English Greek
24
Τετ, Απρ
39 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Το Αλκοόλ Έχει Τις Οδηγίες Χρήσης Του

Υγεια
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Υπάρχουν οδηγίες χρήσης για το αλκοόλ;

Μπορούμε να το καταναλώνουμε προστατεύοντας ταυτόχρονα τα οστά μας, αποφεύγοντας το ανεπιθύμητο πρήξιμο ή τον πονοκέφαλο του επόμενου πρωινού; Και ποιο είναι το πιο δημοφιλές ποτό;

Η απάντηση στο τελευταίο ερώτημα είναι: η τεκίλα. Παρ' ότι η μπύρα και το ουίσκι παραμένουν ψηλά στη λίστα των δημοφιλών αλκοολούχων, η Μεξικανική τεκίλα θεωρείται το ανερχόμενο αστέρι της κατηγορίας. Το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά αυξάνεται σχεδόν κατά 10% κάθε χρόνο της τελευταίας δεκαετίας και αυτήν τη στιγμή υπολογίζεται στα 3,5 δις ευρώ. Φέτος η τεκίλα έγινε το πιο δημοφιλές ποτό στη Βρετανία και μάλιστα οι ακριβές μάρκες, εκείνες που χρειάζονται 12 χρόνια για να ωριμάσουν. Υπάρχουν όμως πολλά ερωτήματα για το πώς να καταναλώνουμε αλκοολούχα ποτά χωρίς να μας... καταναλώνουν εκείνα.

Έξι ερωτήσεις και απαντήσεις για τα ποτά
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η μπύρα μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση των οστών. Είναι αλήθεια;
Είναι πιθανό. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστόνης μελέτησαν την οστική πυκνότητα και τη διατροφικό ιστορικό 2.000 και πλέον ανδρών και γυναικών άνω των 60 ετών και διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που έπιναν ένα με δύο μικρά μπουκάλια μπύρα την ημέρα είχαν μεγαλύτερη οστική πυκνότητα από εκείνους που δεν έπιναν. Για να καταλήξουν σ' αυτό το συμπέρασμα έλαβαν υπ' όψιν τους την ποσότητα ασβεστίου που λάμβαναν και το ιστορικό καπνίσματος, δύο παράγοντες που επιβαρύνουν την κατάσταση των οστών. Το γιατί μια μικρή καθημερινή ποσότητα μπύρας προστατεύει τα οστά δεν είναι γνωστό, ίσως όμως αυτό να οφείλεται στη σιλικόνη μία ουσία που σε υγρή μορφή απορροφάται ιδιαίτερα εύκολα από το σώμα μας και ενισχύει τα κόκαλα. Μεγάλη περιεκτικότητα σε σιλικόνη παρουσιάζουν μάλιστα τα πράσινα φασόλια, η βρόμη, τα δημητριακά και το πεπόνι.

Γιατί το ποτό επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες απ' ό,τι τους άνδρες;
Έχει να κάνει με τη σύνθεση του σώματός μας. Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο ποσοστό λίπους σε σύγκριση με τους άνδρες και λιγότερα υγρά. Έτσι το αλκοόλ, που είναι υδατοδιαλυτό, «αραιώνει» πιο εύκολα στο σώμα ενός άνδρα ο οποίος έτσι αισθάνεται λιγότερο την επίδρασή του. Τα ένζυμα που διαλύουν το αλκοόλ παράγονται κυρίως στο συκώτι μας, αν και σε μικρές ποσότητες υπάρχουν και στο στομάχι. Οι άνδρες έχουν περισσότερα στο στομάχι απ' ό,τι οι γυναίκες και έτσι το μεταβολίζουν πιο γρήγορα.

Γιατί νιώθουμε τις επιπτώσεις του αλκοόλ περισσότερο το μεσημέρι απ' ό,τι το βράδυ;
Παράγουμε λιγότερα ένζυμα που διαλύουν το αλκοόλ στη διάρκεια της ημέρας παρά το βράδυ, γεγονός που εξηγεί γιατί όταν πίνουμε μετά τις 20.00 τη νύχτα, αντέχουμε περισσότερο.

Το αλκοόλ επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες προ της εμμήνου ρύσεως; Και γιατί;
Οι έρευνες δείχνουν ότι οι ορμονικές αλλαγές στις γυναίκες κατά την προεμμηνορροϊκή φάση μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα ένα ποτό να λειτουργήσει σαν δύο για το σώμα. Το ίδιο ισχύει και εάν (άνδρες ή γυναίκες) είμαστε κουρασμένοι. Ορισμένα φάρμακα επίσης επιδρούν στον μεταβολισμό του αλκοόλ και καθυστερούν την απορρόφησή του, όπως η ασπιρίνη και φάρμακα που παίρνουμε για το έλκος στομάχου.

