English Greek
30
Τετ, Απρ
0 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Το Συστατικό Της Μπύρας Που «Ανεβάζει» Τη Διάθεση

Υγεια
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, ειδικά κρασιού και μπύρας, μπορεί να έχει θετική επίδραση στην υγεία.

Η μπύρα όμως έχει και μία άλλη ιδιότητα, καθώς μας κάνει πιο ευδιάθετους.

Γενικά το φαγητό μάς κάνει να νιώθουμε καλά επειδή προκαλεί την απελευθέρωση ενδορφινών. Μερικές τροφές όμως είναι πιο εθιστικές από άλλες, καθώς ανεβάζουν την ντοπαμίνη και ενεργοποιούν το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου όπου έχει την έδρα του ο υποδοχέας D2 της ντοπαμίνης. Μεταξύ των πέντε τύπων υποδοχέων ντοπαμίνης, ο υποδοχέας D2 (D2R) φαίνεται να εμπλέκεται στην ανταμοιβή της τροφής και στην πρόσληψη της τροφής στον υποθάλαμο του εγκεφάλου.

Οι επιστήμονες εξέτασαν 13.000 συστατικά των τροφίμων προκειμένου να ανακαλύψουν ποια εξ αυτών ενεργοποιούν το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου.

Από την ανάλυση προέκυψαν 17 επιλογές, από τις οποίες τα περισσότερο υποσχόμενα αποτελέσματα αφορούσαν την χορδενίνη, μια ουσία που βρίσκεται σε διάφορα φυτά αλλά κυρίως στο κριθάρι και στη μπύρα. Η ποσότητα της χορδενίνης στη μπύρα είναι 12-24 mg ανά λίτρο.

«Μας εξέπληξε το γεγονός ότι μια ουσία της μπύρας ενεργοποιεί τον υποδοχέα D2 της ντοπαμίνης, καθώς δεν αναζητούσαμε διεγερτικές ουσίες των τροφίμων», είπε η καθηγήτρια δρ Μόνικα Πισετσρίντερ του Πανεπιστημίου FAU (Friedrich-Alexander-Universitat Erlangen-Nurnberg), στη Γερμανία.

Όπως συμβαίνει με την ντοπαμίνη, έτσι και η χορδενίνη ενεργοποιεί τον υποδοχέα D2R. Αυτό όμως γίνεται μέσω ενός διαφορετικού μονοπατιού σήμανσης. Σε αντίθεση με την ντοπαμίνη, η χορδενίνη ενεργοποιεί τον υποδοχέα μέσω των πρωτεϊνών G, κάτι που πιθανόν να οδηγεί σε πιο παρατεταμένη επίδραση στο κέντρο επιβράβευσης του εγκεφάλου.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

πηγή: onmed.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα Μελέτη Έδειξε Τι Συμβαίνει Στο Σώμα Κάποιου Που Σταματάει Να Πίνει Αλκοόλ Για Ένα Μήνα
gazzetta.gr

Νέα μελέτη έδειξε πως η μείωση κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να επιφέρει θετικές αλλαγές στην ποιότητα της ζωής ενός ανθρώπου που συνηθίζει να πίνει αρκετά.

Πώς Η Μπύρα Μπορεί Να Σου Γιατρέψει Τον Πονοκέφαλο
thermisnews.gr

Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε πως η μπύρα μπορεί να ενεργήσει σαν παυσίπονο και αυτή η είδηση μας κάνει πολύ χαρούμενους.

Ποιό Ποτό Λάτρευε Ο Μακαρίτης Πρίγκιπας Φίλιππος, Που Έφτασε Μέχρι Τα 99;
el.gr

Η ιστορία λέει πως όταν κάποια στιγμή ο Φίλιππος, δούκας του Εδιμβούργου και σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, όταν προσκλήθηκε σε δείπνο από τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Giuliano Amato, κοίταξε το κρασί που του προσέφεραν και είπε: «Φέρτε μου μπύρα. Ό,τι μπύρα και αν είναι, απλά να είναι μπύρα».

Η Μπύρα Μπορεί Να Είναι Το Κλειδί Για Την Πρόληψη Της Νόσου Αλτσχάιμερ, Απίθανο; Κι Όμως Πιθανό
theissue.gr

Τα εκχυλίσματα λουλουδιών λυκίσκου που βρίσκονται στη μπύρα θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Πόσες Φυσαλίδες Μπορεί Να Έχει Ένα Ποτήρι Μπύρα; Η Επιστήμη Μίλησε!
sputniknews.gr

Υπάρχει κάποιος που να μη θέλει να περάσει καλά με μια μπύρα στο χέρι και να απολαύσει τον κρεμώδη αφρό της; Αναρωτηθήκατε, όμως, ποτέ πόσες φυσαλίδες θα μπορούσε να κρατήσει; Μια ομάδα επιστημόνων φαίνεται να βρήκε την απάντηση.

Ένας Γιατρός Αποκάλυψε Γιατί Η Μπύρα Είναι Πιο Επιβλαβής Από Όσο Νομίζουμε
kipos.firenews.video

Η μπύρα θεωρείται ποτό χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ.

Άλλα Άρθρα