English Greek
27
Σαβ, Απρ
41 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ολυμπιακή Ζυθοποιία: Γεμάτο Το «Ποτήρι» Του Τζίρου Και Των Κερδών - Τι Συνέβη Με Τα Δάνεια

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Στα 119,93 εκατ. ευρώ οι καθαρές πωλήσεις του 2022 - Ενίσχυση των εξαγωγών ο στόχος του 2023.

Διατηρώντας τη στήριξη της μητρικής Carlsberg AS, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία έκλεισε το 2022 με σημαντική αύξηση των πωλήσεων, ενώ προχώρησε σε αναδιάρθρωση των δανειακών της υποχρεώσεων και πλέον μεγάλο μέρος του δανεισμού της κατέστη μακροπρόθεσμος.

Με βάση τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2022, η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία παραγωγής μπύρας στην Ελλάδα, αύξησε τον συνολικό όγκο πωλήσεών της κατά 9%, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων που πραγματοποιεί στο εξωτερικό, φτάνοντας το 1,5 εκατομμύριο εκατόλιτρα στη διάρκεια του 2022 από 1,37 εκατομμύρια εκατόλιτρα που ήταν το 2021.

Στην εγχώρια αγορά ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 11% οριακά υψηλότερα από τον μέσο όρο της αγοράς.

Αντίστοιχα η αξία του κύκλου εργασιών, προ του ειδικού φόρου κατανάλωσης, εμφάνισε αύξηση κατά 20,7% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Αύξηση τζίρου και κερδών
Μετά την επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, η αύξηση των πωλήσεων σε τζίρο ήταν στα επίπεδα του 25% σε σύγκριση με το 2021, φτάνοντας στα 170,8 εκατ. ευρώ από 141,5 εκατ. ευρώ.

Οι καθαρές πωλήσεις, δηλαδή εξαιρουμένου του ειδικού φόρου κατανάλωσης, διαμορφώθηκαν σε 119,93 εκατ. ευρώ από 96,06 εκατ. ευρώ το 2021.

Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ήταν 7,05 εκατ. ευρώ το 2022 από 5,5 εκατ. ευρώ το 2021.

Βασικοί παράγοντες που συνέβαλλαν στις θετικές επιδόσεις της εταιρείας, όπως συνέβη και στο σύνολο της αγοράς μπύρας, ήταν η γενικότερη αύξηση της κατανάλωσης στο κανάλι της εστίασης, καθώς δεν υπήρχε κανένα περιοριστικό μέτρο λόγω της πανδημίας, αλλά και η πορεία του τουρισμού, που βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την πορεία της εγχώριας αγοράς ζύθου.

Δάνεια
Στο τέλος του 2022 ο δανεισμός της εταιρείας αφορούσε τραπεζικά δάνεια (Citibank) στα 5 εκατ. ευρώ και δάνεια από συνδεδεμένες επιχειρήσεις 70 εκατ. ευρώ, ενώ οι εμπορικές της υποχρεώσεις ανήλθαν σε 20 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι συνολικές υποχρεώσεις ανήλθαν στο τέλος της περσινής χρήσης σε 118,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 75,2 εκατ. ευρώ αφορούν σε μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω συσσωρευμένων ζημιών παρελθουσών χρήσεων δε θα πραγματοποιηθεί διανομή μερίσματος.

olympic brewery

Επενδύσεις και πιστωτική πολιτική
Επιπλέον, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία προχώρησε πέρσι σε συνολικές επενδύσεις 7,48 εκατομμυρίων ευρώ για εξοπλισμό, εκσυγχρονισμό των παραγωγικών της εγκαταστάσεων και τεχνολογία καθώς και για την αυτοματοποίηση των συστημάτων της.

