English Greek
24
Τετ, Απρ
39 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Αλκοόλ Και Οδήγηση

Υγεια
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Τα Χριστούγεννα έρχονται, θα δούμε φίλους, θα βγούμε έξω, θα φάμε περισσότερο από το συνηθισμένο, θα πιούμε κι ένα ποτηράκι παραπάνω.

Αυτές είναι μερικές από τις μικρές χαρές της ζωής. Για να μην οδηγήσουν όμως σε μεγάλες στεναχώριες, θα πρέπει να γνωρίζουμε πότε πρέπει να δώσουμε σε κάποιον άλλο τα κλειδιά του αυτοκινήτου.

Μύθοι και αλήθειες
Οι κίνδυνοι από την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι γνωστοί, αλλά υποτιμημένοι, παρά το γεγονός ότι το αλκοόλ, σύμφωνα με το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας, σχετίζεται με το 25% των ατυχημάτων στους δρόμους της Ευρώπης και με περισσότερους από 5.000 θανάτους κάθε χρόνο. Μια σειρά από μύθους μας εμποδίζουν να δούμε το πρόβλημα στις σωστές του διαστάσεις:

«Το αλκοόλ δεν με πιάνει»
Το αλκοόλ επηρεάζει όλους τους οργανισμούς. Αργά ή γρήγορα θα σε «πιάσει». Φρόντισε όταν αυτό συμβεί να μην πιάνεις το τιμόνι.

«Μόνο δυο μπύρες ήπια»
Η μπύρα έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ σε σχέση με τα «βαριά» ποτά, αλλά εξακολουθεί να είναι αλκοολούχα. Ένα μεγάλο ποτήρι μπύρας έχει την ίδια ποσότητα αλκοόλ με ένα ουίσκι.

«Είμαι καλός οδηγός»
Οι οδηγικές μας ικανότητες δεν παίζουν κανένα ρόλο όταν είμαστε μεθυσμένοι. Το αλκοόλ επηρεάζει τα αντανακλαστικά και την κρίση μας, αυξάνει το χρόνο αντίδρασης στα απρόοπτα και μειώνει την ικανότητά μας να εκτιμήσουμε τους κινδύνους.

«Θα πιω έναν καφέ πρώτα»
Η καφεΐνη δεν λειτουργεί ως «αντίδοτο» για το αλκοόλ. Ομοίως, δεν θα μας ξεμεθύσει ο κρύος αέρας από το ανοιχτό παράθυρο ή η δυνατή μουσική στο ραδιόφωνο.

Τι προβλέπει η νομοθεσία
Ακόμη κι αν είμαστε «τυχεροί» και δεν εμπλακούμε σε τροχαίο όταν έχουμε πιει, τα πρόστιμα αν μας πιάσουν είναι τσουχτερά.

Σύμφωνα με τον ΚΟΚ, ένας οδηγός θεωρείται μεθυσμένος όταν η συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα ξεπερνά τα 0,5 gr/l.

Αρκεί ένα ποτήρι ουίσκι ή μια μεγάλη μπύρα για να φτάσουμε στο όριο!

Οι ποινές ξεκινούν από το πρόστιμο των 200€ και την ακινητοποίηση του οχήματος και μπορούν να φτάσουν έως τις 2.000€, τη φυλάκιση για 6 μήνες και την αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 5 χρόνια, για τους αμετανόητους.

Έτσι λοιπόν για να αποφύγετε τον κίνδυνο ατυχήματος σε κατάσταση μέθης, η καλύτερη λύση είναι να πάρετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή ταξί!

πηγή: skai.gr

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχουν Και Οι Μπύρες Ημερομηνία Λήξης;
pentapostagma.gr

Μήπως έχετε ληγμένες μπύρες στο ψυγείο; Δείτε πως διατηρούνται μεγαλύτερο διάστημα.

Πόσο Αλκοόλ Επιτρέπεται Να Πίνουμε Κάθε Μέρα Για Να Παραμείνουμε Υγιείς;
sigmalive.com

Δεν είναι ανάγκη να σας το πούμε πως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι μια πολύ κακή συνήθεια με ολέθριες συνέπειες στην υγεία σας, αλλά ειδικά τώρα που όλοι βρισκόμαστε σε καραντίνα, πολλοί είναι αυτοί που ακόμα και από... βαρεμάρα, πίνουν σχεδόν καθημερινά αλκοόλ. Πόσο όμως αλκοόλ επιτρέπεται να καταναλώνει κανείς κάθε μέρα;

Αλκοόλ: Με Ποιους Καρκίνους Συνδέεται Ακόμη Και Η Ελάχιστη Κατανάλωση
onmed.gr

Μελέτες που έγιναν στο παρελθόν συνδέουν την περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ με μικρότερο κίνδυνο ορισμένων ειδών καρκίνου.

Η Μέτρια Κατανάλωση Αλκοόλ Επηρεάζει Τον Εγκέφαλό Σου Και Οδηγεί Σε Γνωστική Εξασθένηση
Αγγελική Μαξούρη

Η κατανάλωση επτά ή και περισσότερων *μερίδων αλκοόλ την εβδομάδα σχετίζεται με μεγαλύτερα επίπεδα σιδήρου στον εγκέφαλο σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε σχεδόν 21.000 ανθρώπους η οποία και δημοσιεύτηκε στις 14 Ιουλίου στο περιοδικό PLOS Medicine.

Κι Όμως, Η Μπύρα Μπορεί Να Γίνει Ακόμα Καλύτερη... Επιστημονικά!
Αλέξανδρος Καρατζάς

Το κατάφεραν μικροβιολόγοι.

Μπορούν Οι NoLo Μπύρες Να Θεωρηθούν Υγιεινές;
Ζήσης Ψάλλας

Οι αυξανόμενες ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην υγεία από την υπερβολική κατανάλωση μπύρας οδήγησαν σε αυξημένο ενδιαφέρον για τις μπύρες χωρίς αλκοόλ και χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ («nolo»), ειδικά σε ενήλικες κάτω των 30 ετών. Η αποδοχή τους έχει αυξηθεί πρόσφατα, εν μέρει λόγω των εξελίξεων στην παρασκευή, που απαιτεί λιγότερη θερμότητα με αποτέλεσμα έτσι να διατηρούν περισσότερο την αρχική τους γεύση.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το