English Greek
08
Δευ, Αυγ
53 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Σε Ρυθμούς Αλωνιών Η Ύπαιθρος Της Θεσσαλονίκης - Οι Τιμές Σε Κριθάρι Και Σιτάρι

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Αυξήθηκε σημαντικά η τιμή του κριθαριού για ζωοτροφή. Αναμένεται η αντίδραση της ζυθοποιίας. Καλύτερη από το αναμενόμενο η παραγωγή.

Δειλά-δειλά λόγω των βροχοπτώσεων άρχισε ο αλωνισμός των χωραφιών (σε πρώτη φάση των καλλιεργειών κριθαριού) σε όλο τον νομό Θεσσαλονίκης. Τα αλώνια θα αρχίσουν ουσιαστικά από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, αναλόγως και των καιρικών συνθηκών.

Μια σειρά από ιδιαιτερότητες της φετινής καλλιεργητικής περιόδου διαμορφώνουν τις τιμές σε κριθάρια και σιτηρά, που είναι πιο υψηλές από πέρσι, ενώ η παραγωγή, όπως φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία είναι μεν μειωμένη (λόγω μειωμένων βροχοπτώσεων το προηγούμενο διάστημα), αλλά όχι στον βαθμό που περίμεναν οι αγρότες. Έτσι, η πρώτη απογοήτευση μετριάστηκε και η αναμενόμενα κακή χρονιά πλέον δείχνει να εξελίσσεται σε μέτρια.

Ωστόσο, λόγω των χαμηλών περσινών τιμών, οι καλλιέργειες μειώθηκαν και οι συγκριτικά περιορισμένες φετινές ποσότητες κριθαριού άρχισαν ήδη να πιάνουν καλή τιμή.

Το κριθάρι έχει δυο τιμές, αυτή της βυνοποίησης (για τις ζυθοποιίες) και την κτηνοτροφική (για ζωοτροφές). Το συνηθέστερο είναι η τιμή για το κριθάρι της ζυθοποιίας να είναι μεγαλύτερη από εκείνη για το κριθάρι της κτηνοτροφίας. Πέρσι για παράδειγμα οι καλλιεργητές του νομού Θεσσαλονίκης πήραν περίπου 17 λεπτά το κιλό για το κριθάρι της ζυθοποιίας, ενώ για το κτηνοτροφικό πήραν 12 με 13 λεπτά το κιλό. Σε άλλες περιοχές το κριθάρι της ζυθοποιίας είχε ακόμη χαμηλότερη τιμή (μέχρι και 12 λεπτά το κιλό), με αποτέλεσμα να σπαρθούν λιγότερες εκτάσεις.

Φέτος όμως τα πράγματα άλλαξαν, με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες να δίνουν βυνοποιήσιμο κριθάρι στους αγροκτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς για την κτηνοτροφία. Τουλάχιστον αυτές τις πρώτες μέρες, διότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθεί ο ανταγωνισμός των εμπόρων για το «δυσεύρετο» κριθάρι και να αυξηθεί η τιμή του.

