English Greek
20
Σαβ, Απρ
34 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Το Αλκοόλ Σκοτώνει Περισσότερο Από Το AIDS, Τη Φυματίωση Ή Τη Βία

Υγεια
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Το αλκοόλ προκαλεί σχεδόν 4% περισσότερους θανάτους παγκοσμίως απ' ότι το AIDS, η φυματίωση ή η βία, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η αύξηση του ατομικού εισοδήματος έχει συντελέσει στην αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ στις πολυπληθής χώρες της Αφρικής και της Ασίας, περιλαμβανομένης της Ινδίας και της Νοτίου Αφρικής, ενώ η περιστασιακή ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ είναι κυρίαρχο πρόβλημα σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες, διαπιστώνεται στην έκθεση.

Ωστόσο, οι πολιτικές ελέγχου του αλκοόλ είναι αδύναμες και παραμένουν χαμηλά στην λίστα των προτεραιοτήτων των κυβερνήσεων παρά το κοινωνικό βάρος από τα τροχαία δυστυχήματα, την βία, τη νοσηρότητα, την πλημμελή προσοχή των παιδιών και την συστηματική απουσία από την εργασία.

Κατά προσέγγιση 2,5 εκατομμύρια άτομα πεθαίνουν ετησίως από αιτίες που σχετίζονται με το αλκοόλ, υπογραμμίζεται στην Παγκόσμια Αναφορά για το Αλκοόλ και την Υγεία.

«Η επιβλαβής χρήση του αλκοόλ είναι μοιραία ιδιαίτερα για τις νεαρές ηλικιακές ομάδες, ενώ το αλκοόλ είναι εκ των κύριων παραγόντων κινδύνου θανάτου μεταξύ των ανδρών 15-59 ετών», αναφέρεται στην έκθεση.

Στην Ρωσία και την Κοινοπολιτεία των Ανεξαρτήτων Πολιτειών, κάθε πέμπτος θάνατος οφείλεται στην κατάχρηση αλκοόλ.

Η ακατάσχετη περιστασιακή χρήση αλκοόλ που συχνά συντελεί σε επικίνδυνες συμπεριφορές, είναι κυρίαρχη στην Βραζιλία, το Καζακστάν, το Μεξικό, την Ρωσία, τη Νότιο Αφρική και την Ουκρανία, ενώ αυξητική τάση παρατηρείται και σε άλλες χώρες.

«Παγκοσμίως, περίπου το 11% των καταναλωτών αλκοόλ έχουν ένα εβδομαδιαίο περιστατικό βαριάς χρήσης, με τους άνδρες να ξεπερνούν τις γυναίκες. Οι άνδρες συνεχώς εμπλέκονται σε προβληματική κατανάλωση αλκοόλ σε σχέση με την γυναίκα, σε όλες τις περιοχές του πλανήτη», σημειώνει ο ΠΟΥ.

Οι υπουργοί Υγείας των 193 μελών του Οργανισμού συμφώνησαν τον περασμένο Μάιο να θεσπίσουν μέτρα για τον περιορισμό της ακατάσχετης κατανάλωσης αλκοόλ και άλλων μορφών κατάχρησης του, μέσω αύξησης της φορολογίας στα αλκοολούχα ποτά και αυστηρότερους περιορισμούς μαρκετινγκ.

Το αλκοόλ είναι αιτιολογικός παράγοντας σε 60 είδη παθήσεων και τραυματισμών, σύμφωνα με την πρώτη έκθεση του ΠΟΥ για το αλκοόλ, το 2004.

Η κατανάλωση αλκοόλ έχει σχετιστεί με την κίρρωση ήπατος, την επιληψία, δηλητηριάσεις, τροχαία δυστυχήματα, την βία και αρκετές μορφές καρκίνου, περιλαμβανομένων των καρκίνων του μαστού, του ήπατος, του λάρυγγα και του το περιφερικό τμήμα του παχέος εντέρου και του ορθού.

«Πριν έξι ή επτά χρόνια δεν υπήρχαν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία της αιτιολογικής σχέσης αλκοόλ-καρκίνου του μαστού. Τώρα τα έχουμε», σχολιάζει ο Βλαντιμιρ Ποζνιακ επικεφαλής της Μονάδας Κατάχρησης Ουσιών του ΠΟΥ.

Τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ διαφέρουν σημαντικά, από πολύ υψηλά επίπεδα στις ανεπτυγμένες χώρες, μέχρι εξαιρετικά χαμηλά στην Βόρεια Αφρική, την υπο-σαχάρια Αφρική, την νότια Ασία, όπου μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες μουσουλμάνων απέχουν από το αλκοόλ.

