English Greek
19
Παρ, Ιουλ
25 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Λιγότερα Στρέμματα 30% Καλύπτουν Τα Συμβόλαια Στο Βυνοποιήσιμο Κριθάρι

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Στη στρατηγική ενόψει νέας σποράς, ζυθοποιίες φέρεται να εξετάζουν μείωση 20-30% στα καλλιεργούμενα  στρέμματα, με στόχο τον «εξορθολογισμό» των όγκων της πρώτης ύλης, που υπαγορεύει το αβέβαιο περιβάλλον της πανδημίας.

Στη σκιά των επιπτώσεων που προκαλούνται στην αγορά μπύρας από τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας του κορωνοϊού, αναμένεται να κινηθεί η φετινή σεζόν στην καλλιέργεια του βυνοποιήσιμου κριθαριού, η οποία βρίσκεται προ των πυλών για την έναρξή της. Πληροφορίες που διακινούνται το τελευταίο διάστημα στο κύκλωμα της συμβολαιακής καλλιέργειας βυνοποιήσιμου κριθαριού, αναφέρουν πως θα επιχειρηθεί «ψαλίδι» μεταξύ 20% και 30% στα στρέμματα, που θα καλλιεργηθούν για τη σεζόν 2020-2021, ενώ σε μια περίπτωση εταιρείας φαίνεται πως θα υπάρξει και μείωση τιμής στις συμβάσεις.

Με την πληγή ακόμη να είναι χαίνουσα από το κλείσιμο αρχικά και στη συνέχεια τον περιορισμό της λειτουργίας τόσο της εστίασης όσο και του τουρισμού, οι αποφάσεις των ζυθοποιών για «εξορθολογισμό» των όγκων της πρώτης ύλης, που θα απορροφήσουν για το 2021, είχαν, από επιχειρηματική σκοπιά, το χαρακτήρα του μονόδρομου.

Κι αυτό γιατί, όπως εξηγείται, η μείωση της κατανάλωσης μπύρας το διάστημα από τα μέσα Μαρτίου, οπότε και επιβλήθηκε το καθολικό lockdown, έως και το τέλος του καλοκαιριού, ήταν πολύ μεγάλη και άφησε τις εγχώριες ζυθοποιίες με σημαντικά αποθέματα. Ταυτόχρονα, η έξαρση του δεύτερου κύματος της πανδημίας έρχεται να επιτείνει την αβεβαιότητα στις επιχειρήσεις του κλάδου για το πώς θα εξελιχθούν οι επόμενοι μήνες και τί θα ισχύσει εφεξής.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», ο μεγαλύτερος «παίκτης» του κλάδου, φέρεται να επιλέγει στη νέα καλλιεργητική σεζόν μια πιο συντηρητική πολιτική, προκειμένου να παράξει συμβολαιακά όγκους τους οποίους θα μπορεί να διαχειριστεί πιο εύκολα σε περιβάλλον κορωνοϊού, διότι και το 2021 ο τουριστικό τομέας θα είναι πολύ μακριά από τις επιδόσεις του 2019 και κανείς δεν ξέρει πως θα λειτουργήσει και η εστίαση.

Η στρατηγική της νέας σεζόν
Έτσι, όπως επισημάνθηκε στην Agrenda έχει μεταφερθεί στους αγρότες πως στο σχεδιασμό της εταιρείας, ενόψει της έναρξης της σποράς, είναι να μοιράσει από 20% έως 30% λιγότερο σπόρο, σε σχέση με πέρυσι, προκειμένου αντίστοιχα να μειωθούν και τα στρέμματα που θα καλλιεργηθούν από τους παραγωγούς. Από εκεί και πέρα δεν θα αλλάξει κάτι άλλο συγκριτικά με το 2020, κάτι που σημαίνει πως οι ποσότητες που θα παραχθούν θα απορροφηθούν με τιμή στα 17,2 ευρώ ο τόνος, για τους όγκους έως 400 κιλά το στρέμμα και από το επίπεδο αυτό και πάνω με τιμή κτηνοτροφικού κριθαριού.

Στην υιοθέτηση αυτής της στρατηγικής φαίνεται πως έπαιξε ρόλο και η προσπάθεια της εταιρείας να αποφευχθεί η επανάληψη δυσάρεστων παρεξηγήσεων, όπως αυτή που απειλήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, λίγο πριν το αλώνι του 2020. Τότε από διάφορες διαρροές και με επιχείρημα τη μείωση κατανάλωσης στη μπύρα, φάνηκε να τίθεται εν αμφιβόλω το αν θα απορροφηθεί ή όχι το σύνολο των συμβασιοποιημένων όγκων με τις συμφωνηθείσες τιμές.

Πληρώθηκαν κανονικά τα συμφωνηθέντα
Το τέλος της αλωνιστικής περιόδου, ωστόσο, βρήκε τους παραγωγούς να πληρώνονται κανονικά τα συμφωνημένα 17,2 ευρώ τον τόνο για όγκους μέχρι 400 κιλά ανά στρέμμα (σ.σ. τα άλλα απορροφήθηκαν με την τιμή του κτηνοτροφικού, από 12 έως και 14 λεπτά το κιλό).

