English Greek
27
Σαβ, Απρ
42 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η Ελλάδα Είναι Από Τις Πιο Ακριβές Χώρες Στα Αλκοολούχα Ποτά

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Το 2022, το επίπεδο τιμών για το αλκοόλ ήταν πάνω από δυόμισι φορές υψηλότερο στο ακριβότερο κράτος μέλος σε σύγκριση με το πιο φθηνό. Αυτή η μεγάλη διακύμανση τιμών οφείλεται κυρίως στις διαφορές στη φορολογία αυτών των προϊόντων.

Η Ελλάδα είναι από τις πιο ακριβές χώρες της Ευρώπης στα αλκοολούχα ποτά σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, που επεξεργάστηκε και ανέλυσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat), σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται οι τιμές στα αλκοολούχα ποτά (αλκοολούχα, μπύρα, οίνος) το 2022 στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα:

  • βρίσκεται στην 3η θέση των 27 Κρατών Μελών της ΕΕ.
  • βρίσκεται στην 6η θέση μεταξύ των 36 χωρών (συμπεριλαμβανομένων τόσο των χωρών της ΕΖΕΣ /Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών, των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας).

alcohol prices

Ειδικότερα, είναι η τρίτη ακριβότερη χώρα της ΕΕ των 27 στα οινοπνευματώδη ποτά με δείκτη τιμών 153,3 ο οποίος είναι 53,3% υψηλότερος του μέσου ευρωπαϊκού όρου, κάτι που προφανώς εξηγείται από τον πολύ υψηλό ΕΦΚ που ισχύει στη χώρα μας και το ΦΠΑ, οι οποίοι ανεβάζουν σημαντικά το κόστος για τον τελικό καταναλωτή. Όπως έχουμε επισημάνει στα αλκοολούχα ποτά το 51% της τελικής τιμής ενός τυπικού αλκοολούχου ποτού καλύπτει ο ΕΦΚ (περίπου το 1/3) και ο ΦΠΑ.

Από τον πίνακα επίσης φαίνεται ότι η Ελλάδα παραμένει αρκετά ψηλά σε σύγκριση με τις τουριστικά ανταγωνιστικές χώρες όπως είναι η Κύπρος (με 115) η Γαλλία (με 100,1) η Ισπανία (με 97,8) και η Ιταλία (με 89,3).

Ακριβότερη στα οινοπνευματώδη ποτά ήταν η Φινλανδία με δείκτη τιμών 214,2 (κατά 114,2% υψηλότερο από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο) ακολουθεί η Ιρλανδία με δείκτη τιμών 210,7, η Ελλάδα στην τρίτη θέση και στην τέταρτη και πέμπτη θέση η Σουηδία (με 151,8) και η Δανία (με 144,6).

Τα χαμηλότερα επίπεδα τιμών για το αλκοόλ καταγράφηκαν στην Ουγγαρία με 81,8 (18 % κάτω του μέσου όρου της ΕΕ) , την Αυστρία με 83,8 (-16% του μέσου όρου) και την Γερμανία με 86,9 (-13% του μέσου όρου).

πηγή: thesstoday.gr

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Odd Side Ales - Hazel's Nuts Chocolate And Banana / Hazel's Nuts Toasted Marshmallow And Coconut
Γιώργος Ιορδανίδης

Δυο νέες ετικέτες κυκλοφόρησε η Odd Side Ales.

OverWroks - Valkyrie Vendetta
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η OverWroks.

Siren - Press To Zest / Mucha Mocha / Caffè Lungo / Extra Special Beans
Γιώργος Ιορδανίδης

Τέσσερεις νέες ετικέτες κυκλοφόρησε η Siren Craft Brew.

Gigantic / Von Ebert - Enjoy House
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα, σε συνεργασία με την Von Ebert Brewing, κυκλοφόρησε η Gigantic Brewing Co.

The Bruery - Ah Fudge!
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα αναμένεται από την The Bruery.

AleSmith / Weathered Souls - Diego Antonio
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα, για τα 25α γενέθλιά της, σε συνεργασία με την Weather Souls Brewing Co., κυκλοφορεί η AleSmith Brewing Co.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το