English Greek
19
Παρ, Απρ
38 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Το Συστατικό Της Μπύρας Που «Ανεβάζει» Τη Διάθεση

Υγεια
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, ειδικά κρασιού και μπύρας, μπορεί να έχει θετική επίδραση στην υγεία.

Η μπύρα όμως έχει και μία άλλη ιδιότητα, καθώς μας κάνει πιο ευδιάθετους.

Γενικά το φαγητό μάς κάνει να νιώθουμε καλά επειδή προκαλεί την απελευθέρωση ενδορφινών. Μερικές τροφές όμως είναι πιο εθιστικές από άλλες, καθώς ανεβάζουν την ντοπαμίνη και ενεργοποιούν το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου όπου έχει την έδρα του ο υποδοχέας D2 της ντοπαμίνης. Μεταξύ των πέντε τύπων υποδοχέων ντοπαμίνης, ο υποδοχέας D2 (D2R) φαίνεται να εμπλέκεται στην ανταμοιβή της τροφής και στην πρόσληψη της τροφής στον υποθάλαμο του εγκεφάλου.

Οι επιστήμονες εξέτασαν 13.000 συστατικά των τροφίμων προκειμένου να ανακαλύψουν ποια εξ αυτών ενεργοποιούν το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου.

Από την ανάλυση προέκυψαν 17 επιλογές, από τις οποίες τα περισσότερο υποσχόμενα αποτελέσματα αφορούσαν την χορδενίνη, μια ουσία που βρίσκεται σε διάφορα φυτά αλλά κυρίως στο κριθάρι και στη μπύρα. Η ποσότητα της χορδενίνης στη μπύρα είναι 12-24 mg ανά λίτρο.

«Μας εξέπληξε το γεγονός ότι μια ουσία της μπύρας ενεργοποιεί τον υποδοχέα D2 της ντοπαμίνης, καθώς δεν αναζητούσαμε διεγερτικές ουσίες των τροφίμων», είπε η καθηγήτρια δρ Μόνικα Πισετσρίντερ του Πανεπιστημίου FAU (Friedrich-Alexander-Universitat Erlangen-Nurnberg), στη Γερμανία.

Όπως συμβαίνει με την ντοπαμίνη, έτσι και η χορδενίνη ενεργοποιεί τον υποδοχέα D2R. Αυτό όμως γίνεται μέσω ενός διαφορετικού μονοπατιού σήμανσης. Σε αντίθεση με την ντοπαμίνη, η χορδενίνη ενεργοποιεί τον υποδοχέα μέσω των πρωτεϊνών G, κάτι που πιθανόν να οδηγεί σε πιο παρατεταμένη επίδραση στο κέντρο επιβράβευσης του εγκεφάλου.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

πηγή: onmed.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μέτρια Κατανάλωση Αλκοόλ Επηρεάζει Τον Εγκέφαλό Σου Και Οδηγεί Σε Γνωστική Εξασθένηση
Αγγελική Μαξούρη

Η κατανάλωση επτά ή και περισσότερων *μερίδων αλκοόλ την εβδομάδα σχετίζεται με μεγαλύτερα επίπεδα σιδήρου στον εγκέφαλο σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε σχεδόν 21.000 ανθρώπους η οποία και δημοσιεύτηκε στις 14 Ιουλίου στο περιοδικό PLOS Medicine.

Ποια Είδη Μπύρας Συμβάλλουν Στην Πρόληψη Της Άνοιας
onmed.gr

Οι μπύρες με πικρή γεύση και φρουτώδες άρωμα μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Μπορούν Οι NoLo Μπύρες Να Θεωρηθούν Υγιεινές;
Ζήσης Ψάλλας

Οι αυξανόμενες ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην υγεία από την υπερβολική κατανάλωση μπύρας οδήγησαν σε αυξημένο ενδιαφέρον για τις μπύρες χωρίς αλκοόλ και χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ («nolo»), ειδικά σε ενήλικες κάτω των 30 ετών. Η αποδοχή τους έχει αυξηθεί πρόσφατα, εν μέρει λόγω των εξελίξεων στην παρασκευή, που απαιτεί λιγότερη θερμότητα με αποτέλεσμα έτσι να διατηρούν περισσότερο την αρχική τους γεύση.

Πότε Μας Μεθάει Περισσότερο Το Αλκοόλ
Νίκη Μπάκουλη

Είναι πιο εύκολο να μεθύσεις στην παραλία το μεσημέρι παρά στο μπαρ το βράδυ; Είναι, για λόγους που δεν έχουν να κάνουν μόνο με το αλκοόλ καθαυτό.

Νέο Χάπι Κατά Του Hangover Υπόσχεται Θεαματικά Αποτελέσματα - Τι Πρέπει Να Ξέρεις
Γιώργος Παπαϊωάννου

Στη Μεγάλη Βρετανία κυκλοφόρησε μία νέα θεραπεία για την αντιμετώπιση του hangover σε μορφή χαπιού. Διατίθεται από τη σουηδική εταιρεία Myrkl, η οποία ισχυρίζεται ότι μπορεί να διασπάσει έως και 70% του αλκοόλ μετά από 60 λεπτά.

Κρασί vs Μπύρα: Ποιο Αυξάνει Περισσότερο Το Σπλαχνικό Λίπος
cibum.gr

Η μπύρα και τα οινοπνευματώδη ποτά έχουν υψηλά επίπεδα επιβλαβούς λίπους που συνδέονται με καρδιακές παθήσεις, αλλά το κρασί φαίνεται να προστατεύει από αυτό, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το