English Greek
28
Κυρ, Απρ
41 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Αναστασίου / Πηνειός - Ρόα

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ο Ιανουάριος βρίσκεται στη μέση του κι εμείς σας παρουσιάζουμε την νέα μας συνταγή για το 2024.

Αυτή τη φορά η μικρή μας ζυθοποιία υποδέχθηκε στις εγκαταστάσεις της στο Χαλάνδρι την ομάδα της Ζυθοποιία Πηνειού και το αποτέλεσμα είναι μια απολαυστική, "Sour" με προσθήκη ροδιού, ιβίσκου" και 3,5% ABV.

Το όνομα αυτής "Ρόα".

anastasiou pineios roa

Ένα πανάρχαιο έθιμο του λαού μας για την γιορτινή μέρα της έλευσης του νέου χρόνου είναι «το σπάσιμο του ροδιού» Το έθιμο αυτό αρχικά εντοπίστηκε στην Πελοπόννησο, αν και μετά διαδόθηκε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Η δύναμη του ροδιού έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα αφού θεωρούσαν ότι οι κόκκοι του συμβόλιζαν την αφθονία, ίσως και λόγω της ποσότητάς τους, τη γονιμότητα, την αιωνιότητα, αλλά και την καλή τύχη. Στην ελληνική μυθολογία είναι το φρούτο που δένει την Περσεφόνη με το βασίλειο του Κάτω Κόσμου και το έμβλημα των Ελευσίνιων μυστηρίων. Στην αρχαία Αίγυπτο, το χρησιμοποιούσαν ως ταφικό κτέρησμα, ενώ αποτελούσε διακοσμητικό μοτίβο στο ναό του Σολομώντα καθώς αναφέρεται και στην Παλαιά Διαθήκη.

Η Ελληνική μυθολογία βρίθει από ιστορίες που έχουν το ρόδι σαν πρωταγωνιστή. Αυτός ο ιερός καρπός είναι συνδεδεμένος με την Δήμητρα, και την Περσεφόνη αλλά και με την Αφροδίτη, την Αθηνά και την Ήρα.

Η ροδιά πιστεύεται ότι είναι δέντρο γηγενές, δηλαδή γεννήθηκε στην Ελλάδα. Κάποιοι άλλοι όμως, λένε ότι ήρθε από την Περσία και κάποιοι άλλοι ότι μας ήρθε από την Κεντρική Ασία. Γεγονός πάντως είναι ότι η ροδιά και ο καρπός της είναι γνωστά στην Ελλάδα από την αρχαιότητα.

Την αποκαλούσαν ροιά και τον καρπό της ρόα. Το υποκοριστικό «ροΐδιον» της ελληνιστικής εποχής, έδωσε αργότερα την ονομασία «ρόιδο» και «ρόιδι», για να καταλήξει στο σημερινό «ρόδι».

Το ρόδι έχει κρατήσει τους συμβολισμούς του μέχρι τις μέρες μας και μπορεί να μην γιορτάζουμε πλέον τα Θεσμοφόρια ή τα Ελευσίνια Μυστήρια, αλλά κάθε πρωτοχρονιά φροντίζουμε να προμηθευτούμε ένα ρόδι, έστω και διακοσμητικό, για να ευχηθούμε υγεία και αφθονία.

Η "Ρόα" είναι η νέα μας συνταγή και πρώτη για το 2024, υψώνουμε ένα ποτήρι και ευχόμαστε σε όλες και όλους καλή χρονιά με υγεία!!!

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Carton - McGurk Effect
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Carton Brewing Co.

Αναστασίου / Corfu - Σχερία
Σταύρος Δοβιστινός

Με μεγάλη χαρά σας παρουσιάζουμε την δεύτερη κατά σειρά συνεργατική συνταγή για τον εορτασμό των πέντε ετών της μικρής μας ζυθοποιίας.

Perennial / Prairie - Bombraxas (2022)
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα, σε συνεργασία με την Prairie Artisan Ales, κυκλοφόρησε η Perennial Artisan Ales.

Nøgne Ø - Rygene
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Nøgne Ø.

Tröegs - #432
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Tröegs Independent Brewing.

Founders - Más Agave Clásica Prickly Pear
Γιώργος Ιορδανίδης

Την κυκλοφορία μίας νέας ετικέτας ανακοίνωσε η Founders Brewing Co.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το