English Greek
24
Τετ, Απρ
41 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Γερμανικές Ζυθοποιίες: «Λόγω Πολέμου, Οι Φιάλες Να Επιστρέφονται»

Διεθνη
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Η χώρα που λατρεύει τη μπύρα φοβάται ότι, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και την αύξηση στις τιμές της ενέργειας, θα αντιμετωπίσει έλλειψη φιαλών. Οι καταστηματάρχες ζητούν απελπισμένα από τους καταναλωτές να τις επιστρέφουν γιατί... no bottle, no beer.

Η Στέφαν Φρίτσε, ιδιοκτήτρια της ζυθοποιίας Klosterbrauerei Neuzelle, που λειτουργεί εδώ και αιώνες στο Neuzelle, κοντά στα πολωνικά σύνορα, είδε τον λογαριασμό του φυσικού αερίου να εκτινάσσεται κατά 400 τοις εκατό. Και δεν είναι μόνο ο λογαριασμός του ρεύματος που έχει αυξηθεί, αλλά και η τιμή του κριθαριού, του βασικού συστατικού της παραγωγής μπύρας. Ο αυξανόμενος πληθωρισμός που επηρεάζει την ενέργεια και τα σιτηρά, στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, φέρνει την επιχείρησή της -και βέβαια, όχι μόνον αυτή- αντιμέτωπη με ένα τεράστιο πρόβλημα: την έλλειψη μπουκαλιών μπύρας. Γιατί; Διότι όλα είναι αλυσίδα...

Το κόστος παραγωγής αυξάνεται συνεχώς και μαζί με αυτό και η τιμή του ίδιου του ποτού. Αν δεν αλλάξει κάτι, όλοι φοβούνται ότι θα χρειαστεί να πληρώσουν 80% περισσότερα χρήματα για νέες γυάλινες φιάλες από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Αν μάλιστα η τιμή της γερμανικής μπύρας αυξηθεί κατά 30%, όπως ακούγεται, τότε τα πράγματα θα είναι καταστροφικά, διαβάζουμε στους New York Times.

«Το πρόβλημα είναι άνευ προηγουμένου», λέει η Φρίτσε. «Η τιμή των μπουκαλιών έχει εκτοξευτεί! Ο πόλεμος έχει προκαλέσει ένα τεράστιο κύμα αυξήσεων που αφορά σχεδόν τα πάντα. Τώρα κινδυνεύουμε να μείνουμε και χωρίς μπουκάλια. Αν συμβεί αυτό δεν θα μπορούμε να πουλάμε μπύρα, ακόμη κι αν καταφέρουμε να την παρασκευάζουμε»! Η λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε να είναι απλή: Αν οι καταναλωτές επέστρεφαν τις μπουκάλια στους πωλητές και οι πωλητές στις παρασκευάστριες εταιρείες, η αγορά νέων φιαλών θα ήταν περιττή.

beer bottles

Τα, περίπου, 1.500 ζυθοποιεία που λειτουργούν στη χώρα έχουν, ετησίως, ως και τέσσερα δισεκατομμύρια επιστρεφόμενα γυάλινα μπουκάλια. Οι πελάτες πληρώνουν 8 λεπτά του ευρώ για κάθε μπουκάλι που αγοράζουν, ποσόν το οποίο ξαναβάζουν στη τσέπη τους όταν τα επιστρέφουν.

Το παράδοξο
Και ενώ το σύστημα επιστρεφόμενων μπουκαλιών απευθύνεται στην «εμμονή» των Γερμανών με την ανακύκλωση, για κάποιο λόγο δεν επιστρέφουν όλοι τα άδεια μπουκάλια. Προτιμούν να τα πετάξουν στον κάδο της ανακύκλωσης ή να τα στριμώξουν σε μια αποθήκη, παρά να τα πάνε εκεί απ’ όπου τα αγόρασαν - και να πάρουν και τα 8 λεπτά πίσω.

Στα υπόγεια και τα μπαλκόνια τους στοιβάζονται αμέτρητες άδειες φιάλες. «Κι αυτό είναι θανατηφόρο για τις μικρές και τις μεσαίες ζυθοποιίες», είπε η ιδιοκτήτρια της μπυραρίας, η οποία πουλά το 8 τοις εκατό της μπύρας σε γυάλινη συσκευασία. Τα κουτάκια, που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες στον κόσμο, δεν είναι, άλλωστε και τόσο δημοφιλή στη Γερμανία.

Ο Χόλγκερ Έϊχελε, επικεφαλής της εθνικής ένωσης ζυθοποιών, ξεκίνησε εκστρατεία μέσω του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να επιστρέφουν οι λάτρεις της μπύρας τα χρησιμοποιημένα μπουκάλια τους στα μαγαζιά. Οι παραγωγοί μπύρας δεν γίνεται να μείνουν χωρίς γυάλινες φιάλες, ειδικά μέσα στο καλοκαίρι. Άλλωστε οι Γερμανοί όταν ο καιρός είναι ζεστός, κάνουν μπάρμπεκιου στις αυλές τους και καταναλώνουν πολύ από το «ποτό του κριθαριού και της βύνης».

πηγή: protagon.gr

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Midnight Sun - Alcanamex / Le Dubb
Γιώργος Ιορδανίδης

Δυο νέες ετικέτες κυκλοφόρησε η Midnight Sun Brewing Co.

Hudson Valley - Flying Colors
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Hudson Valley Brewery.

Anchorage - Gutted
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Anchorage Brewing Co.

Creature Comforts - Stay G-O-L-D
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα αναμένεται από την Creature Comforts Brewing Co.

Amager - Cherry Christmas
Γιώργος Ιορδανίδης

Την κυκλοφορία μιας νέας ετικέτας ανακοίνωσε η Amager Bryghus.

Amundsen - Double Thick Blueberry & Coconut / Sticky Maple & Banana French Toast / Triple Fruited Smoothie
Γιώργος Ιορδανίδης

Τρεις νέες ετικέτες συνεργασίας κυκλοφόρησε η Amundsen Brewery.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το