English Greek
24
Τετ, Απρ
39 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η Συνεισφορά Της Μπύρας Στην Κατασκευή Των Πυραμίδων

Ιστορικα - Εγκυκλοπαιδεια
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Οι αρχαίοι αιγύπτιοι... εργάτες, σύχναζαν σε «παμπ», όπως οι μεταγενέστεροί τους.

Ήταν μια μακριά, δύσκολη μέρα στη δουλειά, αλλά ένα ποτό, σας περιμένει στο τέλος. Ραντεβού στο μαγαζί της γωνίας για μια μπύρα; Όχι! Στην Αίγυπτο του 2550 π.Χ. το ραντεβού θα δινόταν κάτω από τις πυραμίδες -που βρίσκονταν σε φάση οικοδόμησης- αλλά το ποτό δεν θα άλλαζε. Και πάλι μπύρα θα ήταν!

«Πληρώνονταν σε ψωμί και μπύρα», λέει ο Δρ Πάτρικ ΜακΓκόβερν, επιστημονικός διευθυντής του Εργαστηρίου Βιομοριακής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. «Όποιος δούλευε στις πυραμίδες κάτω από τον καυτό ήλιο χρειαζόταν σίγουρα μια κρύα μπύρα στη συνέχεια. Έτσι η συνεισφορά της στην κατασκευή των πυραμίδων είναι μεγάλη, πόσο μάλλον που η ημερήσια κατανομή ήταν πέντε λίτρα», προσθέτει φέρνοντας μάλιστα και ένα σημερινό παράδειγμα: «Φανταστείτε έναν αρχαιολόγο που εργάζεται σε ανασκαφή. Έχει πάει από νωρίς στη δουλειά και έχει βγάλει μια δύσκολη μέρα κάτω από τον ήλιο. Εάν δεν έχει μία μπύρα για το βράδυ, θα γίνει... επανάσταση».

Πρωτοπόρος εδώ και δύο δεκαετίες στον τομέα της μοριακής αρχαιολογίας αλλά και δημιουργός αρχαίων συνταγών που... σβήνουν τη δίψα ο Δρ ΜακΓκόβερν προχωρεί ένα βήμα παραπέρα με την θεωρία του, σύμφωνα με την οποία το αλκοόλ και ειδικότερα η μπύρα υπήρξε αποφασιστικός παράγοντας ανάπτυξης των αρχαίων πόλεων. «Γιατί επιδρά στο μυαλό, σκοτώνει αρκετούς μικροοργανισμούς, έτσι ώστε να έχει φαρμακευτικά αποτελέσματα, αλλά και φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά κοινωνικά μηδενίζοντας τις αναστολές», όπως λέει.

Για τον ίδιο άλλωστε οι αρχαίοι Αιγύπτιοι δεν ήταν το μοναδικό παράδειγμα αφού κάτι παρόμοιο συνέβαινε στην κεντρική Αμερική, μόνον που εκεί η μπύρα προερχόταν από καλαμπόκι αντί για κριθάρι. «Ένα από τα κίνητρα των πρώτων ανθρώπων για την επιλογή μιας θέσης εγκατάστασης θα μπορούσε να είναι η καλλιέργεια σιτηρών, τα οποία όμως παράγουν και μπύρα», λέει ο ΜακΓκόβερν ο οποίος θα αναπτύξει τη θεωρία του σε διάλεξη με τίτλο «Αποκαλύπτοντας το παρελθόν: Η αναζήτηση του κρασιού, της μπύρας και γενικότερα της ζύμωσης» την ερχόμενη Πέμπτη στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα. Άλλωστε ο ίδιος πιστεύει ότι ο ρόλος της μπύρας στο μέλλον μπορεί να είναι καθοριστικός σημειώνοντας μάλιστα μία τελευταία ανακάλυψη που αυξάνει την πιθανότητα ότι το αλκοόλ θα μπορούσε να πυροδοτήσει την εξέλιξη του ανθρώπου πέρα από το ηλιακό μας σύστημα.

«Η παρατήρηση μέσω τηλεσκοπίου αποκάλυψε ότι στο κέντρο ακριβώς του γαλαξία μας υπάρχει ένα τεράστιο σύννεφο -δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων λίτρων- αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένης της αιθανόλης. Αυτό δείχνει όντως, πως το αλκοόλ είναι βασικό για τη ζωή σε αυτόν τον γαλαξία και στον πλανήτη Γη!», λέει.

πηγή: Το Βήμα

Κράτα το

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διατροφή: Τελικά Πόσο Σε Παχαίνει Μία Μπύρα;
ratpack.gr

Δεν είναι αστείο, πρέπει να το γνωρίζεις.

Η Μπύρα Συμβάλει Στη Διατήρηση Της Καλής Χοληστερίνης!
Γιώργος Παπαδημητρόπουλος

Μερικά πολύ καλά νέα προέκυψαν για τους λάτρεις της μπύρας μετά από μια μελέτη που παρουσιάστηκε στη Νέα Ορλεάνη στο πλαίσιο των επιστημονικών συνεδρίων της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας.

Βάλτε Μια Πρέζα Από Αυτό Στη Μπύρα Σας Και Θα Ξεχάσετε Το Φούσκωμα
kipos.firenews.video

Οι λάτρεις της μπύρας αντιμετωπίζουν πάντα ένα πρόβλημα - το φούσκωμα. Υπάρχει όμως ένα απλό κόλπο χάρη στο οποίο αυτό μπορεί να αποφευχθεί.

Η Μέτρια Κατανάλωση Αλκοόλ Σχετίζεται Με Χαμηλότερο Κίνδυνο Θανάτου Σε Άτομα Με Καρδιακή Νόσο
Ζήσης Ψάλλας

Το να πίνετε έως και 105 γραμμάρια αλκοόλ την εβδομάδα μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, στηθάγχης ή θάνατο μεταξύ των ατόμων με καρδιαγγειακή νόσο.

Δείτε Τι Συμβαίνει Στο Σώμα Σας Τις Πρώτες 24 Ώρες Μετά Την Κατανάλωση Μπύρας Και Θα Δεν Θα Το Πιστεύετε!
athensmagazine.gr

Ο κόσμος θεωρεί, ότι μόνο το δυνατό αλκοόλ είναι επικίνδυνο για την υγεία μας. Η μπύρα είναι ένα ελαφρύ ποτό και είναι απολύτως ακίνδυνο.

Η Διαφήμιση Των 50's Που Έδειχνε Ένα Μωρό Να Καταναλώνει Μπύρα
mixanitouxronou.gr

Στην πραγματικότητα έπινε άλλο διαφημιστικό προϊόν που και σήμερα θα ήταν ανεπίτρεπτο για μωρά.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το