English Greek
20
Σαβ, Απρ
34 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Τσεχία: Φαρμακευτικό Spa Μπύρας (Βίντεο)

Ταξιδιωτικα - Ανταποκρισεις
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Δεν υπάρχει τίποτα σαν μια κρύα μπύρα, στο τέλος της ημέρας για τόνωση και ευεξία.

Η μικροζυθοποιία Chodovar στη Δυτική Βοημία έχει περάσει τη θεραπευτική δύναμη της μπύρας σε άλλο επίπεδο - και άνοιξε το πρώτο στον κόσμο φαρμακευτικό spa μπύρας.

Ωστόσο, ισχύει πως το μπάνιο σε μπύρα έχει πραγματικά θεραπευτικές ιδιότητες;... ή είναι απλά ένα διαφημιστικό κόλπο για τη βιομηχανία μπύρας;

Υπάρχουν δεκάδες ιαματικά λουτρά στη δυτική Βοημία, αλλά κανένα δεν είναι όπως αυτό, όπου το ενεργό συστατικό του spa είναι η μπύρα.

Μπήκα σε μια τεράστια μεταλλική μπανιέρα και βυθίστηκα σε έναν συνδυασμό μεταλλικού νερού, μπύρας, λυκίσκου και μαγιάς, όλα αναμειγμένα μεταξύ τους.

Οι ιδιοκτήτες του spa ισχυρίζονται ότι αυτό έχει φαρμακευτικές ιδιότητες, καθώς και ότι ο συνδυασμού του νερού με τη μπύρα είναι πράγματι ότι καλύτερο για σας.

Μαζί μου είναι ο γενικός διευθυντής του spa, Mojmir Prokes. Η ιδέα να κατασκευάσει το spa μπύρας ήταν δική του.

"Πέρσι φτιάξαμε ένα ξενοδοχείο εδώ, με 90 κλίνες και θέλαμε να δώσουμε τις καλύτερες υπηρεσίες μας στους φιλοξενούμενους. Γι' αυτό και δημιουργήσαμε ένα κέντρο ευεξίας εδώ".

Έχει άραγε η μπύρα πράγματι φαρμακευτικές ιδιότητες; Μας κάνει πράγματι καλό;
"Μας κάνει πολύ καλό. Συνεργαζόμαστε με έναν γιατρό, και μπορώ να πω ότι είναι πολύ καλό για το δέρμα και τα μαλλιά".

Πες μου πώς λειτουργεί.
"Κάνετε μπάνιο με μεταλλικό νερό. Το μεταλλικό νερό έρχεται από μια πολύ καλή πηγή, 6 χιλιόμετρα από εδώ και στη συνέχεια προσθέτουμε τα 8 έως τις 10 λίτρα μπύρας”.

Μπάνιο μπύρας - τι ακριβώς είναι το μπάνιο μπύρας;
"Το μπάνιο μπύρας είναι γίνεται με ένα ιδιαίτερο είδος  μπύρας που παράγεται από την οικογενειακή ζυθοποιία Chodovar.

Αυτή είναι η μπύρα που μπορούμε να την πιούμε κιόλας;
"Μπορείτε να την πιείτε αυτή τη μπύρα, είναι πολύ καλή. Αλλά εδώ, στο λουτρά κάνει ζέστη, οπότε δεν είναι καλή για πόση".

Φυσικά, στους Τσέχους δεν αρέσει να πίνουν ζεστή μπύρα, προτιμούν κρύα μπύρα, σε αντίθεση με τους Άγγλους. Θα πρέπει να εξηγήσω ότι στην κεφαλή  της μπανιέρας υπάρχει ένας τεράστιος οριχάλκινος κρουνός, που από εκεί τρέχει η μπύρα. Αχ - ήρθε η μπύρα. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της θεραπείας, όχι μόνο να ξαπλώνεις στη μπανιέρα μπύρας, αλλά και να την πίνεις κιόλας.

Συνεπώς, αυτό είναι ένα ποτήρι Chodovar lager;
"Ναι, είναι μια ελαφριά μπύρα, δεν έχει πάρα πολύ αλκοόλ. Έτσι θα έχετε μια καλή αίσθηση, να έχετε τη μπύρα στο ζεστό μπάνιο και στον κρουνό να την πίνετε κρύα".

Γι' αυτό θα πρέπει να παραμείνετε σε αυτή την μπανιέρα για 25 λεπτά, για να  το απολαύσετε και να χαλαρώσετε.
"Ναι, αυτό ακριβώς. Θέλουμε οι επισκέπτες να το απολαύσουν, να κάνουν ένα διάλειμμα, να πιούν και να μιλήσουν με φίλους".

Το spa μπύρας ήταν μια ιδιαίτερα ευχάριστη εμπειρία, αλλά ακόμα δεν ήμουν πεπεισμένος ότι όλα δεν ήταν ένα καλοστημένο αστείο. Έτσι πήγα να δω έναν από τους ανθρώπους που υλοποίησαν την ιδέα, τον Jiri Plevka βασικό ζυθοποιό στο Chodovar.
"Όχι, δεν είναι αστείο. Η ιδέα να μπαίνει μπύρα στο μπάνιο είναι πολύ παλιά και προήλθε από την αρχαία Ρώμη - και όλοι γνωρίζουν ότι είναι πραγματικά υγιεινό".

