English Greek
19
Παρ, Απρ
40 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Στην Αρχαία Μεσοποταμία Πληρώνονταν Με... Μπύρα!

Ιστορικα - Εγκυκλοπαιδεια
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Σήμερα μπορεί να παίρνουμε τους μισθούς μας σε χρήματα, αλλά δεν ήταν πάντα έτσι τα πράγματα. Όπως δείχνει η ανακάλυψη μιας πήλινης επιγραφής περίπου 5.000 ετών, οι εργαζόμενοι στην αρχαία Μεσοποταμία πληρώνονταν για τη δουλειά τους σε λίτρα μπύρας - μια μορφή αμοιβής που φαίνεται απίστευτη να την σκεφτούμε.

Η επιγραφή που βρέθηκε χρονολογείται στο 3300 π.Χ. και είναι ένα από τα πρώτα γνωστά παραδείγματα της ανθρώπινης γραφής. Βρέθηκε στην πόλη Ουρούκ, σε αυτό που τώρα αποκαλούμε Ιράκ. Όπως εξηγεί ο Alison George στο New Scientist, στην πινακίδα εμφανίζεται ένας άνθρωπος που τρώει από ένα πιάτο -που σημαίνει «σιτηρέσιο»- και πίνει από ένα κωνικό αγγείο - που σημαίνει «μπύρα».

Οι γραμμές στην επιφάνεια υποδηλώνουν την ποσότητα των μερίδων μπύρας που καταβάλλονταν σε έναν συγκεκριμένο εργαζόμενο, ενώ μας παρουσιάζει το «παλαιότερο γνωστό είδος μισθού στον κόσμο», υπονοώντας επίσης ότι η έννοια του εργαζομένου και του εργοδότη ήταν γνωστή πριν από 5 χιλιετίες.

«Το σύστημα γραφής είναι η σφηνοειδής και επέτρεψε στους διαχειριστές στη Μεσοποταμία να τηρούν λογαριασμούς», εξηγεί το BBC. «Αυτό που είναι εκπληκτικό είναι ότι πρόκειται για μια κοινωνία όπου η οικονομία βρίσκεται στα πρώτα της στάδια, δεν υπάρχει νόμισμα, δεν υπάρχουν χρήματα», ανέφερε ο Gus O'Donnell, επικεφαλής της βρετανικής δημόσιας υπηρεσίας στο BBC.

«Αλλά ενώ η εν λόγω επιγραφή μπορεί να αντιπροσωπεύει την παλαιότερη γνωστή απόδειξη της μπύρας ως πληρωμή για την εργασία, ήδη γνωρίζουμε ότι στην Αρχαία Αίγυπτο οι εργάτες των πυραμίδων πληρώνονταν με 4 έως 5 λίτρα την ημέρα...

...Τα αλκοολούχα ποτά αντί πληρωμής είχαν ως στόχο να κρατήσουν τους εργαζομένους σε μια διαρκή κατάσταση ευφορίας ώστε να είναι πιο υποχωρητικοί στις απαιτήσεις τους. Άλλωστε, στην αρχαιότητα, το αλκοόλ σε αραιή μορφή θεωρούνταν ως μια σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών», αναφέρει η Annalee Newitz, Βρετανή αρχαιολόγος.

πηγή: perierga.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπύρα: Θερμίδες & 5 Οφέλη Για Την Υγεία
onmed.gr

Αν είστε λάτρεις της μπύρας, δεν χρειάζεται να νιώθετε ενοχές κάθε φορά που ενδίδετε σε ένα ποτήρι.

Αφήστε Τα Προβιοτικά, Πιάστε Μια Μπύρα!
cibum.gr

Έρευνα αποδεικνύει πως ακόμα και μια μπύρα έχει περισσότερα οφέλη στο μικροβίωμα του εντέρου από τα μοντέρνα προβιοτικά.

Οι Κίνδυνοι Της Ανάμιξης Αλκοόλ Και Καλοκαιρινής Ζέστης
sigmalive.com

Διανύουμε ζεστές καλοκαιρινές μέρες με φίλους και συγγενείς μετά από ένα χρόνο και με την πανδημία του κορωνοϊού να μας απομακρύνει από αγαπημένα μας πρόσωπα πλέον είμαστε σε θέση να το διασκεδάζουμε πάλι μαζί.

Πόσο Πειράζει Μια Μπύρα Μετά Την Άσκηση; Δύο Ειδικοί Απαντούν
Μαρία Κοτοπούλη

Θα μπορούσε μια μπύρα μετά την προπόνηση να μας βλάψει ή μήπως υπερβάλουμε; Δύο ειδικοί διερευνούν τα υπέρ και τα κατά της μπύρας ως επιλογή μετά την προπόνηση και δίνουν ενδιαφέρουσες απαντήσεις.

Μπορείς Να Έχεις Μπύρα Στο Πρωινό
esquire.com.gr

Στη Δανία, θα βρεις το Øllebrød, ένα πιάτο που αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο να χρησιμοποιείς τα ξερά κομμάτια ψωμιού σίκαλης (και οποιαδήποτε μπύρα που μπορεί να έχει ξεμείνει ανοιχτή).

Φίλοι: Πώς Μας Κρατούν Πιο Υγιείς
healthview.gr

Οι φίλοι μας δεν μας κρατούν μόνο παρέα. Μπορούν να μας χαρίσουν και υγεία. Το απέδειξε και μια νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το