English Greek
19
Παρ, Ιουλ
25 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Το 13,7% Των Ατόμων Που Διασκεδάζουν Το Σαββατοκύριακο Ξεπερνάει Το Επιτρεπτό Όριο Αλκοόλ Στην Ελλάδα

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Η κατανάλωση αλκοόλ πριν την οδήγηση αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων και σοβαρών τραυματισμών, με τα περιστατικά να αυξάνονται σημαντικά μετά τη νυχτερινή διασκέδαση του Σαββατοκύριακου, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες.

drinking in pub

Τουλάχιστον 4.000 θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ετησίως εάν εξαλειφόταν η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC).

Για τον λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε πρόσφατα μια δράση η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο με την επωνυμία "Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα" από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) "Πάνος Μυλωνάς", ταυτόχρονα με αντίστοιχες δράσεις σε χώρες της Ευρώπης, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση, αλλά και καταγραφή χρήσιμων δεδομένων. Η φετινή "Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα" πραγματοποιήθηκε συνολικά σε τριανταπέντε σημεία διασκέδασης πανελλαδικά, ενώ συμμετείχαν 700 εθελοντές οι οποίοι βρέθηκαν έξω από τα επιλεγμένα σημεία διασκέδασης προτρέποντας στους θαμώνες, που έφταναν για να διασκεδάσουν το βράδυ, να επιλέξουν το άτομο που θα αναλάβει να είναι ο "Οδηγός της Παρέας".

ioas

Στη δράση πήραν μέρος 2.000 άτομα τα οποία δέχτηκαν την πρόκληση και φόρεσαν τα πράσινα βραχιολάκια, ενώ περισσότεροι από 1.650 από αυτούς (82,5%) επέστρεψαν για να κάνουν το φιλικό αλκοτέστ πριν ολοκληρώσουν τη διασκέδασή τους. Από όσους συμμετείχαν στο αλκοτέστ, το 59% ήταν άνδρες και 41% γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 35,5 έτη. Το 13,7% βρέθηκε πάνω από το επιτρεπτό όριο αλκοόλ με το αντίστοιχο ποσοστό το 2022 να είναι 11% και το 2021 12%. Από αυτούς το 65% ήταν άνδρες, ενώ το 35% ήταν γυναίκες. Ελπιδοφόρο μήνυμα αποτέλεσε πως ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό των συμμετεχόντων, το 42%, καταγράφηκε με μηδενικό αλκοτέστ (56% άνδρες - 44% γυναίκες), ενώ αντίστοιχα πέρυσι οι μετρήσεις με μηδενικό αλκοτέστ ήταν σε λίγο καλύτερα επίπεδα αγγίζοντας το 49,5%. Το 85,5% των οδηγών της παρέας βρέθηκαν κάτω από το νόμιμο όριο του 0,25 mg/l (και αντίστοιχα 0,10 για επαγγελματίες, νέους οδηγούς και δικυκλιστές) που ορίζει ο ΚΟΚ και επιβραβεύτηκαν με όμορφα αναμνηστικά δώρα. Οι μεγαλύτερες καταναλώσεις καταγράφηκαν στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα κτλ.) όπου κατεγράφησαν κάποιες μετρήσεις ιδιαίτερα ανησυχητικών ορίων. Το 77% όσων κατέγραψαν την μεγαλύτερη κατανάλωση ήταν άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 36 έτη.

"Οι εθελοντές μας και οι φορείς που συσπειρώνονται δίπλα μας, μας δίνουν απίστευτη δύναμη να συνεχίζουμε με την ομάδα του Ι.Ο.ΑΣ. το δύσκολο έργο που επιτελούμε για την εδραίωση μιας κουλτούρας οδικής ασφάλειας στη χώρα μας", τόνισε μεταξύ άλλων αναφερόμενη στην δράση, η πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά.

πηγή: capital.gr

 
 

 

 

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Λόγος Που Η Μπύρα Έχει Καλύτερη Γεύση Από Το Μπουκάλι Σε Σχέση Με Το Κουτάκι
gazzetta.gr

Μια προσπάθεια ερευνητών να λύσουν την πανάρχαια συζήτηση για το αν η μπύρα έχει καλύτερη γεύση από κουτιά ή μπουκάλια διαπίστωσε ότι τα γυάλινα δοχεία είναι ανώτερα.

Μπύρα: Πόσο Θα Κοστίζει Στο Φετινό Oktoberfest;
in.gr

Η Deutche Welle έκανε μία έρευνα και παρουσιάζει με βίντεο την διαφορά στις τιμές της μπύρας σε αυτό το Oktoberfest.

Founders - Align Me / Madcask
Γιώργος Ιορδανίδης

Δυο νέες ετικέτες συνεργασίας κυκλοφόρησε η Founders Brewing Co.

Abita - Gator Pack
Γιώργος Ιορδανίδης

Ένα νέο μικτό πακέτο κυκλοφόρησε η Abita Brewing Co.

Bottle Logic / Aslin - Cryopreservation (2023)
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα, σε συνεργασία με την Aslin Beer Co., κυκλοφόρησε η Bottle Logic Brewing.

Modern Times - Cloak Of Shadows
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Modern Times Beer.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το