Πώς μπορεί να είναι υγιεινή; Η μπύρα παχαίνει. Το αλκοόλ δεν κάνει καλό. Πώς μπορεί κάνεις μπάνιο στη μπύρα και στη συνέχεια την πίνεις και αυτό να είναι καλό για την υγεία;
"Η μπύρα είναι γνωστό πως είναι υγιεινή λόγω των βιταμινών. Η  μπύρα περιέχει σύμπλεγμα βιταμίνης Β και αυτό κάνει πολύ καλό στο δέρμα. Το δικό μας  λουτρό μπύρας δεν περιέχει μόνο μπύρα, περιέχει 50% μεταλλικό νερό. Το εμφιαλωμένο νερό κάνει πολύ καλό στα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, η μπύρα αναμεμειγμένη με το νερό κάνει πολύ καλό στο δέρμα. Και τέλος ο λυκίσκος στη μπύρα είναι καλό χαλαρωτικό σώματος".

Υποθέτω ότι είναι κυρίως οι άνδρες που χρησιμοποιούν τα spa; Άλλωστε είναι το όνειρο κάθε άνδρα να είναι ξαπλωμένος σε μια μπανιέρα γεμάτη με μπύρα.
"Ήταν το όνειρο πολλών ανδρών, αυτό το μπάνιο με μπύρα και τώρα είναι η πραγματικότητα. Επίσης νομίζω ότι και οι γυναίκες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για αυτήν υγιεινή διαδικασία, γιατί κάνει καλό στο δέρμα τους".

Οι ισχυρισμοί αυτοί όμως αντιμετωπίζονται με οργή και δυσπιστία από εκείνους που προσπαθούν να πείσουν τους Τσέχους να πίνουν λιγότερη μπύρα. Ανάμεσά τους είναι ο Δρ. Karel Nespor, ένας από τους μεγαλύτερους υπέρμαχους της χώρας κατά του αλκοόλ.
"Αυτό το λεγόμενο spa μπύρας χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τη βιομηχανία του αλκοόλ, και εμείς στην Τσεχία έχουν μια παροιμία «ότι ψωμί τρώμε, τέτοιο τραγούδι θα τραγουδήσουμε». Αυτή η απάτη είναι δημόσιες σχέσεις από τη βιομηχανία μπύρας".

Σας λένε ότι δεν υπάρχει ιατρική βάση πίσω από αυτό.
"Λοιπόν, δεν έχω προβλήματα με το ζεστό νερό. Δεν έχω πρόβλημα με τα spa. Δεν έχω καν πρόβλημα με τη μπύρα. Αλλά έχω πρόβλημα με το αλκοόλ στη μπύρα. Συνεπώς, εάν αυτό ήταν ένα spa με μπύρα χωρίς αλκοόλ, δεν θα είχα πρόβλημα. Αλλά το αλκοόλ είναι το πρόβλημα και δεν είναι ένα πρόβλημα μόνο στην Τσεχική Δημοκρατία, αλλά σε όλο τον κόσμο, όπως η Μεγάλη Βρετανία".

Η μπύρα είναι τόσο μεγάλο μέρος της Τσέχικου πολιτισμού, όμως. Η μπύρα έχει τόσο μεγάλη σημασία για την δημιουργία της Τσεχικής ταυτότητας. Σίγουρα η φωνή σας είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό φωνή της μειονότητας.
"Νομίζεις ότι παράδοση είναι μια δικαιολογία - πριν από τον πόλεμο, στην Τσεχία η κατανάλωση αλκοόλ ήταν σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Συνεπώς, δεν έχει να κάνει με την παράδοση. Εξάλλου, δεν υπάρχουν πια Τσέχικες ζυθοποιίες, υπάρχουν νοτιοαφρικάνικες ζυθοποιίες στην Τσεχική Δημοκρατία! Οπότε δεν πιστεύω ότι δεν υπάρχει λόγος να νιώθουμε εθνική υπερηφάνεια. Περισσότεροι λόγοι υπάρχουν για να νιώσουμε εθνική ντροπή".

Οπότε, δεν πρέπει να επισκέπτονται το spa μπύρας;
"Σίγουρα όχι. Φοβάμαι ότι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ίσως να νοσηλεύσουμε πρώην επισκέπτες αυτού του spa, σε κλινική για αλκοολικούς. Έχω συναντήσει πολλούς ανθρώπους με σοβαρά δερματικά προβλήματα, ασθένειες του δέρματος, αποτυχημένες θεραπείες από ειδικούς. Αλλά όταν σταμάτησαν να πίνουν αλκοόλ, το πρόβλημα βελτιώθηκε. Έτσι, η αποχή είναι πολύ καλύτερο για το δέρμα από τη μπύρα".

Για τον Karel Nespor, η μπύρα είναι το πρόβλημα. Για τον Jiri Plevka, η μπύρα είναι η λύση - για τα πάντα, από την υψηλή πίεση του αίματος ως τη ξηροδερμία. Ποιος ξέρει ποιος έχει δίκιο. Ένα είναι το σίγουρο. Οι Τσέχοι είναι πρώτοι στον κόσμο στην κατά κεφαλήν κατανάλωση μπύρας.

Το παρόν άρθρο αποτελεί παρουσίαση και συνέντευξη του Karel Nespor, σε ραδιοφωνικό σταθμό της Πράγας, το 2006.

Δείτε το παρακάτω βιντεάκι παρουσίασης από την εν λόγω ζυθοποιία, τους χώρους και την προετοιμασία των spa.

{youtube}

}

 

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το