Αν πίνουμε άλλα ποτά, θα κάνουμε λιγότερη κοιλιά απ' ό,τι αν πίνουμε μπύρα;
Μάλλον όχι. Τα ειδικά ένζυμα μετατρέπουν το αλκοόλ σε ακιταλδεΐδη η οποία μετατρέπεται σε μη τοξικό οξικό άλας και τελικά σε λίπος, διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Αυτό το λίπος συνήθως εναποτίθεται κοντά στο συκώτι, ένας λόγος για τον οποίον το πολύ ποτό προκαλεί «κοιλιά». Έρευνα στην Τσεχία, στην οποία υπάρχει η μεγαλύτερη κατανάλωση μπύρας στην Ευρώπη, έδειξε ότι οι Τσέχοι δεν έχουν μεγαλύτερη κοιλιά σε σύγκριση με τους άλλους Ευρωπαίους. Παίρνουμε βάρος όταν λαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες απ' όσες χρειαζόμαστε ενώ το πού συγκεντρώνεται το λίπος είναι θέμα κληρονομικότητας. Η σωστή διατροφή και η συχνή άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσουμε το σώμα μας σε φόρμα.

Ποιο ποτό προκαλεί λιγότερο πονοκέφαλο;
Το να μην αναμειγνύουμε ποτά, το να πίνουμε «λευκά ποτά» όπως η βότκα και το να αποφεύγουμε το μπράντι, το ουίσκι και το μαύρο ρούμι είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγουμε τον πονοκέφαλο. Η ιατρική έρευνα ακόμα δεν έχει αποκαλύψει πολλά για τον πονοκέφαλο. Μελέτη που έγινε στη Δανία σε περισσότερους από 36.000 άνδρες και γυναίκες δεν κατέστη δυνατόν να συνδέσει την ένταση του πονοκεφάλου με συγκεκριμένο είδος αλκοόλ ή με τη συχνότητα κατανάλωσής του.

πηγή: Τα Νέα

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλκοολούχα Ποτά Που Θα Σας Κάνουν Να Μην Ξυπνήσετε Το Πρωί Με Πονοκέφαλο - Ποια Να Αποφύγετε
healthstat.gr

Μελέτη αποκαλύπτει ποια είναι τα καλύτερα αλκοολούχα ποτά για να αποφύγουμε το hangover.

Μπύρα Χωρίς Αλκοόλ: Νέες Τεχνικές Για Υψηλής Ποιότητας Μπύρες
cibum.gr

Ποιές προκλήσεις μπορεί να αντιμετωπίσουν οι ζυθοποιοί για την παραγωγή μη αλκοολούχας μπύρας.

Μπύρα Πριν Το Ποτό Ή Ποτό Πριν Την Μπύρα Για Να Γλιτώσεις Το Hangover;
Νίκη Μπάκουλη

Μελέτη αποσαφηνίζει αν φταίει η σειρά με την οποία καταναλώνουμε διαφορετικά είδη αλκοόλ για το δράμα που ζούμε την επόμενη ημέρα. Η μπύρα έχει ενοχοποιηθεί για το hangover, όταν καταναλώνεται πριν τα ποτά σε μια έξοδο. Από την άλλη, σύμφωνα με τους Γερμανούς αν κάποιος πιει ποτό πριν την μπύρα, μετριάζει το hangover. Τελικά, τι ισχύει;

Διαβήτης Και Αλκοόλ: Φίλοι Ή Άσπονδοι Εχθροί;
cibum.gr

Ποιες είναι οι συνιστώμενες οδηγίες για το αλκοόλ για άτομα με διαβήτη;

Ντόρτμουντ: Ιδρύθηκε Σε Μια Μπυραρία
sigmalive.com

Από τις 19 Δεκεμβρίου 1909 άρχισε να γράφει την δική της ιστορία η Μπορούσια, η ομάδα του Ντόρτμουντ.

Αλκοόλ & Οδήγηση: Μετά Από Πόσες Ώρες Μπορείς Να Οδηγήσεις Με Ασφάλεια;
iefimerida.gr

Η κατανάλωση αλκοόλ είναι μια από τις βασικότερες αιτίες πρόκλησης σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, με πολλές χώρες να αυστηροποιούν συνεχώς το νομικό πλαίσιο για τη συγκεκριμένη παράβαση.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το