Μετά τη θετική εξέλιξη, το πρόβλημα που πήγε να δημιουργηθεί, έχει μπει στην κατηγορία «περασμένα, ξεχασμένα» από τους αγρότες και αυτό φαίνεται από την εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν στο πρόγραμμα συμβολαιακής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, στο οποίο πολλοί καλλιεργητές είναι αυτοί που εκδηλώνουν ζωηρό ενδιαφέρον να συμμετάσχουν και φέτος.

Μειωμένες εκτάσεις φέτος και από τη Ζυθοποιία Μακεδονίας
Ανάλογη στρατηγική στο θέμα των μειωμένων εκτάσεων λέγεται πως θα ακολουθήσει φέτος και η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης. Όπως ανέφερε στην Agrenda παραγωγός που συνεργάζεται με τη ζυθοποιία τα τελευταία χρόνια, ο προγραμματισμός της για τη νέα καλλιεργητική περίοδο προβλέπει τα 2/3 των εκτάσεων που συμβολαιοποίησε πέρυσι. Επίσης, κατά την ίδια πηγή, οι συμβάσεις που υπογράφει είναι στα 16,5 ευρώ ο τόνος, έναντι 17,5 ευρώ ο τόνος στα περσινά συμβόλαια με τους παραγωγούς.

Και σε αυτή την περίπτωση το επιχείρημα που διατυπώνεται προς τους παραγωγούς είναι πως η κατανάλωση μπύρας έχει περιοριστεί δραστικά κι ο προγραμματισμός στην παραγωγή κριθαριού απαιτεί προσαρμογή.

Στην προετοιμασία του εδάφους, με οργώματα και ζιζανιοκτονία οι αγρότες
Όσον αφορά το πού βρίσκεται η διαδικασία αυτή την περίοδο, στην περιοχή του Έβρου μετά και τις βροχές που έπεσαν τις τελευταίες μέρες οι αγρότες έχουν αρχίσει να μπαίνουν σιγά - σιγά στα χωράφια για την προεργασία του εδάφους, με οργώματα, δισκοσβαρνίσματα και όπου απαιτείται και ζιζανιοκτονία, ενώ αν όλα πάνε καλά με τον καιρό, κοντά στην εορτή του Αγίου Δημητρίου, θα ξεκινήσουν και οι πρώτες σπορές.

Στα πιο ήπια κλίματα στην Κεντρική Μακεδονία, οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν λίγο αργότερα, καθώς ο προγραμματισμός σε αυτές τις περιοχές για την έναρξη της σποράς είναι κάπου μετά τις 5 Νοεμβρίου. Όπως μας έλεγε, μάλιστα, παραγωγός, κάποιοι επιλέγουν να σπείρουν μετά από χρήση μόνο καλλιεργητή και δισκοσβάρνας για να μειώσουν τα κόστη. Ο ίδιος, ωστόσο, σημείωσε πως το γεγονός πως το πετρέλαιο είναι σε χαμηλά επίπεδα αυτή την περίοδο, «θα βοηθήσει τους παραγωγούς να το παλέψουν με την καλλιέργεια».

πηγή: agronews.gr

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με Εξαγορά Του 100% Των Μετοχών Ο Όμιλος Φωτιάδη Στη Μικροζυθοποιία Siris
Γιώργος Λαμπίρης

Στην απόκτηση του συνόλου των μετοχών της μικροζυθοποιίας Siris προέβη ο κυπριακός όμιλος, Photos Photiades μέσω της θυγατρικής του Beverage World στην Ελλάδα.

Heineken: Μειώθηκαν Οι Πωλήσεις Μπύρας Στο Γ' Τρίμηνο
insider.gr

Χειρότερες των εκτιμήσεων των αναλυτών ήταν οι επιδόσεις της Heineken στο γ' τρίμηνο του 2021, καθώς η «βουτιά» στην κατανάλωση που σημειώθηκε στην ασιατική αγορά εξαιτίας των εξάρσεων της πανδημίας αποτυπώθηκε και στα αποτελέσματα της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής μπύρας παγκοσμίως.

Ommegang - Saisonztraminer
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα αναμένεται από την Brewery Ommegang.

Mikkeller - Sort Saltbaer / London Calling / Buck's Fizz / Danish Prospect
Γιώργος Ιορδανίδης

Τις πρώτες της ετικέτες κυκλοφόρησε η νεοσύστατη Mikkeller Brewpub London.

Kykao - Kyclus Experiment #3
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Kykao Handcrafted Microbrewery.

Β.Σ. Καρούλιας: Πώς Θα Καλύψει Ο Χρ. Αργυρού Το Κενό Της AB InBev
Άννα Διανά

Μπορεί από τον Ιανουάριο του 2023 η Β.Σ. Καρούλιας να μην περιλαμβάνει πλέον στο χαρτοφυλάκιό της τα προϊόντα της AB InBev, του μεγαλύτερου «παίκτη» στην παγκόσμια αγορά μπύρας ωστόσο η διοίκηση της εταιρείας είναι αισιόδοξη ότι αυτό δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στην πορεία της.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το