English Greek
28
Πεμ, Σεπ
49 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Με Φόρα Από Το Χειμώνα Οι Πωλήσεις Μπύρας

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Στοιχεία της Circana, τα οποία παραχώρησε στο B&B, δείχνουν ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2023 η μπύρα κινήθηκε ανοδικά σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.

Σε μία αγορά που επηρεάστηκε έντονα το 2022 από το υψηλό κόστος του μπουκαλιού και των πρώτων υλών, το οποίο σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου κινήθηκε σε διπλάσια επίπεδα τιμής σε σύγκριση με το 2021, ο κλάδος της μπύρας καταγράφει ανοδικές τάσεις φέτος τόσο από πλευράς τζίρου, όσο και από πλευράς ποσοτήτων που πωλούνται. Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, εκτός από την τουριστική κίνηση, η οποία βάσει των προκρατήσεων και των κρατήσεων δείχνει ότι θα κινηθεί στα ίδια ή ακόμα και σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το 2019, είναι η εξέλιξη των καιρικών συνθηκών, παράγοντας από τον οποίο εξαρτάται άμεσα η πορεία της αγοράς μπύρας στην Ελλάδα. Πέρυσι οι συνολικές πωλήσεις του κλάδου προς όλα τα κανάλια (λιανικής, χονδρεμπόριο, HoReCa) άγγιξαν τα 3,9 εκατ. εκατόλιτρα, χωρίς ωστόσο να φτάνουν στα επίπεδα του 2019, όταν οι πωλήσεις όλων των εταιρειών ανήλθαν σε περίπου 4 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Προσδοκία πάντως των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην μπύρα είναι φέτος να υπερβούν τα 4 εκατομμύρια εκατόλιτρα.

Ανοδικά ο τζίρος - Πτωτικά οι ποσότητες λόγω πληθωρισμού
Ενδεικτική πάντως της εικόνας είναι και η πορεία που έχουν οι πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ. Στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων αγοράς Circana (πρώην IRI), τα οποία παραχώρησε στο B&B, δείχνουν ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2023 η μπύρα κινήθηκε ανοδικά σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Ωστόσο η συγκεκριμένη περίοδος δεν μπορεί να θεωρηθεί αντιπροσωπευτική για το έτος, δεδομένου ότι ο κύριος όγκος πωλήσεων μπύρας διακινείται το διάστημα από τα μέσα της άνοιξης έως και το τέλος καλοκαιριού. Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία της Circana δείχνουν ότι στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς οι πωλήσεις σε αξία στα ελληνικά σούπερ μάρκετ ήταν 19,77 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 17,45 εκατομμύρια ευρώ του 2022, αυξημένες κατά 13,3%, γεγονός που εν μέρει οφείλεται και στον πληθωρισμό. Αυξημένες ήταν την ίδια περίοδο και οι πωλήσεις σε όγκο, όπου όπως προκύπτει από τη σχετική μέτρηση πουλήθηκαν 8,13 εκατ. λίτρα από 7,81 εκατομμύρια λίτρα, κάτι που αντιστοιχεί σε ποσοστό αύξησης 4,1%.

stats

Η πορεία του 2022 στα σούπερ μάρκετ
Εξετάζοντας τη συνολική αγορά στη διάρκεια του 2022 και πάλι με βάση τα ίδια στοιχεία, η αποτύπωση δείχνει ότι οι πωλήσεις σε αξία ήταν 131,36 εκατομμύρια ευρώ έναντι 123,34 εκατομμύρια ευρώ από τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Σε πωλούμενες ποσότητες το 2022 όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά σε σύγκριση με τον αυξημένο τζίρο, καθότι πουλήθηκε λιγότερη μπύρα στα σούπερ μάρκετ, ήτοι 57,83 εκατομμύρια λίτρα από 59,62 εκατομμύρια λίτρα. Η κάμψη της κατανάλωσης σε ποσότητα οφείλεται στον πληθωρισμό. Κάτι που αποτυπώνεται άλλωστε και στην αύξηση τζίρου, καθότι οι υψηλότερες πωλήσεις που προαναφέραμε οφείλονται κατά ένα μεγάλο βαθμό στις ανατιμήσεις που προήλθαν από το αυξημένο κόστος πρώτων υλών και ενέργειας. Στον αντίποδα η μείωση των πωλήσεων σε όγκο οφείλεται στο ακριβότερο τελικό προϊόν στο ράφι, γεγονός που περιόρισε αυτομάτως την καταναλωτική διάθεση στα ράφια των σούπερ μάρκετ, κάτι που αποτυπώθηκε σε όλο το φάσμα των πωλούμενων προϊόντων ακόμα και βασικών καταναλωτικών αγαθών.

Σε ό,τι αφορά το σύνολο της αγοράς, πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών δείχνουν ανατιμήσεις που θα αγγίξουν έως και το 15% κατά τη διάρκεια του 2023 στην μπύρα. Σημειώνεται ότι παρά το κόστος της ενέργειας οι τιμές των πρώτων και δεύτερων υλών έχουν εκτιναχθεί, κάτι που αποτυπώνεται στην αγορά γυάλινων φιαλών με αύξηση κατά 100% σε σύγκριση με πριν από το ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία. Πηγές της αγοράς με τις οποίες επικοινωνήσαμε αναφέρουν ότι η κύρια χώρα προμήθειας μπουκαλιών είναι η Βουλγαρία με τιμή περίπου 0,20 λεπτά ανά φιάλη 330ml. Σε ό,τι αφορά την ελληνική βύνη η τιμή ανά τόνο ανέρχεται σε περίπου 800 ευρώ ο τόνος και οι ευρωπαϊκές βύνες υπερβαίνουν τα 800 ευρώ ο τόνος, καθώς επιβαρύνονται και από το σημαντικό μεταφορικό κόστος.

πηγή: agronews.gr

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Clown Shoes - Hephaestus
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα αναμένεται από την Clown Shoes Beer.

Νέα Συνεργασία Της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελληνικής Γαστρονομίας Και Της Μικροζυθοποιίας Σερρών
epiloges.tv

Μια νέα συνεργασία έρχεται να ενισχύσει την δυναμική της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελληνικής Γαστρονομίας.

Τέλος Το Αλκοόλ Στο Αυτοκίνητο - Δείτε Πότε Γίνονται Υποχρεωτικά Τα Αλκοολόμετρα
carandmotor.gr

Υποχρεωτικές γίνονται από φέτος το Καλοκαίρι οι συσκευές μέτρησης αλκοόλ σε όλα τα καινούργια αυτοκίνητα που θα ταξινομούνται στην ευρωπαϊκής ένωση. Ας δούμε όλες τις αλλαγές που έρχονται.

Polly's - In Violet / Beyond Infinite / An Original Mix / Hive Colour
Γιώργος Ιορδανίδης

Τέσσερεις νέες ετικέτες κυκλοφόρησε η Polly's Brew Co.

Revision - Invitation To Party
Γιώργος Ιορδανίδης

Την κυκλοφορία μιας νέας ετικέτας ανακοίνωσε η Revision Brewing Co.

8 Wired - Double Scoop / Opium Cake
Γιώργος Ιορδανίδης

Δυο νέες ετικέτες κυκλοφόρησε η 8 Wired Brewing.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το