English Greek
19
Παρ, Απρ
38 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Αναστασίου - Ναβάσσα

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Το 1504 ο Χριστόφορος Κολόμβος έχοντας προσαράξει στην Τζαμάικα έστειλε μερικά μέλη του πληρώματός του με κανό στην Ισπανιόλα για να ζητήσουν βοήθεια. Στη διαδρομή τους πέρασαν από ένα νησί, στο οποίο όμως δε βρήκαν νερό. Το ονόμασαν Ναβάσσα, από το nava, που σημαίνει απλό. Η Νήσος Ναβάσσα είναι ένα μικρό, ακατοίκητο νησί στην Καραϊβική Θάλασσα. Αποτελεί μήλον της έριδος για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Αϊτή.

Σας παρουσιάζουμε την νέα μας "IPA" που πρωταγωνιστής είναι ο αμερικάνικος λυκίσκος "Azacca". Αρώματα τροπικών φρούτων και εσπεριδοειδών, γευστικές νότες από μάνγκο, ανανά, μανταρίνι και πεύκο και 6,5% ABV. O λυκίσκος "Azacca" δανείστηκε το όνομά του από τον θεό της γεωργίας της Αϊτής.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε κάποια ιστορικά στοιχεία για την Αϊτή.

Πρώην γαλλική κτήση, η Αϊτή ήταν η δεύτερη χώρα στο δυτικό ημισφαίριο, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, που διακήρυξε την ανεξαρτησία της το 1804. Η χώρα έγινε η πρώτη ανεξάρτητη δημοκρατία Αφροαμερικανών και το μόνο κράτος που γεννήθηκε έπειτα από επιτυχημένη επανάσταση των δούλων. Το όνομα της χώρας σημαίνει «υψηλή γη» και το εθνικό ρητό της χώρας είναι : «L'Union Fait La Force» (στα γαλλικά, «Η ενότητα φέρνει δύναμη»).

anastasiou navassa

Πώς συνδέεται όμως η Ελλάδα με την Αϊτή;
Όταν οι «Μεγάλες Δυνάμεις» της Ευρώπης έδειξαν να δυσφορούν με την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, η Αϊτή, (στην τότε ελληνική γλώσσα του Κοραή «Χαΐτιον»), ήταν αυτή που πρώτη απάντησε θετικά στην έκκληση για βοήθεια, αλλά και αυτή πρώτη, η Αϊτή, ήταν που αναγνώρισε την Επανάσταση.

Ο Αϊτινός πρόεδρος Ζαν Πιερ Μπουαγέ ήταν ο μόνος που απάντησε θετικά στην επιστολή που είχε αποστείλει ο Αδαμάντιος Κοραής και οι υπόλοιποι επιφανείς Έλληνες στην παγκόσμια κοινότητα. Ο Μπουαγιέ με απαντητική επιστολή στις 15 Ιανουαρίου 1822 αναγνωρίζει το δικαίωμα των Ελλήνων γι' αυτοδιάθεση και μιλά με θερμά λόγια για την επανάσταση. Αποτελεί την πρώτη επίσημη αναγνώριση της ελληνικής επανάστασης και του ελληνικού κράτους.

Η Αϊτή έστειλε στους Έλληνες 45 τόνους καφέ, προς πώληση, ώστε να αγοραστούν όπλα και πολεμοφόδια, αλλά το κυριότερο έστειλε και 100 Αϊτινούς εθελοντές. Οι 100 ρομαντικοί Αϊτινοί δεν έφθασαν ποτέ στην Ελλάδα! Πεθαίνουν από τις κακουχίες κατά τη διάρκεια του μεγάλου και επίπονου ταξιδιού από την άκρη του Ατλαντικού στα νερά της Μεσογείου. Η θυσία τους θεωρείται από τις πιο ηρωικές πράξεις που σημειώθηκαν από μη Έλληνες κατά τη διάρκεια της επανάστασης.

Την ετικέτα μας κοσμεί το εθνόσημο της Αϊτής που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1807. Τα χρώματα εμπνεύστηκαν από την σημαίας της Αϊτής.

Η "Ναβάσσα" είναι η νέα μας συνταγή και σας περιμένουμε να την ανακαλύψετε... Είς υγείαν!!!

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Alea / Sourmena Brew / Mustaki - Hoppy Three Friends Ep.4
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα συνεργασίας κυκλοφόρησαν οι Alea Brewing Co., Sourmena Brew και Mustaki Nomad Brewing.

Η Παραδοσιακή Ζυθοποιία Münchner Kindl Επιστρέφει Στο Μόναχο
Αλίκη Μαχαίρα

Η παραδοσιακή μάρκα μπύρας Münchner Kindl-Bräu έχει βρει ένα νέο σπίτι στο Giesing. Η αναζήτηση ήταν εξαιρετικά δύσκολη.

Garage Project - Apr 2020
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Garage Project.

Surly - Occult Philosophy
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Surly Brewing Co.

Garage Project - Escape From The Temple Of Haze
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Garage Project.

Beer Baroness - Levelled Up / Clouds In My Coffee / Heritage Rouge
Γιώργος Ιορδανίδης

Τρεις νέες ετικέτες κυκλοφόρησε η Beer Baroness Brewing Co.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το