English Greek
02
Σαβ, Μαρ
59 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Καρδιά: Την Προστατεύει Τελικά Η Ελαφριά Κατανάλωση Αλκοόλ;

Υγεια
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Νέα έρευνα αποκαλύπτει τον τρόπο που η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ίσως να έχετε ακούσει ότι ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί θα μπορούσε να κάνει καλό στην καρδιά σας. Τώρα νέα επιστημονική μελέτη με επικεφαλής ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης εξηγεί γιατί η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Για πρώτη φορά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το αλκοόλ, σε ελαφριές έως μέτριες ποσότητες, συσχετίστηκε με μακροπρόθεσμες μειώσεις στη σηματοδότηση του στρες στον εγκέφαλο. Αυτός ο αντίκτυπος στα συστήματα στρες του εγκεφάλου φάνηκε να ευθύνεται σημαντικά για τις μειώσεις στα καρδιαγγειακά επεισόδια, που παρατηρήθηκαν σε άτομα με ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ που συμμετείχαν στη μελέτη.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Journal of the American College of Cardiology.

«Δεν υποστηρίζουμε την χρήση αλκοόλ για να προστατεύσουμε την καρδιά» προειδοποιούν οι ερευνητές.

«Δεν υποστηρίζουμε τη χρήση αλκοόλ για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών προσβολών ή εγκεφαλικών λόγω άλλων σχετικών επιδράσεων του αλκοόλ στην υγεία», λέει ο ανώτερος συγγραφέας και καρδιολόγος δρ Ahmed Tawakol.

«Θέλαμε να καταλάβουμε πώς η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τις καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως αποδεικνύεται από άλλες μελέτες.

Και αν μπορούσαμε να βρούμε τον μηχανισμό, θα μπορούμε στην συνέχεια να βρούμε και άλλες προσεγγίσεις που θα μπορούσαν να έχουν τις προστατευτικές αυτές επιδράσεις του αλκοόλ χωρίς όμως τις δυσμενείς επιπτώσεις του» συμπληρώνει ο ίδιος.

beer heart

Γιατί το αλκοόλ μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων;
Προηγούμενες επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (1 ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και 1 έως 2 ποτά την ημέρα για τους άνδρες) σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αλλά ήταν άγνωστο εάν το αλκοόλ είχε προστατευτικές δράσεις ή εάν άλλες συμπεριφορές υγείας, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση ή άλλοι παράγοντες μπορεί να έπαιζαν ρόλο.

Η μελέτη περιελάμβανε περισσότερα από 50.000 άτομα που ήταν εγγεγραμμένα στη Mass General Brigham Biobank. Το πρώτο μέρος της μελέτης αξιολόγησε τη σχέση μεταξύ ελαφριάς/μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ και σοβαρών ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών επεισοδίων μετά από την προσαρμογή των δεδομένων για μια σειρά γενετικών, κλινικών και κοινωνικοοικονομικών παραγόντων, του τρόπου ζωής.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ελαφριά/μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συσχετίστηκε με σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, ακόμη και αφού ληφθούν υπόψη αυτοί οι άλλοι παράγοντες.

beer chears

Το μυστικό «κρύβεται» στον εγκέφαλο
Στη συνέχεια, μελέτησαν ένα υποσύνολο 754 ατόμων που είχαν υποβληθεί σε απεικόνιση του εγκέφαλου PET/CT (κυρίως για παρακολούθηση του καρκίνου) για να προσδιορίσουν την επίδραση της ελαφριάς/μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ στη δραστηριότητα του νευρικού δικτύου που σχετίζεται με το άγχος.

Η απεικόνιση του εγκεφάλου έδειξε μειωμένη σηματοδότηση του στρες στην αμυγδαλή, την περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τις αντιδράσεις στο στρες, σε άτομα που πίνουν ελαφριές ή μέτριες ποσότητες αλκοόλ σε σύγκριση με εκείνα που απείχαν από το αλκοόλ ή που έπιναν λίγο.

Και όταν οι ερευνητές εξέτασαν το ιστορικό καρδιαγγειακών επεισοδίων, βρήκαν λιγότερα καρδιακά επεισόδια και εγκεφαλικά σε άτομα που πίνουν ελαφριά έως μέτρια ποσότητα αλκοόλ. «Διαπιστώσαμε ότι οι αλλαγές του εγκεφάλου σε αυτά τα άτομα εξηγούν ένα σημαντικό μέρος των προστατευτικών επιδράσεων για την καρδιά» αναφέρει ο δρ Ahmed Tawakol.