Αν και η εταιρεία έχει από πίσω της τον γίγαντα Carlsberg, αξίζει να σημειωθεί ότι μείωσε κι άλλο τον χρόνο που δίνει πίστωση. Έτσι το 2022, η μέση πιστωτική περίοδο ήταν 68 ημέρες από 84 το 2021. Ταυτόχρονα, επιμηκύνθηκε ο χρόνος πληρωμής των υποχρεώσεων στις 92 ημέρες από 90 ημέρες το 2021.

Έμφαση στις εξαγωγές
Τα μηνύματα για τη πορεία των εσόδων το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς είναι ενθαρρυντικά, αν και οι καιρικές συνθήκες του Μαΐου και του Ιουνίου ανέκοψαν την πολύ θετική πορεία που καταγράφηκε στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Επιπλέον στη φετινή χρήση αναμένεται να αποτυπωθούν και τα πρώτα δείγματα γραφής της απόφασης να παραχθεί το brand-ναυαρχίδα Carlsberg στην Ελλάδα και μάλιστα όχι μονάχα για την κάλυψη εγχώριων αναγκών, αλλά και για την κάλυψη αγορών του ομίλου που δεν διαθέτουν τοπική παραγωγή, μεταξύ των οποίων είναι οι αγορές των Νότιας Αμερικής, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Για εφέτος η διοίκηση της εταιρείας έχει θέσει στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των εξαγωγών μέσα από τη διείσδυση σε νέες αγορές καθώς και από την ενδυνάμωση των υφιστάμενων.

Σημειώνεται ότι το 2022, ποσό 18 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 4 εκατ. σε σχέση με το 2021, από τον συνολικό τζίρο της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας προήλθε από πωλήσεις σε εταιρείες του ομίλου Carslberg εκτός Ελλάδας, μεταξύ των οποίων είναι η Carlsberg Bulgaria προς την οποία οι πωλήσεις ανήλθαν σε 16,2 εκατ. ευρώ.

Με δύο ιδιοκτήτες παραγωγικές μονάδες, στην Βόρεια Ελλάδα, στην περιοχή της Σίνδου και στην κεντρική Ελλάδα στην περιοχή της Ριτσώνας αντίστοιχα, συνολικά το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνει 17 εμπορικά σήματα, εκ των οποίων τα ακόλουθα 11 είναι εγχωρίως παραγόμενα: Fix Hellas, Fix Dark, Άνευ, Mythos, Mythos Radler, Mythos Ice, Kaiser, Henninger, Tuborg Soda, Tuborg Tonic Water και η σειρά φυσικών αναψυκτικών της Tuborg σε τέσσερις γεύσεις.

πηγή: ot.gr

 
 

 

 

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Stone - Spirit Shroud
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Stone Brewing.

Κοροναϊός: Κατέκλυσαν Τις Παμπ Οι Νεαροί Βρετανοί Λίγες Ώρες Προτού Βάλουν Λουκέτο
tanea.gr

Σημειώνεται πάντως ότι τα εστιατόρια θα εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ντελίβερι.

Kees / Eleven - Big Nelson
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα, σε συνεργασία με την Brouwerij Eleven, κυκλοφόρησε η Brouwerij Kees.

Amager - The Beast Within / Gloryville
Γιώργος Ιορδανίδης

Δυο νέες ετικέτες κυκλοφόρησε η Amager Bryghus.

Μεξικό: 100 Νεκροί Από Νοθευμένο Αλκοόλ, Καθώς Στερεύουν Τα Αποθέματα Μπύρας, Λόγω Της Πανδημίας
kathimerini.gr

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι στο Μεξικό πέθαναν από κατανάλωση νοθευμένου αλκοόλ τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της μεξικανικής καθημερινής εφημερίδας Reforma, καθώς τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού έχουν μειώσει δραστικά την παραγωγή μπύρας.

Αύξηση Πωλήσεων 25% Για Αθηναϊκή Ζυθοποιία
Δήμητρα Μανιφάβα

Τα καθαρά κέρδη για το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου ανήλθαν σε 32,98 εκατ. ευρώ.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το