English Greek
20
Σαβ, Απρ
35 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Μέσω Συμβολαίων 62.000 Τόνους Βυνοποιίσιμο Αναμένει Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία Στα 24 Λεπτά Το Κιλό

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Στους περίπου 62.000 τόνους αναμένεται να φτάσει φέτος η παραγωγή βυνοποιήσιμου κριθαριού, μέσω του προγράμματος συμβολαιακής καλλιέργειας, που εφαρμόζει για 15η χρονιά η «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», έχοντας συνάψει συμβάσεις με 2.500 παραγωγούς με εγγυημένη τιμή στα 24 λεπτά το κιλό.

Ξεπερνούν τα 150.000 στρέμματα οι συνολικές εκτάσεις που έχουν καλλιεργηθεί την τρέχουσα περίοδο με βυνοποιήσιμο κριθάρι μέσω του Προγράμματος Συμβολαιακής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και είναι αυξημένες κατά περίπου 15% σε σύγκριση με τη σεζόν του 2022. Παράλληλα συνεχίζεται η επίμονη δουλειά που γίνεται σε επίπεδο έρευνας πολλαπλασιαστικού υλικού, με εισαγωγή νέων ποικιλιών σε σποροπαραγωγή και ανάπτυξη άλλων, ειδικά διαμορφωμένων για τις ελληνικές συνθήκες και με στόχο τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. «Σταθερός προσανατολισμός μας είναι η εξ ολοκλήρου κάλυψη των αναγκών μας με ελληνικό κριθάρι. Η αύξηση στις εκτάσεις έχει ως στόχο τη διασφάλιση της απαραίτητης ποσότητας, ώστε η εξαγωγή βύνης να γίνεται πλέον συστηματικά και όχι περιστασιακά, σε περίπτωση που παρατηρούνται υψηλές παραγωγές», εξηγεί στο «Beer & Brunch», ο επικεφαλής γεωπόνος του Προγράμματος Συμβολαιακής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Βασίλης Κωττούλας.

Με το βλέμμα στον καιρό
Με την καλλιέργεια να έχει εισέλθει, πλέον, στην τελική ευθεία για την έναρξη των αλωνιών, ο έμπειρος συνομιλητής μας επισημαίνει πως με βάση την εικόνα που έχουν αυτήν τη στιγμή τα χωράφια, οι παραγωγές αναμένεται να είναι πάνω από τον εθνικό μέσο όρο για την καλλιέργεια του κριθαριού και πως η έγνοια πλέον είναι να κρατήσει ο καλός καιρός.

«Φαίνεται πως πάμε για αποδόσεις που θα ξεπεράσουν τα 400 κιλά το στρέμμα, που είναι ο μέσος όρος για τα ελληνικά δεδομένα. Σίγουρα θα υπάρξουν και χωράφια που θα κυμανθούν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα και θα είναι αυτά στα οποία οι παραγωγοί λίπαναν με τις συνιστώμενες ποσότητες θρεπτικών στοιχείων και εφάρμοσαν ολοκληρωμένο πρόγραμμα φυτοπροστασίας», σημείωσε ο κ. Κωττούλας.

Εξήγησε δε, ότι «ο ήπιος χειμώνας και οι ικανοποιητικές βροχοπτώσεις της άνοιξης, είχαν πολύ θετική επίδραση στην καλλιέργεια. Επιπλέον, οι έως τώρα κανονικές θερμοκρασίες, διασφαλίζουν το απρόσκοπτο γέμισμα του σπόρου και ως εκ τούτου αναμένεται και καλή ποιότητα, τουλάχιστον ως προς το χαρακτηριστικό του μεγέθους του σπόρου.

malt

Αυξημένες, κατά τον κ. Κωττούλα, ήταν οι προσβολές από έντομα (σ.σ. βρωμούσες) που δεν δημιουργούν συνήθως σοβαρά προβλήματα, όπου ωστόσο οι πληθυσμοί ήταν υψηλοί έγιναν οι κατάλληλες επεμβάσεις. Η αυξημένη ένταση πίεσης των ασθενειών, κυρίως ρυγχοσπορίωσης και δικτυωτής κηλίδωσης, ταυτόχρονα, όπου αντιμετωπίστηκε έγκαιρα και με τα κατάλληλα σκευάσματα, δεν θα επηρεάσει τις τελικές αποδόσεις.

