English Greek
26
Παρ, Απρ
44 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η EZA Έχασε Πωλήσεις 10 Εκατ. Το '20 Και Γυρίζει Το Νόμισμα Στο Πρώτο Οκτάμηνο Του 2021

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ισχυρούς κλυδωνισμούς υπέστησαν τα οικονομικά αποτελέσματα της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης, ως απόρροια της ευρύτερης πτωτικής εικόνας που παρουσίασε στη διάρκεια του 2020 η εγχώρια αγορά μπύρας.

Εντός της περασμένης χρονιάς οι πωλήσεις μπύρας σύμφωνα με την ΕΖΑ κατέγραψαν πτώση κατά 25% σε αξία σε σχέση με το 2019, δεδομένης της εξάπλωσης της νόσου Covid-19 και των περιορισμών στις μετακινήσεις των πολιτών. Σε ό,τι αφορά την συνολική αγορά μπύρας σε αξία η ΕΖΑ μέσα από τις οικονομικές τις καταστάσεις εκτιμά ότι θα κινηθεί ανοδικά κατά τουλάχιστον 10% το 2021 σε σύγκριση με το 2020. Ωστόσο φέτος η εικόνα είναι φανερά αντεστραμμένη, με την εταιρεία να κινείται με ισχυρή διψήφια ανάπτυξη πωλήσεων στο πρώτο οκτάμηνο του έτους.

Συνολικά υπολογίζεται ότι ο κλάδος της ζυθοποιίας στην Ελλάδα το 2020 κατέγραψε απώλειες άνω των 120 εκατ. ευρώ εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την χρονιά που προηγήθηκε. Σημαντική πέρυσι ήταν η επίπτωση που είχε η μείωση του τουριστικού ρεύματος που είχε αποτέλεσμα τη μείωση της τουριστικής κατανάλωσης κατά περίπου 70%.

Μείωση πωλήσεων κατά 10 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2019
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι πωλήσεις σε αξία της ΕΖΑ στην οικονομική χρήση του 2020 μειώθηκαν κατά περίπου 10 εκατ. ευρώ και μάλιστα βρέθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα και από την οικονομική χρήση του 2016 όταν ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ήταν στα επίπεδα των 27,57 εκατ. ευρώ. Επιπλέον η εταιρεία παρουσίασε για μία ακόμη χρονιά ζημιογόνα καθαρά αποτελέσματα που υπερέβησαν τα 2 εκατ. ευρώ μετά τους φόρους και το 2020 κάτι που συνέβη και το 2019. Σημαντικό πάντως είναι το γεγονός ότι η γενική ρευστότητα για τον όμιλο της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης ήταν σημαντικά βελτιωμένη το 2020. Συγκεκριμένα το σύνολο των ταμειακών διαθέσιμων, απαιτήσεων και αποθεμάτων προς της βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ανέρχεται σε ποσοστό 108,04%, έναντι 69,96% που ήταν το 2019, ενώ και το μεικτό περιθώριο κέρδους είναι επίσης βελτιωμένο - μεικτά κέρδη προς καθαρές πωλήσεις - σε ποσοστό 37,32%, έναντι 29,52% το 2019.

Oμολογιακό δάνειο 17,5 εκατ. ευρώ σε βάθος οκταετίας για την κάλυψη χρηματοοικονομικών αναγκών
Στη διάρκεια του 2020 και συγκεκριμένα τον περασμένο Ιούλιο η ΕΖΑ υπέγραψε σύμβαση χορήγηση κοινού ομολογιακού δανείου με οκταετή διάρκεια και συνολικό ύψος κεφαλαίου 17,6 εκατ. ευρώ με στόχο να καλύψει τις χρηματοοικονομικές τις ανάγκες. Από το συγκεκριμένο ποσό τα 12,5 εκατ. ευρώ αφορούν σε αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού της εταιρείας. Μέσα στην ίδια χρονιά, τον Σεπτέμβριο του 2020, η ΕΖΑ παρέλαβε και έθεσε σε λειτουργία τη νέα γραμμή συσκευασίας γυάλινου μπουκαλιού με στόχο να βελτιώσει την παραγωγική της δυναμικότητα και να δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας στο κόστος παραγωγής.

Το πείραμα παραγωγής λυκίσκου σε ιδιόκτητο οικόπεδο κοντά στο εργοστάσιο της Αταλάντης
Επισημαίνουμε ότι η ζυθοποιία της Αταλάντης έχει ξεκινήσει πειραματικά πρόγραμμα παραγωγής λυκίσκου. Το συγκεκριμένο εγχείρημα έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στην πράξη σε ελεγχόμενες ποσότητες σε οικόπεδο που διατηρεί κοντά στο εργοστάσιο της Αταλάντης η εταιρεία. Ορισμένες από τις ποσότητες που συλλέγονται από τη συγκεκριμένη παραγωγή λυκίσκου χρησιμοποιούνται προς το παρόν από την εταιρεία για ορισμένες επετειακές εκδόσεις σε κουτάκι αλλά και σε φιάλες των τριών λίτρων περιορισμένης παραγωγής. Εφόσον επιτευχθούν οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί σε επίπεδο ποιότητας παραγωγής του λυκίσκου, στόχος της ΕΖΑ είναι να προχωρήσει σε εκτεταμένη παραγωγή για να καλύψει τις παραγωγικές τις ανάγκες και πιθανότατα να μεταπωλεί και σε άλλες ζυθοποιίες ποσότητες λυκίσκου, έχοντας θέσει ως χρονικό ορίζοντα υλοποίησης της συγκεκριμένης κίνησης το προσεχές χρονικό διάστημα. Προοπτική της συγκεκριμένης διαδικασίας, είναι η ευρεία παραγωγή του λυκίσκου στη χώρα μας - ο οποίος εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις κυρίως σε επίπεδο μικροζυθοποιίας, αποτελεί εισαγόμενο προϊόν.

Η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης σε αριθμούς (στοιχεία ομίλου)

Κύκλος εργασιών
2020: 24,53 εκατ. ευρώ
2019: 32,52 εκατ. ευρώ

Αποτελέσματα μετά από φόρους
2020: -2,18 εκατ. ευρώ
2019: -2,08 εκατ. ευρώ

πηγή: agronews.gr

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tröegs - #428
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Tröegs Independent Brewing.

Κορωνοϊός - Τσεχία: Ποτήρια Μπύρας Στους Δρόμους Της Πράγας Σε Μια Διαμαρτυρία Κατά Των Περιορισμών
naftemporiki.gr

Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου, ποτήρια μπύρας τοποθετημένα στο έδαφος, με αναμμένα κεράκια στο εσωτερικό τους: με αυτόν τον τρόπο εστιάτορες και ιδιοκτήτες παμπ στην Πράγα επέλεξαν σήμερα να διαμαρτυρηθούν εναντίον των περιορισμών κατά της Covid-19, που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Siren - Long Beach On The Map / Other Love
Γιώργος Ιορδανίδης

Δυο νέες ετικέτες κυκλοφόρησε η Siren Craft Brew.

Mikerphone / Cerebral - Just The Two Of Us Remix!
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα, σε συνεργασία με την Cerebral Brewing, κυκλοφορεί η Mikerphone Brewing.

Flying Dog - Hare Chaser
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα, εποχιακή ετικέτα κυκλοφόρησε η Flying Dog Brewery.

AleSmith - Sunshine Bliss
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η AleSmith Brewing Co.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το