English Greek
15
Τρι, Ιουλ
0 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Βυνοποίηση

Γενικες Πληροφοριες
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Διαβροχή
Η διαβροχή είναι το αίτιο της αφύπνισης του εμβρύου του κριθαριού.

Σκοπός της είναι η απορρόφηση νερού από το κριθάρι ώστε να ενεργοποιηθούν τα ένζυμα και εξαρτάται από τη θερμοκρασία, τη διάρκεια της διαβροχής, το μέγεθος του κόκκου καθώς και από την ποικιλία του κριθαριού. Διαρκεί από 22-36 ώρες και ολοκληρώνεται όταν η υγρασία των κόκκων φτάσει στο 40-47%. Για ανοιχτόχρωμες βύνες η υγρασία πρέπει να είναι 42-45% ενώ για σκουρόχρωμες 45-48%. Η διαβροχή πραγματοποιείται σε θερμοκρασίες 13-19οC, σε υψηλή συγκέντρωση οξυγόνου και σε υγρασία περίπου 96%.

Βλάστηση
Σε αυτό το στάδιο η βύνη μετατρέπεται σε πράσινη βύνη. Κατά την βλάστηση έχουμε ανάπτυξη νέου φυτού όπου είναι απαραίτητες μεγάλες ποσότητες ενέργειας και ουσιών σχηματισμού ιστών που δημιουργούνται με τον μεταβολισμό. Οι ουσίες αυτές αρχικά βρίσκονται σε μεγαλομοριακή μορφή και πρέπει να αποικοδομηθούν σε μικρομοριακές. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω των ενζύμων.

Τα κυριότερα ένζυμα τα οποία δημιουργούνται κατά την βλάστηση είναι τα εξής:

  • Ένζυμα αποικοδόμησης αμύλου (α- και β- αμυλάση, αμυλογλυκοσιδάση, α-1, 6 γλυκοσιδάση)
  • Ένζυμα αποικοδόμησης πρωτεινών (πρωτεάσες)
  • Ένζυμα αποικοδόμησης ημικυτταρινών (γλυκανάσες, πεντοζάσες)
  • Ένζυμα αποικοδόμησης φωσφορικών εστέρων (φωσφατάσες)

Ξήρανση

  • Πραγματοποιείται για τους εξής λόγους:
  • Σχηματισμός αρωματικών και χρωστικών ουσιών
  • Αποθήκευση
  • Διακοπή της ενζυμικής δραστηριότητας χωρίς να καταστραφούν τα ένζυμα.

Αρχικά έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες και μεγάλη ποσότητα αέρα για να μην μειωθεί ο όγκος του κόκκου. Διαρκεί 12 ώρες σε θερμοκρασίες 45-65οC μέχρι να μειωθεί η υγρασία σε 12-14%. Μετά ακολουθεί η κυρίως ξήρανση σε θερμοκρασίες 65-95οC μέχρι να μειωθεί η υγρασία 3-4% και διαρκεί 14 ώρες.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την διαδικασία της βυνοποίησης γιατί αν χρησιμοποιήσουμε από την αρχή υψηλές θερμοκρασίες θα συρρικνωθεί ο όγκος του κόκκου και θα μειωθεί η ευθρυπτότητα του δημιουργώντας πολλά προβλήματα στην άλεση.

Κράτα το

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Κίνδυνοι Της Ανάμιξης Αλκοόλ Και Καλοκαιρινής Ζέστης
sigmalive.com

Διανύουμε ζεστές καλοκαιρινές μέρες με φίλους και συγγενείς μετά από ένα χρόνο και με την πανδημία του κορωνοϊού να μας απομακρύνει από αγαπημένα μας πρόσωπα πλέον είμαστε σε θέση να το διασκεδάζουμε πάλι μαζί.

Ποια Είδη Μπύρας Συμβάλλουν Στην Πρόληψη Της Άνοιας
onmed.gr

Οι μπύρες με πικρή γεύση και φρουτώδες άρωμα μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Επιστήμονες: Σε Αυτή Την Ποσότητα Η Μπύρα Είναι Επικίνδυνη Για Την Καρδιά
kipos.firenews.video

Μόλις περίπου 300 γραμμάρια μπύρας την εβδομάδα είναι αρκετά για να ξεκινήσει η διαδικασία σκλήρυνσης των αρτηριών, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων.

Μπύρα, Κρασί Ή Αναψυκτικό; Ποιο Έχει Λιγότερες Θερμίδες, Τι Να Προτιμήσουμε
Βίκυ Κουρλιμπίνη

Μπύρα, κρασί και αναψυκτικά. Και τα τρία μπορούν να συνοδεύσουν το μεσημεριανό ή το βραδινό γεύμα, αλλά τα επιλέγουμε και μόνα τους, στην έξοδό μας ή όταν χαλαρώνουμε στο σπίτι μας. Ειδικά όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία και ζητάμε κάτι για να ξεδιψάσουμε, μια παγωμένη μπύρα ή ένα παγωμένο αναψυκτικό είναι στις επιλογές μας. Συχνά δε, πίνουμε περισσότερο από ένα ποτήρι;

Νέο Χάπι Κατά Του Hangover Υπόσχεται Θεαματικά Αποτελέσματα - Τι Πρέπει Να Ξέρεις
Γιώργος Παπαϊωάννου

Στη Μεγάλη Βρετανία κυκλοφόρησε μία νέα θεραπεία για την αντιμετώπιση του hangover σε μορφή χαπιού. Διατίθεται από τη σουηδική εταιρεία Myrkl, η οποία ισχυρίζεται ότι μπορεί να διασπάσει έως και 70% του αλκοόλ μετά από 60 λεπτά.

Πασίγνωστο Ποτό Αποτρέπει Την Συσσώρευση Λίπους Και Θωρακίζει Το Συκώτι
europost.gr

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Oregon υποδεικνύει ότι ένα ζεύγος ενώσεων που προέρχονται από τον λυκίσκο, ο οποίος χρησιμοποιείται στην παρασκευή μπίρας από αρχαιοτάτων χρόνων, μπορεί να αποτρέψει την επικίνδυνη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ γνωστή ως ηπατική στεάτωση.

Άλλα Άρθρα