«Εκείνο που μας ανησυχεί, πλέον είναι οι τοπικές χαλαζοπτώσεις, λόγω του άστατου καιρού των τελευταίων εβδομάδων, καθώς, επίσης, και το να παραταθεί αυτή η αστάθεια κατά τον αλωνισμό», μας αναφέρει.

Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, χωρίς απρόοπτες δυσάρεστες εκπλήξεις, στόχος της εταιρείας για φέτος είναι να παραχθούν περί τους 62.000 τόνους, οι οποίοι σε ποσοστό 75% προορίζονται να καλύψουν εγχώριες ανάγκες σε βύνη της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και παράλληλα θα της επιτρέψουν να εξάγει το υπόλοιπο 25% σε γειτονικές χώρες.

«Με βάση τα στοιχεία των Brewers of Europe, η παραγωγή μπύρας στην Ελλάδα εκτιμάται ότι έφθασε το 2022 στα 4.100.000 εκατόλιτρα, από 4.019.000 εκατόλιτρα το 2021. Με βάση τα θετικά μηνύματα από τον τουριστικό κλάδο πιστεύουμε πως θα έχουμε μια αντίστοιχη χρονιά και το 2023», τονίζει ο κ. Κωττούλας.

Σταθερή πρακτική για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, εξάλλου, αποτελεί η διαρκής αξιολόγηση του γενετικού υλικού που χρησιμοποιείται μέσω του προγράμματος συμβολαιακής και αν προκύπτουν νέες ποικιλίες, οι οποίες υπερέχουν έναντι των υφιστάμενων, προχωρά σε σταδιακή αντικατάστασή τους. «Έτσι, φέτος, πλην των γνωστών και εξαιρετικών ποικιλιών Fortuna, Zhana, καθώς και της νεότερης Fatima, βρίσκονται στη φάση της σποροπαραγωγής δύο νέες, δυναμικές ποικιλίες, η Guzel και η Lexy», τονίζει ο γεωπόνος της εταιρείας.

Πρωιμότητα και αντοχή στην ξηρασία
Παράλληλα, αποκαλύπτει ότι «εισέρχεται πλέον στην τελική του φάση το πρόγραμμα δημιουργίας νέων ποικιλιών, με βάση τις ελληνικές εδαφοκλιματικές συνθήκες και ευελπιστούμε, σύντομα να έχουμε νέα για τις πρώτες ελληνικές ποικιλίες βυνοποιήσιμου κριθαριού, με κύρια χαρακτηριστικά την πρωιμότητα και την αντοχή σε ξηροθερμικές συνθήκες. Σε εξέλιξη επίσης βρίσκεται και το πρόγραμμα μείωσης των εκπομπών του CO2 από την καλλιέργεια του κριθαριού. Στόχος μας είναι να ετοιμάσουμε μια νέα πρόταση για την καλλιέργεια, ώστε να μειωθεί η εκπομπή CO2 έως και 30%, χωρίς όμως να επηρεάζεται το εισόδημα του παραγωγού. Βασικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια καλείται να παίξει κι η υιοθέτηση κάποιων εκ των eco schemes της νέας ΚΑΠ».

πηγή: agronews.gr

 
 

 

 

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Βαυαρία Πωλούν Την Περισσότερη Μπύρα Στη Γερμανία
Αλίκη Μαχαίρα

Πουθενά αλλού στη Γερμανία δεν πωλείται τόση μπύρα: Οι ζυθοποιίες της Βαυαρίας είναι οι κορυφαίοι πωλητές για όγδοη φορά.

Weldwerks - Chocolate Covered
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Weldwerks Brewing Co.

3 Sons - Wolf And Fox / Kindred Beings / Hollow Grounds
Γιώργος Ιορδανίδης

Τρεις νέες ετικέτες κυκλοφόρησε η 3 Sons Brewing Co.

Threes - Divine Symmetry
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Threes Brewing.

DuClaw - Sour Me Pomegranate, Passion Fruit, & Plum / The PastryArchy Macchiato
Γιώργος Ιορδανίδης

Δυο νέες ετικέτες κυκλοφόρησε η DuClaw Brewing Co.

AleBrowar - #AleLab 07A: Beerlicious
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η AleBrowar.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το