«Λόγω διάθεσης των αποθεματικών, των περιορισμένων καλλιεργειών και της περσινής τιμής του κριθαριού για τη ζυθοποιία, η τιμή που δίνουν οι έμποροι για το συγκεκριμένο κριθάρι θεωρείται εξαιρετικά μειωμένη για τα δεδομένα της αγοράς. Σήμερα, για το κτηνοτροφικό κριθάρι δίνονται τιμές γύρω στα 20 λεπτά το κιλό. Όταν η ζυθοποιία δίνει χαμηλότερη τιμή από την κτηνοτροφία, τότε είναι λογικό οι αγρότες να στραφούν στην αγορά των συνεταιρισμών και των εμπόρων κτηνοτροφικού κριθαριού, για να πάρουν καλύτερη τιμή. Έτσι θα χαθούν από τη ζυθοποιία σημαντικές ποσότητες κριθαριού. Η σημερινή εικόνα με τις συμβάσεις της ζυθοποιίας να είναι στα 17 λεπτά και της κτηνοτροφίας στα 20, κριθάρι βυνοποίησης θα φύγει για κτηνοτροφικό. Αναμένουμε να δούμε πώς θα απαντήσει η ζυθοποιία σε όλη αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Η παραγωγή έτσι κι αλλιώς είναι μειωμένη, όχι όμως τραγικά, λόγω έλλειψης βροχοπτώσεων στη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Σε ό,τι αφορά στα αλώνια, οι βροχοπτώσεις αυτής της εβδομάδας έχουν φρενάρει τα πράγματα, αλλά ελπίζουμε από το Σαββατοκύριακο και μετά να μπούμε δυναμικά στα χωράφια. Αγωνία και προβληματισμός πάντως υπήρξε σε όλους όσοι ασχολούμαστε με τα αλώνια, λόγω των καταιγίδων. Στα σιτηρά του νομού Θεσσαλονίκης δεν έχει αρχίσει ο μαζικός αλωνισμός ακόμη. Οι τιμές άρχισαν πιο ψηλά από πέρσι αλλά δεν εμφανίζουν τόσο εντυπωσιακή αύξηση όσο στο κριθάρι», τόνισε ο γεωπόνος από το Ζαγκλιβέρι, Μόσχος Μπαντούλας.

Προς επιβεβαίωση της σημερινής εξέλιξης των τιμών στο κριθάρι έρχεται η ανακοίνωση του Αγροκτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αξιούπολης «Α.Σ. Αξιός», που παραλαμβάνει δίνοντας τιμή 22 λεπτών το κιλό. Η στρεμματική απόδοση υπολογιζόταν αρχικώς ότι θα κυμανθεί λίγο πάνω από τα 400 κιλά, ενώ πλέον στον νομό Θεσσαλονίκης έχουν πιο ευοίωνες προβλέψεις.

Το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν τα αλώνια και για τα σιτηρά (στη Θεσσαλία έχουν ήδη αρχίσει), με τις φετινές τιμές για τους παραγωγούς να είναι ικανοποιητικές (στα 23 με 25 λεπτά το κιλό) και τη σοδειά να είναι περιορισμένη, λόγω των καιρικών συνθηκών του Απριλίου και του Μαΐου. Υπολογίζεται μια μείωση της τάξης του 30% στην παραγωγή των πρώιμων σιταριών.

πηγή: voria.gr

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Barrier - That's A Lot Of Dough
Γιώργος Ιορδανίδης

Ακόμα μία νέα ετικέτα, αυτή τη φορά σε συνεργασία με την Kings County Brewers Collective, κυκλοφόρησε η Barrier Brewing Co.

Thornbridge / Salt Beer Factory - Tupelo
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα, σε συνεργασία με την Salt Beer Factory, κυκλοφόρησε η Thornbridge Brewery.

Black Plague / Belching Beaver - Village Of The Dammed
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα συνεργασίας με την Belching Beaver Brewery, κυκλοφόρησε η Black Plague Brewing.

Beer Zombies - Zombie Of Dankness / Evil Haze
Γιώργος Ιορδανίδης

Δυο νέες ετικέτες κυκλοφόρησε η Beer Zombies Brewing Co.

Uiltje / To Øl - Pink Fiction
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα, σε συνεργασία με την To Øl, κυκλοφόρησε η Uiltje Brewing Co.

Les Trois Mousquetaires - NEIPA
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Les Trois Mousquetaires Microbrasserie.

Άλλα Άρθρα

* Beer & Brewing Awards 2021 *

Τα πρώτα επίσημα και μοναδικά βραβεία για την μπύρα, τη ζυθοποιία και τα καταστήματα που την εμπορεύονται (μπυραρίες, pubs) στην Ελλάδα, μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας.

vol

Κράτα το

Κράτα το

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Anchorage - Follow Us
Γιώργος Ιορδανίδης
Hudson Valley - Ceremony / Seance / Keepsake
Γιώργος Ιορδανίδης
Trillium - Double Apricot Stonington
Γιώργος Ιορδανίδης
Κingpin - Better
Γιώργος Ιορδανίδης
Beer Baroness - Fiercely Fresh
Γιώργος Ιορδανίδης

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το