English Greek
26
Παρ, Απρ
44 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Έλληνας Ερευνητής Δίνει Στη Μπύρα Χωρίς Αλκοόλ Τη Γεύση Της Κανονικής Μπύρας

Διεθνη
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Γενετικά τροποποιημένη μαγιά επαναφέρει τα χαμένα αρώματα λυκίσκου.

Οι πωλήσεις μπύρας χωρίς αλκοόλ έχουν αυξηθεί στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, πολλοί όμως την αποφεύγουν επειδή η γεύση της υστερεί σε σχέση με την κανονική μπύρα.

Ο λόγος είναι ότι από την μπύρα χωρίς αλκοόλ απουσιάζουν τα αρώματα του λυκίσκου, λέει ο Σωτήριος Καμπράνης, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης που υποστηρίζει ότι έλυσε το πρόβλημα.

Η μπύρα χωρίς αλκοόλ παράγεται από κανονική μπύρα με αφαίρεση της αιθυλικής αλκοόλης με θέρμανση. Ένας άλλος τρόπος για μείωση της περιεκτικότητας σε αλκοόλ είναι η πρόωρη διακοπή της ζύμωσης.

Και στις δύο περιπτώσεις χάνονται τα αρώματα του λυκίσκου, τα οποία χρειάζονται την αιθανόλη για να αναδειχθούν.

Ο Καμπράνης και ο συνεργάτης του Σάιμον Ντουσό επινόησαν μια νέα μέθοδο παρασκευής και ίδρυσαν την εταιρεία EvodiaBio για την εμπορική αξιοποίηση της ιδέας.

sotirios kampranis

«Έπειτα από πολλά χρόνια ερευνών, βρήκαμε τρόπο να παράγουμε μια ομάδα μικρών μορίων που ονομάζονται μονοτερπενοειδή και δίνουν το άρωμα του λυκίσκου. Προσθέτουμε αυτές τις ουσίες στο τέλος της διαδικασίας ζύμωσης για να επαναφέρουμε τη χαμένη γεύση» λέει ο ερευνητής.

«Κανείς δεν είχε καταφέρει να το πετύχει στο παρελθόν» καμαρώνει ο καθηγητής, του οποίου η μέθοδος παρουσιάζεται στο Nature Biotechnology.

Αντί να προσθέτουν αρώματα λυκίσκου, τα οποία κοστίζουν ακριβά, οι ερευνητές παρήγαγαν τα αρώματα στο εργαστήριο χρησιμοποιώντας ένα γενετικά τροποποιημένο στέλεχος του σακχαρομύκητα Saccharomyces Cerevisiae, ο οποίος χρησιμοποιείται στη ζύμωση της μπύρας και του κρασιού και ως μαγιά στη μαγειρική.

«Όταν τα αρώματα του λυκίσκου απελευθερωθούν από τον ζυμομύκητα τα συλλέγουμε και τα εισάγουμε στην μπύρα, επαναφέροντας τη γεύση της κανονικής μπύρας που πολλοί από εμάς γνωρίζουμε και αγαπάμε» λέει ο Καμπράνης.

Η μέθοδος υπόσχεται όχι μόνο να βελτιώσει τη «νερωμένη» γεύση της μπύρας χωρίς αλκοόλ αλλά και να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ζυθοποιίας. Ο λυκίσκος καλλιεργείται κυρίως στη δυτική ακτή των ΗΠΑ και πρέπει να μεταφέρεται σε ψυγεία. Επιπλέον, η καλλιέργεια ενός κιλού λυκίσκου απαιτεί 2,7 τόνους νερού.

«Μακροπρόθεσμα, ελπίζουμε να αλλάξουμε τη βιομηχανία ζυθοποιίας με τη μέθοδό μας - και την κανονική μπύρα, όπου η χρήση αρωμάτων λυκίσκου είναι τόσο σπάταλη».

Ο γενετικά τροποποιημένος ζυμομύκητας δοκιμάζεται τώρα σε ζυθοποιίες της Δανίας με την προοπτική να χρησιμοποιηθεί σε όλο τον κόσμο.

πηγή: in.gr

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαθητές Του Γυμνασίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών Παρήγαγαν Και Εμφιάλωσαν Μπύρα
fonirodopis.gr

Αφορμή για την παραγωγή της μπύρας στάθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γνωριμία με τη δομή, την οργάνωση και τη λειτουργία μίας επιχείρησης».

Ολυμπιακή Ζυθοποιία: Η Νέα Στρατηγική Με Καύσιμο Ανάπτυξη 2,5%
Μάκης Αποστόλου

Στα πλάνα της εταιρείας για την καινούργια χρονιά περιλαμβάνονται νέα λανσαρίσματα, τόσο στην κατηγορία της μπύρας όσο και των mixers, με προϊόντα που «απαντούν» στις σύγχρονες τάσεις και κυρίως στις ανάγκες των καταναλωτών.

Founders - Summer's Gold
Γιώργος Ιορδανίδης

Την κυκλοφορία μιας νέας ετικέτας, σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Detroit Hives, ανακοίνωσε η Founders Brewing Co.

Thornbridge - 1857 / Mikan Shimoda / Shelby: Official Beer Of The Peaky Blinders TV Series
Γιώργος Ιορδανίδης

Τρεις νέες ετικέτες κυκλοφόρησε η Thornbridge Brewery.

Αυξημένες Πωλήσεις Για Την Μπύρα Βεργίνα Με Περιορισμένες Ανατιμήσεις
Δημήτρης Χαροντάκης

Παρά τις μεγάλες αυξήσεις στα κόστη, η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης περιόρισε σε χαμηλά ποσοστά τις ανατιμήσεις. Η αυξημένη τουριστική κίνηση στήριξε τον όγκο των πωλήσεων. Αβεβαιότητα λόγω πολέμου για το 2023.

Βρετανία: Η Τιμή Της Μπύρας Ανεβαίνει Επικίνδυνα - Γιατί Το Κόστος Της Ξεπερνά Κατά Πολύ Τον Πληθωρισμό;
bankingnews.gr

Η μέση τιμή ενός ποτηριού μπύρας, σε μια παμπ στο Λονδίνο έφτασε τα εντυπωσιακά 8,06 λίρες φέτος, η υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το