English Greek
08
Πεμ, Ιουν
31 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Αγορά Μπύρας: Διψήφια Ανάπτυξη Το 2022 - Νέες Ανατιμήσεις Έως 15% Το 2023

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ο Σ. Παναγιώτου, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών χαρακτήρισε τις αυξήσεις «πολύ συγκρατημένες», συγκριτικά με την αύξηση -ακόμη και 100%- που καταγράφεται σε ορισμένες πρώτες ύλες .

Μία πάρα πολύ καλή χρονιά ήταν το 2022 για τον εγχώριο κλάδο της μπύρας, ο οποίος «έτρεξε» με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ κοινή πεποίθηση των παραγόντων του κλάδου είναι ότι και φέτος θα κινηθεί ανοδικά, καθώς οι ενδείξεις για τον ελληνικό τουρισμό είναι πολύ ενθαρρυντικές.

Αυτό υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Σοφοκλής Παναγιώτου, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, στο περιθώριο εκδήλωσης για τη θέσπιση του «Σήματος Επισκέψιμου Ζυθοποιείου», αναφέροντας ως μόνη επιφύλαξη το θέμα του κόστους που -αναπόφευκτα- θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις.

Όπως εκτίμησε ο κ. Παναγιώτου, μεσοσταθμικά θα υπάρξει μια αύξηση 8%-15% στις τιμές των προϊόντων το 2023, όταν το 2022 οι ανατιμήσεις διαμορφώθηκαν στα επίπεδα του 5%-6%.

Διπλάσιο το κόστος για τις φιάλες
Ο ίδιος χαρακτήρισε τις αυξήσεις «πολύ συγκρατημένες», συγκριτικά με την αύξηση -ακόμη και 100%- που καταγράφεται σε ορισμένες πρώτες ύλες. Ενδεικτικά, έκανε λόγο για αύξηση του κόστους κατά 80%-100% στο κομμάτι των φιαλών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι εκτιμήσεις του Αλέξανδρου Δανιηλίδη, διευθύνοντος συμβούλου της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, ο οποίος ανέφερε πως οι ανατιμήσεις που υλοποίησε η εταιρεία του διαμορφώθηκαν πέρυσι κατά μέσο όρο στο 5%, ενώ για τη φετινή χρονιά οι μέσες ανατιμήσεις εκτιμώνται στα επίπεδα του 9%.

Ερωτηματικό το 2023 λόγω πληθωρισμού και χαμηλής ανάπτυξης
Ερωτηθείς σχετικά με το πώς θα πάει η φετινή χρονιά, ο κ. Δανιηλίδης τόνισε ότι είναι ερωτηματικό. «Η οικονομία δείχνει ότι δεν θα είναι υφεσιακή και ότι θα αναπτυχθεί. Για πρώτη φορά μιλάνε για ανάπτυξη - έστω μικρή - στην Ευρώπη, ενώ προηγουμένως μιλούσαν για σίγουρη ύφεση. Η τάση είναι καλή, τα μηνύματα από τον τουρισμό είναι θετικά. Το ερώτημα είναι εάν ο γενικός πληθωρισμός θα επηρεάσει τους καταναλωτές. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να προβλέψουμε», δήλωσε.

«Μεγάλος συνέταιρος το... κράτος»
Από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Κουρής, ιδιοκτήτης της Νήσος, ανέφερε ότι εμπορικά το 2022 πήγε πάρα πολύ καλά για τον κλάδο, τονίζοντας πως η μεγάλη πρόκληση ήταν το κόστος.

Ο κ. Κουρής ανέφερε πως και η δική του εταιρεία προέβη σε ανατιμήσεις, ωστόσο, υπογράμμισε πως το «παιχνίδι» με τις τιμές έχει φύγει πλέον από τους παραγωγούς.

«Ο μεγάλος συνέταιρος στην μπύρα είναι το κράτος», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «οι φόροι μένουν οι ίδιοι ανεξάρτητα με το πώς τα πάνε η οικονομία και οι εταιρείες. Το γεγονός ότι η βιομηχανία βρέθηκε έρμαιο στον ενεργειακό πληθωρισμό είναι ένα ζήτημα δικό τους που πρέπει να λύσουν».

πηγή: imerisia.gr

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Firestone Walker - Order Of The Hop
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Firestone Walker Brewing Co.

Almanac - Sea Change
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Almanac Beer Co.

Tröegs / Warwick Farm - Foraging For Clouds
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα, σε συνεργασία με την Warwick Farm Brewing, κυκλοφόρησε η Tröegs Independent Brewing.

Γερμανία: Έρχεται Προκαταβολή 10 Ευρώ Για Ένα Κιβώτιο Μπύρας;
Γεώργιος Σαμαρίδης

Οι ζυθοποιίες έχουν ένα πρόβλημα: κάθε χρόνο το σύστημα επιστροφής τους κοστίζει εκατομμύρια. Χρειάζεται μεταρρύθμιση. Θα πρέπει να πληρώνουν σημαντικά περισσότερα για ένα κιβώτιο μπύρας.

OverWorks - Hocus Pocus
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφορεί η OverWorks, θυγατρική της BrewDog.

Thornbridge - Kuba
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Thornbridge Brewery.

Άλλα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Heavy Seas - Glacier Froot
Γιώργος Ιορδανίδης
Amager - Panzer
Γιώργος Ιορδανίδης
Belching Beaver - Hazers Gonna Haze
Γιώργος Ιορδανίδης
BrewDog - Future Proof / Stratospheric
Γιώργος Ιορδανίδης

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το