Πώς επηρεάζει το αλκοόλ την αμυγδαλή;
Γνωρίζουμε ήδη ότι το αλκοόλ μειώνει την αντιδραστικότητα της αμυγδαλής σε απειλητικά ερεθίσματα όσο ένα άτομο καταναλώνει αλκοόλ. Η τρέχουσα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχει μακροπρόθεσμες νευροβιολογικές επιδράσεις στην άμβλυνση της δραστηριότητας στην αμυγδαλή, η οποία μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο καρδιαγγειακό σύστημα.

«Όταν η αμυγδαλή είναι σε εγρήγορση και επαγρύπνηση, το συμπαθητικό νευρικό σύστημα ενεργοποιείται, το οποίο ανεβάζει την αρτηριακή πίεση και αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και πυροδοτεί την απελευθέρωση φλεγμονωδών κυττάρων», εξηγεί ο δρ Ahmed Tawakol.

«Εάν το στρες είναι χρόνιο, το αποτέλεσμα είναι υπέρταση, αυξημένα επίπεδα φλεγμονής, σημαντικός κίνδυνος παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων» καταλήγει ο ίδιος.

πηγή: vita.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιοι Δεν Πρέπει Ποτέ Να Πίνουν Μπύρα - Και Είναι Πολλοί
healthstories.gr

Είτε πηγαίνετε στο μπαρ μετά από μια κουραστική εβδομάδα στη δουλειά, είτε απλά θέλετε να ανοίξετε ένα μπουκάλι μια ζεστή μέρα, η μπύρα είναι αναπόσπαστο μέρος της τακτικής ρουτίνας πολλών ανθρώπων.

Οι Βρετανοί Στρατιώτες, Πίνουν Μπύρα Γιορτάζοντας Την Απελευθέρωση Τους Από Στρατόπεδο Αιχμαλώτων Και Η Ζυθοποιία Στο Ηνωμένο Βασίλειο «Τρίβει» Τα Χέρια Της
mixanitouxronou.gr

Στη φωτογραφία βλέπουμε βρετανούς στρατιώτες που μόλις έχουν απελευθερωθεί από γερμανικό στρατόπεδο αιχμαλώτων να πίνουν μπύρα.

Είναι Σωστό Να Πίνεις Αλκοόλ Για Να Ζεσταθείς;
runnfun.gr

Θα πιεις ένα ποτηράκι για να ζεσταθείς; Αυτή την ερώτηση την έχετε ακούσει πολλές φορές και ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία έχετε κουνήσει συγκαταβατικά το κεφάλι σας. Κάνατε το σωστό;

Οι Καλύτερες Θεραπείες Για Το Hangover
Θοδωρής Διάκος

Κούραση, πονοκέφαλος, ναυτία, δίψα, και ευαισθησία στους θορύβους και στο φως... Πώς θα συνέλθουμε;

Νέα Μελέτη Έδειξε Τι Συμβαίνει Στο Σώμα Κάποιου Που Σταματάει Να Πίνει Αλκοόλ Για Ένα Μήνα
gazzetta.gr

Νέα μελέτη έδειξε πως η μείωση κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να επιφέρει θετικές αλλαγές στην ποιότητα της ζωής ενός ανθρώπου που συνηθίζει να πίνει αρκετά.

Αλκοόλ & Οδήγηση: Μετά Από Πόσες Ώρες Μπορείς Να Οδηγήσεις Με Ασφάλεια;
iefimerida.gr

Η κατανάλωση αλκοόλ είναι μια από τις βασικότερες αιτίες πρόκλησης σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, με πολλές χώρες να αυστηροποιούν συνεχώς το νομικό πλαίσιο για τη συγκεκριμένη παράβαση.

Άλλα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Funky Buddha - Berries And Queens
Γιώργος Ιορδανίδης
Heavy Seas - F*ck 2020
Γιώργος Ιορδανίδης
Funky Buddha - Morning Wood
Γιώργος Ιορδανίδης
Wicked Weed - Dr. Dank
Γιώργος Ιορδανίδης
Abomination - Fuck 2021 As Well
Γιώργος Ιορδανίδης

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το