English Greek
06
Δευ, Φεβ
57 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Αυξημένες Πωλήσεις Για Την Μπύρα Βεργίνα Με Περιορισμένες Ανατιμήσεις

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Παρά τις μεγάλες αυξήσεις στα κόστη, η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης περιόρισε σε χαμηλά ποσοστά τις ανατιμήσεις. Η αυξημένη τουριστική κίνηση στήριξε τον όγκο των πωλήσεων. Αβεβαιότητα λόγω πολέμου για το 2023.

Με αύξηση πωλήσεων, λειτουργικών και καθαρώς κερδών αναμένεται να κλείσει το 2022 για τη Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης ΑΕ -παράγει την μπύρα Βεργίνα- σύμφωνα με πηγές της εταιρείας. Το 2023, κατά τις ίδιες πηγές, είναι μία χρονιά με πολλούς αστάθμητους παράγοντες, μεγάλη ασάφεια, κι ως εκ τούτου είναι πολύ δύσκολο να κάνει κανείς προβλέψεις.

Το κρίσιμο μέγεθος όμως είναι «πώς θα βγει αυτός ο χειμώνας» και «τι θα προκύψει». Ένας από τους πιο σημαντικούς αστάθμητους παράγοντες είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ακόμη κι αν ο πόλεμος σταματήσει, θα έχει σοβαρά «απόνερα» που δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Συγκεκριμένα, οι τιμές πρώτων και βοηθητικών υλών θα παραμείνουν υψηλές, τα λειτουργικά έξοδα θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν η ζήτηση θα διατηρηθεί τουλάχιστον στα επίπεδα της φετινής χρονιάς - «γι' αυτό και δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι», όπως λένε πηγές της εταιρείας.

Ωστόσο στη διάρκεια του 2022, παρά τις έντονες αναστατώσεις, τις ανατροπές και τον πληθωρισμό, η αύξηση του τουριστικού κύματος «έσωσε» την αγορά της μπύρας. Και μάλιστα, όπως επισημαίνεται σχετικά, ο όγκος των πωλήσεων ως το τέλος του χρόνου, αν δεν έχει αυξηθεί, σίγουρα θα παραμείνει στα περσινά επίπεδα.

Με υψηλές ανατιμήσεις σε όλα τα κοστολογικά μεγέθη -πρώτες ύλες, υλικά συσκευασίας, ενεργειακό- η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης ΑΕ κατόρθωσε να «παρακολουθήσει» τον ανταγωνισμό και να βελτιώσει τα βασικά της μεγέθη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι πωλήσεις της εταιρείας εφέτος αναμένεται να διαμορφωθούν στα περίπου 26 εκατ. ευρώ -στο 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου ανήλθαν περίπου στα 22 εκατ. ευρώ, έναντι 22,7 εκατ. ευρώ στη διάρκεια του 2021-, τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων αναμένεται να ανέλθουν στα 3 εκατ. ευρώ και τα καθαρά της κέρδη στα περίπου 1,3 εκατ. ευρώ.

Όμως η εξαγωγική της δραστηριότητα παραμένει περιορισμένη -δεν αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 5% των συνολικών πωλήσεων - διότι όπως λένε «δεν έχει ομαλοποιηθεί ακόμη η εφοδιαστική αλυσίδα, μετά την διαταραχή που υπέστη από την πανδημία». Εξάγει σε Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία, Ιταλία, Αυστρία, Βουλγαρία, Κύπρο και Ολλανδία.

Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η διοίκηση της εταιρείας δεν έκανε ανατιμήσεις άνω του 5% μεσοσταθμικά, είναι προφανές ότι η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης ΑΕ κατόρθωσε να ενισχύσει τη θέση της στην αγορά με «όπλο» την τιμολογιακή πολιτική. Και τούτο παρά το γεγονός ότι το ενεργειακό κόστος στο 9μηνο αυξήθηκε κατά 1,05 εκατ. ευρώ -ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη επένδυση φωτοβολταϊκών για να περιοριστεί η ενεργειακή της επιβάρυνση- ενώ το μεταφορικό κόστος κατά περίπου 400.000 ευρώ. Παράλληλα η τιμή του κριθαριού από 20 λεπτά που ήταν το 2021 φέτος ανήλθε σε πάνω από 30 λεπτά κιλό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές μιλώντας προς το BD, η παραγωγική λειτουργία της εταιρείας έχει κάθετη δομή, δηλαδή μέσα από ένα σύστημα συμβολαιακής γεωργίας, η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης ΑΕ αγοράζει 13.000 τόνους κριθάρι στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας - πρόκειται για αγρότες που καλλιεργούν συνολικά περί τα 30.000 στρέμματα από την Θεσσαλονίκη ως το Διδυμότειχο.

Επίσης διαθέτει ένα από τα δύο βυνοποιία που λειτουργούν στην ελληνική αγορά, που πουλάει βύνη στις περισσότερες ελληνικές μικροζυθοποιίες, καθώς και στην Τουρκία, Βουλγαρία, Αλβανία και Κύπρο.

Εν τω μεταξύ, με το σύστημα της συμβολαιακής γεωργίας παράγει στο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας σε ρόφημα το παραδοσιακό τσάι του βουνού -ως το 2019 λειτουργούσε ξεχωριστή εταιρεία και αυτή τη χρονιά απορροφήθηκε- μία δραστηριότητα που αποφέρει περί το 1 εκατ. ευρώ στο σύνολο των πωλήσεων της εταιρείας.

πηγή: businessdaily.gr

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Νερό Για Το Αύριο» Στην Θεσσαλία Από Την Αθηναϊκή Ζυθοποιία
naftemporiki.gr

Η πρώτη δράση του Προγράμματος «Νερό για το Αύριο» της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας το οποίο εστιάζεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης. Η επιλογή της εν λόγω περιφέρειας έγινε λόγω μιας σειράς από παράγοντες που προκαλούν έντονο πρόβλημα λειψυδρίας, όπως αναφέρθηκε.

Cerebral - Authentic Expression
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Cerebral Brewing.

Heineken: Σταματά Τις Πωλήσεις Μπύρας Στη Ρωσία
newmoney.gr

Η εταιρεία πρόκειται να αξιολογήσει εκ νέου τη μελλοντική επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα

AleSmith - State Ale
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα, σε συνεργασία με το San Diego State University, κυκλοφόρησε η AleSmith Brewing Co.

Τέλος Εποχής Για Την Westvleteren
Γιώργος Ιορδανίδης

Το τέλος μιας εποχής που διήρκησε περισσότερο από 75 χρόνια για την Westvleteren, ανακοινώθηκε σήμερα.

Ιαπωνία: Κάνει Καμπάνια Για Να Πείσει Τους Ενήλικες Να Καταναλώνουν Περισσότερο Αλκοόλ
newsbeast.gr

Ο λόγος που οι αρχές προβαίνουν σ' αυτή την ενέργεια προκαλεί έκπληξη.

Άλλα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Anchorage - Follow Us
Γιώργος Ιορδανίδης
Heavy Seas - Glacier Froot
Γιώργος Ιορδανίδης
Saint Arnold - Double Art Car
Γιώργος Ιορδανίδης
Heavy Seas - Anniversary Ale: 24
Γιώργος Ιορδανίδης
Amager - Panzer
Γιώργος Ιορδανίδης

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το