Το «σπιτικό» ή παράνομα παρασκευασμένο αλκοόλ (που δεν υπάγεται σε κυβερνητικούς ελέγχους και φορολογικές ρυθμίσεις) αναλογεί στο 30% της συνολικής παγκόσμιας κατανάλωσης μεταξύ των ενηλίκων ατόμων. Φυσικά μεγάλες ποσότητες του είναι τοξικές για τον οργανισμό.

Στην Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες με υψηλά επίπεδα ατομικής κατανάλωσης, τα επεισόδια βαριάς χρήσης αλκοόλ είναι σχετικά χαμηλά, κάτι που σημαίνει ότι το πρότυπο της τακτικής και μετριοπαθούς χρήσης είναι επικρατέστερο.

Η ελαφρά έως μετριοπαθής χρήσης μπορεί να έχει θετική επίδραση στην καρδιακή νόσο και το εγκεφαλικό επεισόδιο. «Ωστόσο, οι ωφέλιμες καρδιαγγειακές επιπτώσεις του αλκοόλ εξαφανίζονται σε περιπτώσεις βαριάς χρήσης», σημειώνεται στην έκθεση.

Ένας από τους πλέον αποτελεσματικούς τρόπους περιορισμού του ποτού, ειδικά μεταξύ των νέων ανθρώπων, είναι η αύξηση της φορολογίας. Επίσης ο καθορισμός ηλικιακών ορίων αγοράς και κατανάλωσης αλκοόλ, και η ρύθμιση του ποσοστού αλκοόλ στο αίμα των οδηγών, μπορεί να μειώσουν την κατάχρηση.

Ορισμένες χώρες έχουν περιορίσει τη διαφήμιση των αλκοολούχων αναψυκτικών ή τις χορηγίες των αθλητικών εκδηλώσεων.

«Αλλά και πάλι δεν είναι αρκετές οι χώρες που κάνουν χρήση αυτών ή και άλλων προληπτικών μέτρων ως προς τον θάνατο, τη νοσηρότητα και τους τραυματισμούς που συνεπάγεται η κατανάλωση αλκοόλ», τονίζει ο ΠΟΥ.

Οι εταιρείες παρασκευής αλκοόλ, περιλαμβανομένων των Diageo και Anheuser Busch InBev αναγνωρίζουν την σημασία της αυτορρύθμισης της βιομηχανίας για την αντιμετώπιση της κατάχρησης του αλκοόλ και προάγουν την θέσπιση μέτρων για την παράνομη χρήση του.

Ωστόσο η ζυθοποιία SABMiller προειδοποιεί ότι μέτρα όπως η ελάχιστη τιμή πώλησης και η υψηλή φορολογία στα προϊόντα αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει κακό στη δημόσια υγεία παρά καλά, οδηγώντας περισσότερους ανθρώπους στην κατανάλωση παράνομα παραγόμενου αλκοόλ.

πηγή: health.in.gr

Κράτα το

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλκοόλ: Πώς Σχετίζεται Η Κατανάλωση Αλκοόλ Με Τον Καρκίνο;
Στέλλα Στρούβαλη

Αλκοόλ: Η επίγνωση της σχέσης μεταξύ αλκοόλ και καρκίνου είναι γενικά χαμηλή, σύμφωνα με μια μελέτη.

Βάλτε Μια Πρέζα Από Αυτό Στη Μπύρα Σας Και Θα Ξεχάσετε Το Φούσκωμα
kipos.firenews.video

Οι λάτρεις της μπύρας αντιμετωπίζουν πάντα ένα πρόβλημα - το φούσκωμα. Υπάρχει όμως ένα απλό κόλπο χάρη στο οποίο αυτό μπορεί να αποφευχθεί.

Ποια Είδη Μπύρας Συμβάλλουν Στην Πρόληψη Της Άνοιας
onmed.gr

Οι μπύρες με πικρή γεύση και φρουτώδες άρωμα μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Μπύρα: Θερμίδες & 5 Οφέλη Για Την Υγεία
onmed.gr

Αν είστε λάτρεις της μπύρας, δεν χρειάζεται να νιώθετε ενοχές κάθε φορά που ενδίδετε σε ένα ποτήρι.

Μπύρα: Πώς Προστατεύει Τον Γυναικείο Εγκέφαλο Και Καρδιά
Αθηνά Δαβαρία

Καλοκαίρι και μπύρα πάνε μαζί... και όχι άδικα αφού είναι δροσιστική και απολαυστική, τις ζεστές μέρες που διανύουμε.

Οι Μπύρες Με Ή Χωρίς Αλκοόλ Ενισχύουν Το Μικροβίωμα Του Εντέρου
Άννα Παπαδομαρκάκη

Την ποικιλομορφία των βακτηρίων που περιέχει το μικροβίωμα του εντέρου ενισχύουν οι μπύρες είτε περιέχουν αλκοόλ, είτε όχι. Συμβάλλουν έτσι στην πρόληψη σημαντικών ασθενειών

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το