English Greek
19
Παρ, Απρ
38 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Το Αλκοόλ Στην Κύηση Εγκυμονεί Κινδύνους

Υγεια
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Μία από τις μεγαλύτερες παγίδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνιστά η κατανάλωση αλκοόλ, ενέργεια που ενδέχεται να κοστίσει ετεροχρονισμένα στην ποιότητα ζωής του παιδιού.

Κάθε χρόνο έρχονται στον κόσμο δεκάδες χιλιάδες μωρά με σοβαρές και μη αναστρέψιμες εγκεφαλικές βλάβες, οφειλόμενες αποκλειστικά στη συστηματική κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοολούχων ποτών από τις εγκυμονούσες κατά την περίοδο της κύησης.

Μόνο στη Γερμανία, ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο, γνωστό ως Fetal Alcohol Syndrome (FAS), αγγίζει τις 4.000, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι η συντριπτική πλειονότητά τους είθισται να εκδηλώνει τα πρώτα συμπτώματα κατά την προσχολική περίοδο, τα οποία εντείνονται στη διάρκεια των μαθητικών χρόνων και είθισται να κορυφώνονται στο χρονικό διάστημα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ακόμη και στις πιο μικρές δόσεις της, η αιθυλική αλκοόλη είναι ικανή να επιτελέσει το αφανές, καταστρεπτικό της έργο στον εγκέφαλο ενός εμβρύου, καθώς μεταβάλλει τη διεργασία συγκεκριμένων γονιδίων στα νευρικά κύτταρα. Τα παιδιά τα οποία θα γεννηθούν με FAS παρουσιάζουν καθυστερημένη ανάπτυξη, με το βάρος και το ύψος τους να εξελίσσονται και να διαμορφώνονται στο πέρασμα των ετών στα κατώτατα επίπεδα του σχετικού διαγράμματος σωματικής ανάπτυξης.

Το κεφάλι τους ξεχωρίζει για το μικρό του σχήμα, ενώ ορισμένα εξ αυτών έχουν πλατύ και διογκωμένο μέτωπο. Συχνή είναι και η εκδήλωση διαταραχών στο καρδιαγγειακό και στο ουροποιητικό σύστημα.

Τα... καλά νέα
Αρκετά εξ αυτών παρουσιάζουν μειωμένο μυϊκό τόνο, ωστόσο όλα τα παραπάνω αποτελούν τα... καλά νέα, καθώς τα σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται στο συναισθηματικό και νοητικό «οικοδόμημα». Με το δείκτη νοημοσύνης τους να μην υπερβαίνει συνήθως το 70, τα παιδιά αυτά εμφανίζουν υστέρηση στην πνευματική ανάπτυξη και αντιμετωπίζοντας τεράστιες δυσκολίες στη μάθηση.

Το εν λόγω σύνδρομο προσβάλλει και τον τομέα της μνήμης, καθιστώντας παράλληλα εξαιρετικά δύσκολο το έργο της κρίσης και ελέγχου των παρορμήσεών τους, εκδηλώσεις ωστόσο που ξεγελούν εύκολα τους γονείς, οι οποίοι, σπεύδουν, ελλείψει ειδικών επιστημονικών γνώσεων, να «δικαιολογήσουν» την ιδιόρρυθμη συμπεριφορά, κάνοντας λόγο για «πεισματάρικα» παιδιά, τα οποία απλώς δεν έχουν έφεση προς τη συνεργασία...

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Robert Koch, την οποία επικαλείται το περιοδικό «Spiegel», περίπου 14% των εγκύων στη Γερμανία καταναλώνουν κρασί, μπύρα ή ελαφριά αλκοολούχα κατά τη διάρκεια της κύησης.

