English Greek
16
Τρι, Απρ
30 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Γυμναστική Και Αλκοόλ: Μία Άγνωστη Σχέση

Υγεια
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Μόλις τελειώσατε την προπόνηση και έχετε μια ακατανίκητη επιθυμία για μία παγωμένη μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί.

Ακούγεται παράδοξο και όμως συμβαίνει. Εξηγεί μάλιστα και το γεγονός ότι το 9% των εν ενεργεία, επαγγελματιών ποδοσφαιριστών και το 25% των παλαίμαχων αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το αλκοόλ, όπως είχε δείξει έρευνα της Παγκόσμιας Ένωσης Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (FIFPro).

Τι συνδέει όμως τη σωματική άσκηση με το αλκοόλ; Ο εγκέφαλος, είναι η επιστημονική απάντηση.

Δύο πρόσφατες μελέτες αποκαλύπτουν ότι η φυσική δραστηριότητα και η λαχτάρα για αλκοόλ συσχετίζονται, επειδή διεγείρουν το ίδιο σύστημα επιβράβευσης του εγκεφάλου.

Η πρώτη από τις μελέτες διεξήχθη από επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβανία, οι οποίοι ζήτησαν από 150 εθελοντές, ηλικίας 18 έως 85 ετών, να καταγράφουν καθημερινά, επί 21 ημέρες, το επίπεδο της φυσικής τους δραστηριότητας και το πόσο αλκοόλ έπιναν.

Όπως διαπίστωσαν, οι εθελοντές είχαν την τάση να πίνουν περισσότερο τις μέρες που γυμνάζονταν, ιδίως όταν η γυμναστική τους διαρκούσε περισσότερο από το συνηθισμένο.

Αυτό ίσχυε για άνδρες και γυναίκες, καθώς και για όλες τις ηλικίες, ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων που μπορεί να ωθήσουν κάποιον στο ποτό, έγραψαν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Health Psychology».

Πού μπορεί να οφείλεται αυτό; Την απάντηση ως φαίνεται βρήκε η δεύτερη μελέτη, στην οποία επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον εξέτασαν πως επηρεάζουν τον εγκέφαλο η άσκηση και η κατανάλωση αλκοόλ ξεχωριστά.

Όπως διαπίστωσαν, και τα δύο διεγείρουν το επονομαζόμενο μεσομεταιχμιακό μονοπάτι το οποίο είναι το κύκλωμα ανταμοιβής στον εγκέφαλο.

Το κύκλωμα αυτό εγγενώς ενεργοποιείται κάθε φορά που κάνουμε κάτι που ευνοεί την επιβίωση (λ.χ. άσκηση, κατανάλωση τροφής, σεξ) προκαλώντας την έκκριση ουσιών όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη που μας κάνουν να νιώθουμε καλά.

Παρότι το αλκοόλ είναι κάτι τεχνητό, ασκεί την ίδια ακριβώς επίδραση, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Frontiers in Psychiatry».

Η μελέτη τους έδειξε ακόμα ότι τόσο η άσκηση όσο και το αλκοόλ επηρεάζουν τον υποθαλαμο-υποφυσο-επινεφριδικό άξονα, ένα κύκλωμα που αρχίζει από τον εγκέφαλο και καταλήγει στα επινεφρίδια (σ.σ. βρίσκονται πάνω από τους νεφρούς) και παίζει ρόλο στον μεταβολισμό και τις αντιδράσεις μας στο στρες.

Οι επιδράσεις αυτές σημαίνουν πως άσκηση και αλκοόλ προκαλούν έντονο αίσθημα ευεξίας και γι' αυτό σχετίζονται και μπορεί να λειτουργούν αμφίδρομα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

πηγή: onmed.gr

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσες Φυσαλίδες Μπορεί Να Έχει Ένα Ποτήρι Μπύρα; Η Επιστήμη Μίλησε!
sputniknews.gr

Υπάρχει κάποιος που να μη θέλει να περάσει καλά με μια μπύρα στο χέρι και να απολαύσει τον κρεμώδη αφρό της; Αναρωτηθήκατε, όμως, ποτέ πόσες φυσαλίδες θα μπορούσε να κρατήσει; Μια ομάδα επιστημόνων φαίνεται να βρήκε την απάντηση.

Το #1 Φρούτο Για Την Υγεία Του Ήπατος, Σύμφωνα Με Διατροφολόγο
Μιχάλης Θερμόπουλος

Το ήπαρ είναι το δεύτερο μεγαλύτερο όργανο του σώματος (μετά το δέρμα). Η κύρια λειτουργία του είναι να απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα.

Ποιοι Δεν Πρέπει Ποτέ Να Πίνουν Μπύρα - Και Είναι Πολλοί
healthstories.gr

Είτε πηγαίνετε στο μπαρ μετά από μια κουραστική εβδομάδα στη δουλειά, είτε απλά θέλετε να ανοίξετε ένα μπουκάλι μια ζεστή μέρα, η μπύρα είναι αναπόσπαστο μέρος της τακτικής ρουτίνας πολλών ανθρώπων.

Επιστήμονες: Σε Αυτή Την Ποσότητα Η Μπύρα Είναι Επικίνδυνη Για Την Καρδιά
kipos.firenews.video

Μόλις περίπου 300 γραμμάρια μπύρας την εβδομάδα είναι αρκετά για να ξεκινήσει η διαδικασία σκλήρυνσης των αρτηριών, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων.

Μπορούν Οι NoLo Μπύρες Να Θεωρηθούν Υγιεινές;
Ζήσης Ψάλλας

Οι αυξανόμενες ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην υγεία από την υπερβολική κατανάλωση μπύρας οδήγησαν σε αυξημένο ενδιαφέρον για τις μπύρες χωρίς αλκοόλ και χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ («nolo»), ειδικά σε ενήλικες κάτω των 30 ετών. Η αποδοχή τους έχει αυξηθεί πρόσφατα, εν μέρει λόγω των εξελίξεων στην παρασκευή, που απαιτεί λιγότερη θερμότητα με αποτέλεσμα έτσι να διατηρούν περισσότερο την αρχική τους γεύση.

Φίλοι: Πώς Μας Κρατούν Πιο Υγιείς
healthview.gr

Οι φίλοι μας δεν μας κρατούν μόνο παρέα. Μπορούν να μας χαρίσουν και υγεία. Το απέδειξε και μια νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το