακολούθως η Carlsberg, που από κοινού διατηρούν μερίδιο άνω του 80%. Να σημειωθεί ότι η ελληνική αγορά μπύρας καταγράφει τζίρο που κινείται πάνω από τα 400 εκατομμύρια ευρώ και όπου εκτός από τους μεγάλους παίκτες, υφίστανται και περίπου 60 μικροζυθοποιίες, ενώ οι συνολικές του πωλήσεις του κλάδου σε όγκο το 2022 κινήθηκαν σε περίπου 3.900 εκατόλιτρα.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποια οριστική απόφαση από την Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία θα μπορούσε να φέρει σε δύσκολη θέση την ΕΖΑ ή να την απαλλάξει από τους ισχυρισμούς της Νήσος και αντίστοιχα να δεχτεί τους ισχυρισμούς της Νήσος και να επιβάλει ποινή στην ΕΖΑ ή το αντίστροφο.

Προηγούμενες υποθέσεις στον κλάδο μπύρας και αναψυκτικού
Θα θυμίσουμε ότι σε μία ακόμα περίπτωση που πρόσφατα έλαβε χώρα στην εγχώρια αγορά μπύρας, η Επιτροπή έκανε έφοδο στα γραφεία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας (Heineken, Amstel), διερευνώντας καταγγελίες ανταγωνιστών της που κατά πληροφορίες σχετίζονται κατά κύριο λόγο με τον τομέα του αλκοόλ. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία μάλιστα έχει προσφύγει και για παλαιότερο πρόστιμο που αρχικά ήταν 31,4 εκατομμύρια ευρώ για την πολύκροτη υπόθεση που αφορούσε σε κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, το οποίο στη συνέχεια μειώθηκε στο Εφετείο και αυτή τη στιγμή μετά την εκδίκασή του στο Συμβούλιο Επικρατείας κατόπιν προσφυγής της Αθηναϊκής, εκκρεμεί η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα των αναψυκτικών τον περασμένο Νοέμβριο, είχε γνωστοποιηθεί μία ακόμα περίπτωση με επιβολή προστίμου 10,34 εκατομμυρίων ευρώ στην Coca-Cola 3E από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, για πρακτικές αποκλεισμού ανταγωνιστών της πολυεθνικής από την αγορά της Ρόδου και της ευρύτερης περιοχής των Δωδεκανήσων.

Με καθυστέρηση η εξέταση υποθέσεων και η έκδοση αποφάσεων
Να σημειωθεί πως παρά το γεγονός ότι η υπόθεση αυτή έλαβε χώρα το 2020, σύμφωνα με τα όσα τουλάχιστον έχει καταγγείλει η Νήσος στην Επιτροπή, έως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απόφαση, δεδομένου ότι ο όγκος των περιστατικών που βρίσκονται στα συρτάρια της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι αρκετά μεγάλος και ταυτόχρονα ο αριθμός των ανθρώπων που στελεχώνουν την υπηρεσία αρκετά περιορισμένος. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η τελευταία περίπτωση που αναφέραμε, αυτή της Coca-Cola 3E, αφορούσε σε υποθέσεις της περιόδου 2015-2019 και η απόφαση επιβολής προστίμου εκδόθηκε στο τέλος του 2022.

πηγή: capital.gr

 
 

 

 

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Boulevard - Tiki Slam
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφορεί η Boulevard Brewing Co.

Bakunin - Jammin'
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Bakunin Brewing Co.

Evil Twin - My Neighborhood Has Been So Much Cooler Ever Since Everyone Moved Upstate
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Evil Τwin Brewing NYC.

Founders - Call Your Mom
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα, σε συνεργασία με την Kelly of Sweet Batches, κυκλοφορεί η Founders Brewing Co.

Bridge Road - Need Vol.1
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Bridge Road Brewers.

Mikkeller - Do Stuff Together, Alone / Guava Gang
Γιώργος Ιορδανίδης

Δύο νέες ετικέτες κυκλοφόρησε η Mikkeller Brewing San Diego.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το