Από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις παιδιών με FAS αποτελεί η 19χρονη Χάιντε, το ένα εκ των δύο υιοθετημένων παιδιών του Γκέρχαρτν και της Μαρίας, οι οποίοι τη θυμούνται να απομονώνεται από μικρή ηλικία, φαινόμενο που εντάθηκε στο νηπιαγωγείο, ενώ φώναζε δυνατά με το παραμικρό. Ως έφηβη αδυνατούσε να παρακολουθήσει τα μαθήματα, έκανε κοπάνες και σύχναζε με περιθωριακούς.

Λατρεύει μια συγκεκριμένη τηλεοπτική σειρά και δη τον κεντρικό, «λαμπερό» χαρακτήρα που υποδύεται η ηθοποιός. Ωστόσο τη θεωρεί υπαρκτό πρόσωπο και «μπερδεύεται» κάθε φορά που βλέπει την ηθοποιό σε κάποια άλλη ταινία...

Υπάρχουν όμως και ακραίες περιπτώσεις, όπως αυτή ενός νεαρού, ο οποίος ξέρει να μετρά από το ένα έως το 20 και βρίσκεται έγκλειστος σε ίδρυμα, μετά την απόπειρά του να στραγγαλίσει μια κοινωνική λειτουργό...

Οι ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο, τα παιδιά με FAS να εκδηλώσουν όχι μόνο τάσεις απομόνωσης αλλά και επεισόδια κατάθλιψης, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να «καταφύγουν» στην ενήλικη ζωή τους με μεγαλύτερη ευκολία σε ναρκωτικές ουσίες ή στο αλκοόλ.

πηγή: Έθνος

Κράτα το

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και Όμως! Η Μπύρα Σε Κάνει Καλύτερο Εραστή
newsbomb.gr

Καλά νέα για τους εραστές της μπύρας και όχι μόνο...

Κρασί, Μπύρα Ή Ουίσκι: Ποιο Μπορεί Να Αυξήσει Περισσότερο Τον Κίνδυνο Εκδήλωσης Καρκίνου;
pronews.gr

Ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Τόκιο και του Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον Δρ. Masayoshi Zaitsu εστίασαν σε δείγμα περισσοτέρων από 120.000 Ιαπώνων και διαπίστωσαν ότι η τακτική κατανάλωση αλκοόλ, αύξανε ουσιαστικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου.

Ποιοι Δεν Πρέπει Ποτέ Να Πίνουν Μπύρα - Και Είναι Πολλοί
healthstories.gr

Είτε πηγαίνετε στο μπαρ μετά από μια κουραστική εβδομάδα στη δουλειά, είτε απλά θέλετε να ανοίξετε ένα μπουκάλι μια ζεστή μέρα, η μπύρα είναι αναπόσπαστο μέρος της τακτικής ρουτίνας πολλών ανθρώπων.

Το Απίστευτο Κόλπο Για Βελούδινα Πέλματα
in.gr

Η λύση βρίσκεται στο ψυγείο σας!

Πώς Η Βαυαρική Μπύρα Έγινε Διάσημη Με High-Tech Του 1871
Ρόλαντ Λος, Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου

Πριν από 150 χρόνια ο νεαρός μηχανικός Καρλ Λίντε έκανε τη βαυαρική μπύρα γνωστή παγκοσμίως. Κι αυτό γιατί αντικατέστησε τον παραδοσιακό πάγο με έναν ψυκτικό μηχανισμό.

Πόσο Αλκοόλ Επιτρέπεται Να Πίνουμε Κάθε Μέρα Για Να Παραμείνουμε Υγιείς;
sigmalive.com

Δεν είναι ανάγκη να σας το πούμε πως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι μια πολύ κακή συνήθεια με ολέθριες συνέπειες στην υγεία σας, αλλά ειδικά τώρα που όλοι βρισκόμαστε σε καραντίνα, πολλοί είναι αυτοί που ακόμα και από... βαρεμάρα, πίνουν σχεδόν καθημερινά αλκοόλ. Πόσο όμως αλκοόλ επιτρέπεται να καταναλώνει κανείς κάθε μέρα;

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το